7.3.14

Ο Βενιζέλος είδε την Ελιά, αλλά τον πήρε το ποτάμι…



Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε βρει μια σανίδα σωτηρίας στην «Ελιά» των 58 για να μην δει το ΠΑΣΟΚ να κατακερματίζεται στις Ευρωεκλογές.
Κατάφερε λοιπόν από το πολύ… «πότισμα» να πνίξει τη «μικρή» Ελιά.
Είχε εστιάσει στο δέντρο και έχασε το όλο «κάδρο», που είχε μέσα και ένα δάσος. Και ένα Ποτάμι να το διασχίζει.




Και ξαφνικά, μια «Δονκιχωτική» κίνηση, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη εμφανίζεται να πιάνει ποσοστά της τάξης του 5,7% στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές. Τέταρτο κόμμα!


Και το φαινόμενο της «Χρυσής Αυγής», που όλοι περίμεναν πως σε έναν μήνα (από τις εκλογές του Μαϊου μέχρι εκείνες του Ιουνίου του 2012) θα ξεφουσκώσει, μοιάζει πως μπορεί να επαναληφθεί.
Ποιοι επιλέγουν το κόμμα του Θεοδωράκη; Απολιτίκ νέοι, σιωπηλά κομμάτια της κοινωνίας που έχουν κουραστεί από τις ακραίες τοποθετήσεις, δεν παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις γιατί απλώς δεν τους νοιάζει.
Η δύναμη της εικόνας του Σταύρου Θεοδωράκη, όπως αυτή προβαλλόταν από την εκπομπή του «Πρωταγωνιστές», φαίνεται πως τους ταιριάζει περισσότερο, από αυτή του Φώτη Κουβέλη ή του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Και σε ένα απολιτίκ κοινό, η... μόδα παίζει σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα όταν περνάει στην pop culture, που λένε και οι Αμερικανοί.
Η εναλλακτική αυτή πρόταση που προσφέρει «Το Ποτάμι», έναντι του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται αρχικά πως συγκινεί.  Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση (της Alco για το NewsIt) το «Ποτάμι», με ποσοστό 5,7% εμφανίζεται ως 4η πολιτική δύναμη.
Από ποιες δεξαμενές ψαρεύει τα ποσοστά του;
Πρώτα από τη ΔΗΜΑΡ. Το 12,8% των ψηφοφόρων της προτίθεται να ψηφίσει το νέο κόμμα στις Ευρωεκλογές.
Έκπληξη θεωρείται και το 12,1% που αντλεί από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα κόμμα που τοποθετείται πολύ πιο δεξιά από το «Ποτάμι».  
Το… πολύπαθο ΠΑΣΟΚ χάνει  8,1%, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που συνιστά το δίπολο με τη ΝΔ χάνει ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 7,7%.
Αντίθετα, στις τάξεις της ΝΔ (1,9%) και του ΚΚΕ ( 1,1%) δεν βρίσκει ευήκοα ώτα (και είναι λογικό).
Φυσικά, ο εκνευρισμός είναι δεδομένος στο ΠΑΣΟΚ, με στελέχη του να αμφισβητούν τα νούμερα της δημοσκόπησης, όπως ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής.
Και φυσικά, το ερώτημα για το ποια στελέχη τελικά θα μπουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, αφού παρατηρείται μια… απροθυμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου