22.11.18

Αέρας αισιοδοξίας για τη Νέα Δημοκρατία…


Η δημοσκόπηση της Public Issue – για όση αξία έχουν οι δημοσκοπήσεις γενικότερα – δείχνει τρία πράγματα:
1.       Ότι η ψαλίδα ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται, έστω και οριακά, αλλά βρίσκεται σε επίπεδα που δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ, στις 16,5 ποσοστιαίες μονάδες!
2.      Ότι η «παράσταση νίκης» βρίσκεται κι αυτή σε ιλιγγιώδη επίπεδα – γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα μη αναστρέψιμα…
3.      Κι ότι η ΝΔ βρίσκεται ήδη μέσα στα όρια της αυτοδυναμίας. Από μικρή αυτοδυναμία (πλην όχι οριακή - γύρω στις 154 έδρες) μέχρι μεγάλη και πρωτοφανή (174 έδρες - αν και αυτό μοιάζει όχι ιδιαίτερα πιθανό).






Κι επειδή και η δύναμη του ΚΙΝΑΛ φαίνεται πια αρκετά μεγαλύτερη απ’ ό,τι το υπολόγιζαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (9,5% και 22-34 έδρες), και η Προεδρική πλειοψηφία (των 180 εδρών) είναι πλέον πιθανή.
Οριακό (αλλά όχι ιδιαίτερα πιθανό) είναι και το ενδεχόμενο να σχηματιστεί και πλειοψηφία άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου με 200 έδρες από την επόμενη Βουλή: 174 έδρες το ανώτατο όριο που δίνει στη ΝΔ και 34 το ανώτατο που δίνει στο ΚΙΝΑΛ=208 έδρες!


Μαύρα κοράκια…


Δεν είχα καμία διάθεση να επανέλθω στην υπόθεση του άτυχου Ζακ που έχασε τη ζωή του όταν πήγε να ληστέψει ένα κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας.
Δεν έχω καμία διάθεση να «δικάσω» την υπόθεση…
Δεν δικάζουμε εμείς. Άλλοι δικάζουν – τα δικαστήρια!


 

Κι έχω την χειρότερη ιδέα για όσους βγαίνουν με αποσπασματικά στοιχεία – με «θραύσματα πληροφοριών» κυριολεκτικά – της εκάστοτε δικογραφίας και επιχειρούν να προκαταλάβουν τη δικαιοσύνη, άλλοτε «καταδικάζοντας» και άλλοτε αθωώνοντας. Αυτό είναι κατάντια.
Αλλά δυστυχώς συνεχίζεται – για την περίπτωση του Ζακ πάντα - από φιλοκυβερνητικά μέσα και διάφορους – ή διάφορες – αυτόκλητους/τες «εισαγγελείς»….


Ασυλία στον παραλογισμό…


Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου αν μια γυναίκα (για παράδειγμα) φωνάξει «βοήθεια» και υπάρχει αστυνομικός κοντά, αυτός θα τρέξει.
Στην Ελλάδα, αν η κραυγή ακουστεί κοντά σε πανεπιστήμιο, ο αστυνομικός πρέπει πρώτα να ρωτήσει: «Κυρία μου, βρίσκεστε εντός ή εκτός πανεπιστημιακού ασύλου;». «Ζητάτε βοήθεια επειδή συντελείται κακούργημα ή έγκλημα κατά της ζωής ή πρόκειται για πλημμέλημα και πρέπει να αποφασίσει το Πρυτανικό Συμβούλιο για την “επέμβαση δημόσιας δύναμης”;».





Ολα αυτά ακούγονται κωμικά, αλλά γιατί δεν θεωρούμε παράλογο ότι οι νόμοι του ελληνικού κράτους εφαρμόζονται καθ’ άπασαν την επικράτεια, πλην ΑΕΙ και Δυτικής Θράκης; Το άσυλο είναι θέμα παράδοσης, θα πουν κάποιοι. Σωστά: την παράδοση επικαλούνται και οι μουφτήδες για να εφαρμόζουν (στη μόνη περιοχή της Ευρώπης) τον θρησκευτικό νόμο…