11.11.14

Η Μεσόγειος φλέγεται!



Έγραψε ο Κίπλινγκ: «Η Ανατολή είναι Ανατολή, και η Δύση Δύση,/ Και ποτέ οι δυο τους δεν θα συναντηθούν/Εως ότου Γη και Ουρανός βρεθούν ενώπιον της Θείας Κρίσεως».
Το Ισλάμ φαίνεται ότι  αποτελεί πλέον πηγή φονταμενταλισμού - θέση που κυριάρχησε στη Δύση μετά την  φοβερή 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» έφερε  κι ένα «βαρύ ισλαμικό χειμώνα.».
Η Μεσόγειος «φλέγεται» έκτοτε   κυριολεκτικά




Η νέα εξέλιξη στην περιοχή υπήρξε η έξαρση του Ισλαμικού φονταμενταλισμού, που εμφανίζεται να χειραγωγείται από Ισλαμιστές ηγέτες και δεν μπορεί να καμφθεί εύκολα…



Ως όπλο, χρησιμοποιεί τον ιερό πόλεμο, δηλαδή την Τζιχάντ, για την υπεράσπιση της ισλαμικής παράδοσης αλλά και για την επέκταση της ισλαμικής κυριαρχίας .
Η κρίση στη Συρία, η αναταραχή στο Ιράκ  οδήγησαν στην εμφάνιση και προέλαση του ισλαμικού χαλιφάτου που απειλεί πλέον τη διεθνή ισορροπία και έχει αποσταθεροποιήσει πλήρως ολόκληρη την περιοχή .
Η σύγχρονη Τουρκία είναι ένα περίπλοκο μόρφωμα, που επιδιώκει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο στον 21ο αιώνα, έτσι η Τουρκία παίζει  ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην υπόθεση του αναπτυσσόμενου Ισλαμικού φονταμενταλισμού .
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στο εσωτερικό της γείτονος υπάρχουν αρκετά στοιχεία για ανησυχητική αύξηση του ισλαμικού εξτρεμισμού.
Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει ν’ αντιμετωπίσει το σοβαρότατο εσωτερικό της πρόβλημα, που φαίνεται ότι οδηγεί με τις ευλογίες των ισχυρών του Κόσμου στην δημιουργία Κουρδικού Κράτους κι αυτό το ζήτημα «την οδηγεί» στην εξαγωγή της κρίσης στη Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση η κρίση που ταλανίζει ολόκληρο τον Αραβικό Κόσμο σύντομα θα φθάσει μέχρι την Τουρκία σε πλήρη έξαρση.
Ο «χωροφύλακας» της περιοχής μάλλον οδηγείται σε μια τεράστια περιπέτεια αποσταθεροποίησης.
Όταν τον Ιούνιο του 2006 η «Επιθεώρηση Ενόπλων Δυνάμεων» (AFJ, Armed Forces Journal) των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε το περιβόητο άρθρο και κυρίως χάρτες που κινούνται προς τη δημιουργία νέων κρατών στη περιοχή, του Αντισυνταγματάρχη εα Ράλφ Πήτερς "Blood Borders: How a Middle East Would Look" («Ματωμένα σύνορα: Πως θα μπορούσε να μοιάζει μία καλύτερη Μέση Ανατολή») ο πανικός στην Τουρκία ήταν τέτοιος ώστε να δημιουργηθεί μείζον διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών και κυρίως μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη Ανατολική Μεσόγειο έχει μεταβάλει άρδην τα δεδομένα και η Τουρκία πλέον επιδεικνύει την απόφαση της να διεκδικήσει  ακόμη και με την απειλή πολέμου μέρος απ’ αυτούς, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.
Ένας νέος διεθνής παίκτης επανέρχεται δυναμικά  στην διεθνή σκακιέρα η Ρωσία κι αυτή αξιώνει τον δικό της στρατηγικό ρόλο.
Τα γεγονότα της Ουκρανίας και ιδίως της Κριμαίας το επιβεβαιώνουν και εκεί η κατάσταση εξελίσσεται.
Η σημερινή παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ συνδυάζεται με την παγκόσμια ναυτική της κυριαρχία. Το Ανατολικό Ζήτημα έχει ανοίξει ξανά και οι αλλαγές συνόρων είναι ορατές στην περιοχή.
Η Αμερικανική πολιτική ετοιμάζει τις αλλαγές σύμφωνα με τα συμφέροντα της, που οδηγούν την περιοχή της Μ. Ανατολής στην δημιουργία νέων κρατών  και τη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους.
Οι Κούρδοι ξέρουν πολύ καλά γιατί πολεμούν τώρα, πολεμούν για να φτιάξουν το δικό τους Κράτος και οι Τούρκοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό για την εθνική τους κυριαρχία.
Σήμερα η Ελλάδα της κρίσης (οικονομικής αλλά κυρίως πνευματικής)  και των μνημονικών πολιτικών, βρίσκεται εντελώς μόνη να αντιμετωπίσει την πλημμυρίδα της Ανατολής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δυστυχώς απουσιάζει, ως ισχυρός παίχτης από τα δρώμενα. Στην περίπλοκη αυτή κατάσταση, η μόνη Χώρα που έχει και μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα στη περιοχή είναι η Ελλάδα. Γι αυτό όλοι οι «παίχτες» που θέλουν πράγματι  την ειρήνη στη περιοχή πρέπει να υποστηρίξουν έμπρακτα την άμεση ανόρθωση της Ελλάδας απομακρύνοντας παράλληλα άμεσα  κάθε απειλή πολέμου.
Για το ζήτημα αυτό όμως στο εσωτερικό μέτωπο χρειάζεται, αποφασιστικότητα, νηφαλιότητα, σοβαρότητα και προς Θεού όχι πολιτικές κορώνες.
Η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής καπηλείας.
Πάνω απ’ όλα πρέπει  αφέντης στον Τόπο αυτό να είναι μονάχα ο Λαός του.
Αυτός δεν τρομάζει ούτε από απειλές, ούτε από πάσης φύσεως εκβιασμούς, γιατί αν τρόμαζε θα γονάτιζε μπροστά στο φασισμό και τον ναζισμό το 1940-1944.
«Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του.», όπως είπε ο Γιάννης Ρίτσος
Σύμφωνα με τον Μαρκ Μαζάουερ (Mark Mazower), καθηγητή ιστορίας του πανεπιστημίου Κολούμπια, «κατά τα τελευταία 200 έτη, η Ελλάδα στάθηκε στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων».
Κινδυνεύει, επομένως, να θιγεί πρώτη από όσα αναφέρονται ανωτέρω, ήδη το πληρώνει ακριβά.
Η Ελλάδα υπήρξε και θα παραμένει  πάντα το τελευταίο φυλάκιο της Ελευθερίας. Η Τουρκία φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο τέλος του Κεμαλισμού και στο σφιχταγκάλιασμα του Ισλάμ.
Η έκβαση της τρέχουσας «αναταραχής» θα έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα.

     Αντώνης Αργυρός

ΥΓ: Θα ήθελα να αναφέρω ότι ο μέγας φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης έγραψε(14 Δεκεμβρίου 1997):» «Αν η αναζήτηση μιας νηφάλιας εθνικής στρατηγικής καταπνιγεί από παροξυσμούς εθνικιστικής ή ειρηνιστικής υστερίας, τότε σίγουρα το μέλλον του τόπου μας δεν προδιαγράφεται ευοίωνο.» Αξιοσημείωτες είναι οι παρατηρήσεις-επισημάνσεις του ιδίου στο άρθρο1 του «Γεωπολιτικές και στρατηγικές παράμετροι ενός ελληνοτουρκικού πολέμου» (24/11/ 2008) που κλείνουν:
«Όπως στρώνει καθένας, έτσι και κοιμάται.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου