27.11.13

Η μεταρρύθμιση της γραβάτας.




Η ελληνική προεδρία, όπως όλα δείχνουν, ανατέλλει με τις ευνοϊκότερες προοπτικές. Η ιστορικής σημασίας απόφαση που πήρε το υπ. Εξωτερικών της χώρας μας μπορεί να αφορά τις αναμνηστικές γραβάτες και τα φουλάρια που η ελληνική προεδρία δεν θα μοιράσει στους περισσότερο ή λιγότερο επίσημους προσκεκλημένους της, μπορεί δηλαδή να αφορά ένα απλό αξεσουάρ της ενδυμασίας, ουδείς όμως δικαιούται να αγνοήσει τη συμβολική σημασία της απόφασης.




Στο κάτω κάτω της γραφής οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αυτές που αλλάζουν τον ρου της Ιστορίας, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα πολλών μικρών αλλαγών που μπορεί η καθεμιά τους να μην επηρεάζει την καθημερινότητα, όλες μαζί όμως μια ωραία πρωία σε κάνουν να ξυπνάς σε έναν κόσμο διαφορετικό, νέο, σ’ αυτό το μέλλον που πάντα ονειρευόσουν και τώρα έγινε παρόν.



Διότι η Ευρώπη, αν θέλει να αλλάξει, μπορεί να χρειάζεται τον Αλέξη Τσίπρα, όπως τουλάχιστον φρονεί ο Αλέξης Τσίπρας, όμως ο δρόμος για την ουσιαστική της μεταρρύθμιση άνοιξε πριν ακόμη αναλάβει την προεδρία της η μικρά, πτωχή, πλην όμως πάντα δυναμική και ευρηματική, Ελλάς.
Η μεταρρύθμιση της γραβάτας ξεκίνησε με μια απλή πληροφορία.
Στη Διαύγεια αναρτήθηκε η προκήρυξη πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού με σκοπό την προμήθεια γραβατών και φουλαριών ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. Το κόστος ανερχόταν σε 174.600 που θα καταβάλλονταν από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου.
Το ποσόν προκάλεσε αίσθηση, θεωρήθηκε μάλλον υπερβολικό για τη νεόπτωχη Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο υπουργός των Εξωτερικών να καθαιρέσει τον διευθυντή του γραφείου της ελληνικής προεδρίας και ο διαγωνισμός να ακυρωθεί πριν ακόμη γίνει. Σε κάθε προεδρία μοιράζονται από 20.000 ώς 30.000 γραβάτες, στη δική μας ο αριθμός είχε περιοριστεί στις 12.000, δεδομένου δε ότι αναμένονται γύρω στις 14.000 αφίξεις, υπολογίζουμε ότι γύρω στους 2.000 θα έμεναν ούτως ή άλλως χωρίς γραβάτα ή φουλάρι, οπότε κατηργήθησαν και οι υπόλοιπες 12.000, και έτσι και οικονομία κάναμε και δεν υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθεί κανείς.
Ασε τη δυσκολία να υπολογίσεις την ποσόστωση φουλαριών σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι γραβάτες και τον κίνδυνο να κατηγορηθείς για σεξισμό.
Διότι ο σεξισμός καραδοκεί και στις καλύτερες οικογένειες, ως η ευρωπαϊκή.
Ισως γι’ αυτό ο Ιταλός πρεσβευτής, εκπροσωπών τη χώρα που θα διαδεχθεί τη δική μας στην προεδρία, αρνήθηκε να πάρει θέση.
Οσοι από εσάς, φίλοι αναγνώστες, αναρωτιέστε για τη σοβαρότητα των ζητημάτων που απασχολούν τη μεγάλη ένωση, και κατά συνέπειαν ανησυχείτε για το μέλλον της, σας παρακαλώ να μη μείνετε στην υπόθεση της γραβάτας.
Διότι εκτός από τη γραβάτα, υπάρχουν και τα καζανάκια.
Ναι, ναι, αυτά τα ταπεινά μηχανήματα τα οποία όμως είναι εντελώς απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της οικογένειας.
Υστερα από εργασίες μηνών και συνεδριάσεις σοφών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη πως, σε κάθε τράβηγμα, το ευρωπαϊκό καζανάκι πρέπει να απελευθερώνει πέντε λίτρα νερό.
Στα δε ανδρικά ουρητήρια φτάνει μόνον το ένα λίτρο.
Πληροφορούμεθα επίσης ότι η Βρετανία έχει τις περισσότερες τουαλέτες, με ετήσια κατανάλωση 1.125 εκατ. κυβικά νερού, και ακολουθούν η Ιταλία και η Γερμανία.
Οι εργασίες της επιστημονικής επιτροπής κόστισαν 70.000 στον περίφημο Ευρωπαίο φορολογούμενο.
Αναρωτιέστε γιατί ασχολούμαι με τέτοια ζητήματα, τη στιγμή που ένας Θεοδόσης Πελεγρίνης, λόγω της αναστάτωσης στο ίδρυμά του, δεν βρίσκει καιρό να κάνει πρόβες.
Για έναν πολύ απλό λόγο.
Επειδή ευρωεκλογές έρχονται και προσπαθώ κι εγώ να συνεισφέρω με τα δικά μου ταπεινά μέσα στην πολιτική συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Ευρώπης. Κι αν βρουν το κουράγιο να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση της γραβάτας, είναι βέβαιο πως η Ακροδεξιά θα περιθωριοποιηθεί εντελώς.

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου