16.5.13

Η κρίση οφείλεται στην Αμερική και μόνο…


Ο Ντιρκ Μίλερ είναι ο πιο γνωστός οικονομολόγος-αναλυτής της Γερμανίας, ειδικός επί χρηματιστηριακών θεμάτων, που στη Γερμανία τον θεωρούν γκουρού, ενώ το προσωνύμιό του είναι «Mr. Dax».
Πρόκειται για έναν αναλυτή, που όλοι ακούν με προσοχή τις απόψεις του.



Ο Μίλερ, μιλώντας στο περιοδικό «Φόκους» για το νέο του βιβλίο «Showdown», κάνει λόγο για οικονομικό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ ενάντια στην Ευρώπη, θεωρεί την Ουάσινγκτον τη μητέρα της οικονομικής κρίσης –με σκοπό να χτυπηθεί το ευρώ- και μιλά για το πώς βρέθηκε η Ελλάδα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, καθώς και τον ρόλο που, κατά τη γνώμη του έπαιξε, ο Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο και θεωρεί όργανο των Αμερικανών.


Ο Mίλερ υποστηρίζει ότι η ευρωκρίση προκλήθηκε από τις ΗΠΑ, οι οποίες φοβήθηκαν την άνοδο της επιρροής του ευρώ και την διακινδύνευση της κυριαρχίας του δολαρίου ως παγκοσμίου νομίσματος.
Στο σημείο αυτό αρχίζουν οι αναφορές που αφορούν την Ελλάδα, οι οποίες παρατίθενται, όπως έχουν καταγραφεί στο βιβλίο του Mίλερ: «Ακριβώς στη φάση της ισχύος του ευρώ συμβαίνουν τα γεγονότα γύρω από τον Κ. Καραμανλή, η ανάληψη της εξουσίας από τον Γ. Παπανδρέου και η αιφνιδιαστική εκούσια καταγγελία στις Βρυξέλλες της παραποίησης των ελληνικών οικονομικών στοιχείων.
Ολόκληρη η ευρωκαταστροφή αρχίζει να εμφανίζεται στην επιφάνεια. Ο Παπανδρέου και οι άνθρωποί του έκαναν ό,τι πέρναγε από το χέρι τους για να στρέψουν την Ευρώπη και τη Γερμανία εναντίον τους. Καμία συμφωνία δεν τηρήθηκε, ο λαός και η οικονομία της χώρας οδηγούνταν στον κατήφορο. Το ένα σκάνδαλο διαδεχόταν το άλλο. Και μία χωρίς προηγούμενο εσωτερική ευρωπαϊκή καμπάνια μίσους εναντίον των “τεμπέληδων Ελλήνων”, των “ναζί Γερμανών”, των “διεφθαρμένων Ιταλών” και των “υπερχρεωμένων Ισπανών με τα πολλά ακίνητα” ξεκίνησε. 
Η Ευρώπη άρχισε να αυτοσπαράσσεται, θέαμα που στο εξωτερικό το παρακολουθούσαν με ικανοποίηση.
Τα χτυπήματα εναντίον του ευρώ και των χωρών της Ευρωζώνης ήλθαν με στρατιωτική ακρίβεια και προκαλούνταν πάντοτε από μελέτες μεγάλων τραπεζών της Wall Street ή των αμερικανικών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Το τάιμίνγκ τους εξέπληττε πολλούς από τους μετέχοντες στις διεθνείς αγορές.
Τα βασικά όμως προβλήματα της Ευρωζώνης ήταν απολύτως εσωτερικής φύσεως.
Το να επιβάλλεται σε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους κράτη ένα κοινό νόμισμα, οδηγεί εξ αρχής σε σημαντικά προβλήματα.
Αυτή η αχίλλειος πτέρνα οφείλεται σε εμάς τους ίδιους. Αλλά τα βέλη εναντίον της αχίλλειας πτέρνας εστάλησαν στοχευμένα και με τους ψυχρούς υπολογισμούς από την άλλη άκρη του Ατλαντικού».
Ο Mίλερ ξεκαθαρίζει ότι «οι Έλληνες θα είχαν μία καλά λειτουργούσα οικονομία, αν δεν είχαν το νόμισμα που έχουν».
Ή θα έπρεπε η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, καθώς στο ελληνικό υπέδαφος βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη.
Όταν η Ελλάδα καταφέρει να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα αυτά, αμέσως θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη στη χώρα! 
Η Ελλάδα θα αποκτούσε ξανά την ελπίδα και οι Έλληνες θα είχαν και πάλι μπροστά στα μάτια τους έναν στόχο. 
Σε σχέση με το ζήτημα αυτό παρατίθεται και απόσπασμα από το βιβλίο του Mίλερ, στο οποίο αναφέρονται τα εξής: « (…) Μπορεί κανείς δικαιολογημένα να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα σε πρώτες ύλες στην Ευρώπη. Την τελική διαβεβαίωση την έλαβα στο τέλος του καλοκαιριού του 2012 στην διάρκεια μίας έντονης συζήτησης με την Ντόρα Μπακογιάννη, την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών από το 2006 έως το 2009.
Η Μπακογιάννη με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα, τα οποία αντιστοιχούν σε αυτά της Λιβύης. Και, τουλάχιστον τώρα, τίθεται αναπόφευκτα το ερώτημα: τι παιχνίδι παίζεται εδώ; Αφήνουμε την ελληνική οικονομία να εξαντληθεί μέσω δρακόντειων πακέτων λιτότητας, και την χρηματοδοτούμε με εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ, προκειμένου να μην πληγούν οι παλαιοί δανειστές. Χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά χρήματα για συμφωνίες χωρίς επιστροφή και στην αναδιάρθρωση του χρέους, την ώρα που η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα πολλαπλάσια του όγκου του χρέους της.
Φαίνεται ότι ο Παπανδρέου ήταν η εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ, και αποστολή του ήταν με κάθε τρόπο να επιφέρει τη ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη. Στο επίκεντρο του θέματος βρίσκονται οι ελληνικές πρώτες ύλες, ο ανταγωνισμός που προκύπτει από τις μέχρι ενός σημείου διευρυνόμενες δομές της «ενωμένης Ευρώπης» και προπάντων το ευρώ, το οποίο απειλούσε το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα.
Ο Παπανδρέου το 2009 δήλωνε: «Δεν έχουμε πετρέλαιο ή, τουλάχιστον, δεν έχουμε βρει ακόμα».
Ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης τόνιζε: «Δεν είμαστε ούτε Σαουδική Αραβία ούτε Νορβηγία».
Τώρα, μία μελέτη της Deutsche Bank στο Λονδίνο κάνει λόγο για πιθανά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, τα οποία μόνον στην περιοχή νοτίως της Κρήτης θα μπορούσαν να ανέλθουν σε λίγα χρόνια σε 427 δισ. ευρώ.
Το ελληνικό κράτος μπορεί να υπολογίζει σε καθαρά έσοδα της τάξης των 214 δισ. ευρώ». 
Σε σχέση με τον ρόλο του ΔΝΤ, ο Mίλερ υπενθυμίζει ότι η Αμερική και η Ευρώπη είναι αντίπαλοι στο παγκόσμιο παιχνίδι.
Γι’ αυτό και ο Σόιμπλε αντιτάχθηκε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στην ευρωδιάσωση, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αύξησης της επιρροής των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Παρ’ όλα αυτά, επικράτησε η άποψη του Οτμαρ Ισινγκ, συμβούλου της καγκελαρίου Mέρκελ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ. Είναι ο ίδιος ο Ισινγκ, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι και σύμβουλος της Goldman Sachs. 
Στο σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του ο Mίλερ ξεκάθαρα τονίζει ότι ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να επιφέρει την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε επακριβώς το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας και να την εξαναγκάσει να παραδώσει την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της σε πολυεθνικές εταιρίες έναντι πενιχρού τιμήματος.
«Ακόμα και ο νυν Ελληνας πρωθυπουργός το δηλώνει καθαρά: η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τη Γερμανία την περίοδο της Βαϊμάρης. Και αυτό όχι μόνον από οικονομικής απόψεως. Πήγα ο ίδιος στην Ελλάδα και είδα τι κάνει η Χρυσή Αυγή. Αυτά είναι άσχημα πράγματα, τα οποία δεν τα έχω δει ούτε σε ντοκιμαντέρ για το Γ΄ Ράιχ».
Στο βιβλίο του, ο Mίλερ τονίζει σχετικά: «Οι Έλληνες δεν επινόησαν μόνον τη Δημοκρατία, αλλά την αγαπούν ακόμα και σήμερα. Γι’ αυτό και είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς, γιατί ειδικά σε αυτήν τη χώρα λαμβάνει χώρα μία τόσο δραματική εξέλιξη στο αντιδημοκρατικό πολιτικό άκρο». 
Ο Μίλερ απορρίπτει την άποψη ότι η Γερμανία χρειάζεται το ευρώ και ότι το κοινό νόμισμα εξασφαλίζει την ειρήνη στην ήπειρο.
Αντίθετα, το ευρώ έχει εξελιχθεί στον εχθρό της Ευρώπης.
Γι’ αυτό και ο Mίλερ προτείνει την διατήρηση μεν του ευρώ, σε συνδυασμό όμως με την παράλληλη κυκλοφορία των εθνικών νομισμάτων, η αξία των οποίων θα διαμορφώνεται ελεύθερα έναντι του ευρώ. 
Επιπλέον, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Υποδομών, το οποίο θα συμμετέχει σε όλα τα ενεργειακά σχέδια των μεγάλων εταιρειών.
Στόχος θα είναι οι επενδύσεις στην ενεργειακή αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου