Περί Survivor…



Πολλοί είναι εκείνοι που σνομπάρουν τα reality shows, τα οποία ήταν μόδα τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, 10-15 χρόνια πριν. Και όπως φαίνεται ξανάρχονται στη μόδα, αν κρίνω από το  Survivor το οποίο ξεκίνησε από χθες στον ΣΚΑΙ.




Βέβαια αυτοί που σνομπάρουν αυτού του είδους τις «ελαφριές» εκπομπές μπορεί να είναι και οι ίδιοι που κρατάνε πρώτα σε τηλεθέαση τα πρωινάδικα και τα μεσημεριανάδικα, να διαβάζουν ΕΣΠΡΕΣΣΟ και το ΧΩΝΙ, να ψηφίζουν τον συγκαμένο, και να συχνάζουν πρώτο τραπέζι πίστα στα απανταχού «κωλάδικα» ακούγοντας τα διαμάντια της τσιφτετελοπόπ κουλτούρας μας . Ναι, αλλά στα reality βάζουν κόκκινες γραμμές! Είναι προϊόντα υποκουλτούρας λένε, και εν πολλοίς έχουν δίκιο...


Γιατί επιστρέφουν οι «δραχμιστές»;



Γνωριστήκαμε το 1989 στο Στρασβούργο. Ήταν εκπρόσωπος της Γαλλικής Προεδρίας και γενικός γραμματέας της Γαλλικής Δημοκρατίας με πρόεδρο τον Φρανσουά Μιττεράν. Αργότερα, επί πρωθυπουργίας Λιονέλ Ζοσπέν, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του και ήταν γνωστές οι θέσεις του περί της εμβάθυνσης της Ευρώπης και όχι της διεύρυνσής της. 



Συγγραφέας του βιβλίου «Ο Κόσμος Σε Πρόκληση» (εκδόσεις Fayard), ο Ουμπέρ Βεντρίν (Hubert Vedrine) κρούει σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη: «Μετά το Brexit και την αναρρίχηση του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, το διεθνές τοπίο αλλάζει άρδην και η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει. Ο ευρωσκεπτικισμός, η επιστροφή των δραχμιστών στην Ελλάδα, η ξενοφοβία και η μεταναστευτική κρίση είναι φαινόμενα που παίζουν μεγάλο,  ψυχολογικό κυρίως, ρόλο…

Πρώτη παγκοσμίως σε εγκληματικότητα η σοσιαλιστική Βενεζουέλα!



Εδώ και λίγο καιρό, το Καράκας  έχει ανέβει στην κορυφή της λίστας των πιο βίαιων πόλεων του πλανήτη. Βέβαια, αυτό δεν συνιστά μεγάλη «πρόοδο», αφού ούτως ή άλλως βρίσκονταν στην εν λόγω λίστα (τοπ 10) από το 2008. Μάλιστα το 2012 ήταν στο νούμερο 3, ενώ το 2013 και το 2014 ανέβηκε επαξίως στην 2η θέση. Το 2015 όμως, άγγιξε την κορυφή, με 119.87 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους!




Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τις πταίει; Από τη δεκαετία του 1990 και εντεύθεν, η εγκληματικότητα ανθεί στη Βενεζουέλα, και αυτό οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες. Σύμφωνα με τον ειδικό Alejandro Velasco, του New York University, ένα μεγάλο αίτιο είναι η πλήρης δυσλειτουργία του δικαστικού συστήματος, εξαιτίας της ατιμωρησίας κάποιων υψηλού προφίλ παραβατών, που οδηγεί στην πλήρη αδιαφορία για τον νόμο και την τάξη από τους πολίτες. Η κυβέρνηση του μακαρίτη Μαρξιστή Ούγκο Τσάβεζ, λέει, αντιμετώπιζε την εγκληματικότητα ως αποτέλεσμα πολιτικών παραγόντων, και δεν έκανε τα απαραίτητα για να την αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η γενική ανομία…


Οι νέοι, οι διανοούμενοι, οι αγωνιστές…



Εχουμε και λέμε: η υπουργός Εργασίας έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνησή της και σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ «καθόρισε η ίδια τα κριτήρια για την επιλογή των προϊσταμένων των δύο νέων διευθύνσεων στο υπουργείο της, καθώς επίσης και των τριών τμημάτων τους, καταστρατηγώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας». Να σημειώσουμε ότι η κ. Εφη Αχτσιόγλου είναι ό,τι πιο νέο παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική πολιτική σκηνή. Μπορούμε, λοιπόν, να φανταστούμε πώς είναι το παλιό της πρώτης φοράς Αριστερά.




Πριν από μερικές μέρες μάθαμε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν «έχει δημιουργήσει τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων από τον καταυλισμό του Ελληνικού διότι δεν θεωρείται μόνιμο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων». Μπορεί να μένουν εκεί 3.000 άτομα αλλά αφού δεν έχει τη σφραγίδα του κράτους, ο καταυλισμός είναι σαν να μην υπάρχει. Το ίδιο υπουργείο έχει συνάψει εξάμηνες συμβάσεις με δύο δημοσιογράφους (13.200 και 12.600 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ) για «την υποστήριξη της προβολής και δημοσιότητας των παρεμβάσεων για την εκπαίδευση των προσφύγων»· αυτών που δεν αναγνωρίζει και δεν βλέπει («Καθημερινή» 7.2.2017)…