Τουαλέτες και όχι ναούς…



Πριν από τρία χρόνια στην Ινδία το σύνθημα ήταν απλό: «τουαλέτες και όχι ναούς». Σήμερα όμως, όλα δείχνουν πως το τεράστιο πρόβλημα υγιεινής που ταλανίζει την χώρα δεν πρόκειται να λυθεί εύκολα. Δεν είναι τόσο απλό που να μπορεί να εξαφανιστεί με την απλή κατασκευή τουαλετών. Απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εγγενής φτώχια, η κοινωνική ανισότητα, και η αναξιοπρέπεια που συνοδεύει την έλλειψη χώρων υγιεινής.




Η εκστρατεία «Καθαρίστε την Ινδία», που ξεκίνησε το 2014, είχε ως στόχο την κατασκευή 100 εκατομμυρίων τουαλετών σε ολόκληρη τη χώρα, με έναν προϋπολογισμό $29 δισεκατομμυρίων. Ο σκοπός της ήταν να αντιμετωπιστεί μια ιδιάζουσα κρίση, που θέλει την Ινδία να αποτελεί έναν ανοιχτό απόπατο, και να βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση σε θέματα δημόσιας υγείας απ ότι οι γειτονικές της, σαφώς φτωχότερες, χώρες όπως το Μπαγκλαντές, ή ακόμη κι εκείνες της υποσαχάριας Αφρικής…


Από τα ψηλά στα χαμηλά και τούμπαλιν…



Ελάχιστοι είναι οι άνδρες δημόσια πρόσωπα που είδαν την μοίρα και την εικόνα τους να αλλάζουν τόσο δραματικά όσο άλλαξαν για τον Γάλλο στρατηγό Philippe Pétain που στη διάρκεια του Α’ΠΠ είχε χαρακτηριστεί ως ο «σωτήρας του Verdun», συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανακοπή της γερμανικής προέλασης στη Γαλλία.



Τον Μάιο του 1917 προήχθη σε γενικό διοικητή των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. Μερικές δεκαετίες αργότερα, μετά την γερμανική εισβολή και κατάκτηση της Γαλλίας, ο απ’ όλους σεβαστός 84χρονος ήρωας κλήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση…

Ο Τσίπρας και ο Μανιός…



Έλεγε τότε: Η πώληση των αεροδρομίων είναι αχαλίνωτο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, δεν μπορεί κερδοφόρα φιλέτα να χαρίζονται, δεν υπάρχει όφελος από την πώλησή τους, δεν μπορεί η δημόσια περιουσία να περνάει σε  ποικιλώνυμα συμφέροντα. Λέει τώρα: Η πώληση των αεροδρομίων στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα, αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, είμαστε σίγουροι ότι θα βελτιωθεί η εικόνα των αεροδρομίων.



Τον λένε Αλέξη Τσίπρα και πιστεύει ότι μπορεί να λέει ο,τι νομίζει χωρίς καν τα ελάχιστα προσχήματα…


Αναστάσιμοι πολιτικοί…



Η επόμενη μέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι μακριά, αλλά θα είναι πολλαπλάσια δυσκολότερη από την αντίστοιχη στις 26 Ιανουαρίου του 2015. Τα μετεμφυλιοπολεμικά  ανεκπλήρωτα και οι ιδεολογικές χίμαιρες της Αριστεράς, που όμως μπόλιασαν ιδεολογικά όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, αποσυντόνισαν πλήρως την ελληνική κοινωνία: ο κομματισμός, λαικισμός, ο κρατισμός και το πελατειακό κράτος ήταν τα χαρακτηριστικά που επεκράτησαν σε όλο το πολιτικό φάσμα της Μεταπολίτευσης.




Κι αυτό παρά την πολιτική και οικονομική σύνδεση, την υποστήριξη της χώρας από την συμμετοχή της στην Ενωμένη Ευρώπη. Η επόμενη κυβέρνηση καλείται να διορθώσει τάχιστα τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης. Δεν θα έχει πολύ χρόνο γιατί η χώρα είναι σε επικίνδυνη αποσύνθεση: οικονομία, δημόσια διοίκηση, υγεία, πρόνοια και βέβαια παιδεία θα έχουν υποστεί βαθιές βλάβες…