Ένα κλασικό meme (εκ του αρχαιοελληνικού «μίμημα», μια ιδέα που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο τάχιστα μέσα σε μια κουλτούρα) του internet αποτελεί η παρακάτω αναφορά στην κλασική τριλογία ταινιών επιστημονικής φαντασίας Back to the Future (Επιστροφή στο μέλλον), η οποία πραγματεύεται τις περιπέτειες του νεαρού Μάρτι Μακφλάι και της χρονομηχανής του ημίτρελου επιστήμονα δόκτορος Έμετ Μπράουν.
Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας, ο νεαρός πρωταγωνιστής (τον οποίον υποδύεται ο Michael J. Fox) ταξιδεύει στο μακρινό μέλλον για να βρει το γιο του που έχει… μπλεξίματα. Σε μια κλασική σκηνή του έργου, ο λάτρης του skate-board Μάρτι ανακαλύπτει την διάδοση μιας καινούριας εφεύρεσης που αντικατέστησε το skate-board, το hover-board, μια σανίδα δηλαδή που ίπταται πάνω από το έδαφος.
Το meme που λέγαμε είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η κοινότητα του internet να υπενθυμίζει στην «επιστήμη» (τον επιστημονικό δηλαδή γενικά κόσμο) πόσος χρόνος της απομένει για να εφεύρει το εν λόγω… μεταφορικό μέσο. Και επειδή η ταινία είναι του 1989, το μακρινό μέλλον στο οποίο αναφέρεται είναι σε μόλις τρία χρόνια!
Και δεν έχουνε κάτσει με σταυρωμένα χέρια οι επιστήμονες! Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες στο παρελθόν να κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο, κυρίως βασιζόμενο στην αρχή του hover-craft: ένας κινητήρας παροχετεύει αέρα στο κάτω μέρος του οχήματος, ο οποίος εγκλωβίζεται μέσω κάποιας διάταξης με τη μορφή «φούστας» και δημιουργείται έτσι ένα στρώμα αέρα πάνω στο οποίο επιπλέει το όχημα. Ένας δεύτερος κινητήρας (ή και ο ίδιος) προωθεί το όχημα, πάλι μέσω του αέρα. Τα περισσότερα όμως ήταν μειωμένης χρηστικότητας και αυξημένου βάρους.
Όμως, φαίνεται πως το Πανεπιστήμιο Diderot του Παρισιού έχει φτάσει κοντά με το Mag Surf εδώ και περίπου ένα χρόνο, όπως δείχνουν βίντεο που μόλις πρόσφατα γίνανε «διάσημα» στους ιντερνετικούς κύκλους.
Ορισμένα υλικά έχουνε τις ιδιότητες υπεραγωγών ηλεκτρισμού όταν βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, μια από τις οποίες είναι η απώθηση μαγνητικών πεδίων. Παίρνοντας αυτήν την αρχή υπ’ όψιν, το Mag Surf εμπεριέχει υγρό άζωτο (το οποίο δημιουργείται μέσω συμπίεσης και έχει εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες) και όταν τοποθετείται πάνω από μαγνητικά υλικά αιωρείται, με αποτέλεσμα μια μικρή ώθηση να του επιτρέπει να υπερίπταται.
Φυσικά, απέχουμε ακόμα πολύ από την ακριβή πραγματοποίηση του hoverboard της ταινίας, αλλά διόλου απίθανο στο κοντινό μέλλον να δούμε μαγνητικά αυτοκίνητα, με τα τραίνα ήδη να δοκιμάζουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία (των υπεραγωγών) για εφαρμογή στην κατηγορία των υπερταχέων μαγνητικών τραίνων.
Όπως και να έχει, έχεις 3 χρόνια περιθώριο Επιστήμη. Κάνε τη δουλειά σου.
TopGunZ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου