4.5.15

Ήταν στραβό το κλήμα… το ‘φαγε κι ο Κατρούγκαλος…



Το ότι ο μεγαλύτερος ασθενής του σύγχρονου κράτους μας είναι το δημόσιο δεν νομίζω να βρίσκει κανέναν αντίθετο (πλην των συνδικαλισταράδων του).
Έχω γράψει ουκ ολίγες φορές πως έτσι όπως λειτουργεί το δημόσιό μας, δεν έχει καμία ελπίδα. Και όχι ατμομηχανή, αλλά μάλλον τροχοπέδη της οικονομίας μας είναι.



Είναι που είναι αρτηριοσκληρωτικό, όπως άλλωστε κάθε «γραφειοκρατία», ήρθαν και οι δεκαετίες του Πασόκ της πλέριας ισοπέδωσης, και το αποτελείωσαν.
Με αποτέλεσμα να επικρατεί η κομματοκρατία, η ασυδοσία, το βόλεμα, το αραλίκι, το ρουσφέτι, η ατιμωρησία, και όλα αυτά υπό την υψηλή προστασία των εργατοπατέρων…



Σήμερα (μπορεί ανέκαθεν) το δημόσιο λειτουργεί όσο λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο ενός 10-20% των υπαλλήλων του, ασχέτως πτυχίων, θέσης, κλπ.
Οι υπόλοιποι όλοι είναι για να ‘χαμε να λέγαμε.
Κάτι πήγε να γίνει επί μνημονιακής συγκυβέρνησης ΝΔ-Πασόκ, με το πιστόλι της τρόικας στον κρόταφο, αλλά μάταια. Η αξιολόγηση (με ποσόστωση) των Δ.Υ. από μόνη της προκάλεσε μαζική στροφή σχεδόν όλων των (πρώην Πασόκ) υπαλλήλων προς τον Σύριζα (χώρια οι περικοπές μισθών).
Αν προσθέσετε σε όλους αυτούς και τα μέλη των οικογενειών τους, πάλι καλά που ο Σύριζα πήρε μόνο 36%.
Δυστυχώς όμως για τη χώρα βγήκε ο Σύριζα. Η χαρά του Δ.Υ, άσχετα αν οι αυξήσεις, τα επιδόματα, οι προσλήψεις, και όλα τα καλούδια που υποσχέθηκε ο Αλέξης παραπέμπονται στις καλένδες.
Αρκεί που παύει κάθε αξιολόγηση, και φεύγει ο βραχνάς της όποιας τιμωρίας ή και της απόλυσης, ακόμη και για βαριές περιπτώσεις επίορκων.
Τα θυμήθηκα όλα αυτά διαβάζοντας στον κυριακάτικο τύπο για τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού Κατρούγκαλου σε σχέση με το νέο δημόσιο που οραματίζεται ως … Συριζαίος!
Για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, όπως λέει, η νέα φιλοσοφία την θέλει «μη τιμωρητική», και με μοναδικό σκοπό την «βελτίωση της ατομικής απόδοσης του υπαλλήλου, αλλά και τη συλλογική της υπηρεσίας του»!
Όποιος γνωρίζει έστω και ελάχιστα για το πώς ακριβώς λειτουργεί το δημόσιο, θα καταλαβαίνει αμέσως ότι μεγαλύτερη παπαριά από την παραπάνω δεν υπάρχει. Κι αυτό διότι η πάγια ατιμωρησία σε συνδυασμό με τη μονιμότητα, έκαναν το δημόσιο αυτό που είναι. Απλά ο Κατρούγκαλος θέλει να θεσμοθετήσει και επίσημα την ατιμωρησία. Αυτό καταλαβαίνω εγώ.
Φανταστείτε να είσαστε ιδιώτης επιχειρηματίας, να σας βρίζουν οι υπάλληλοί σας, να κλέβουν μπροστά στα μάτια σας, να βρίζουν τους πελάτες, να μη πατάνε στη δουλειά, και να μη μπορείτε να τους κάνετε ΤΙΠΟΤΑ. Κι αν τυχόν προσπαθήσετε, να πέφτουν επάνω σας οι συνδικαλιστές τους, και να τρέχετε και να μη φτάνετε.
Ε λοιπόν, κάπως έτσι είναι το ελληνικό δημόσιο…
Παράλληλα ο ριζοσπάστης υπουργός θέλει να αποσυνδέσει τον μισθό από την αξιολόγηση (λες και τώρα είναι συνδεδεμένος), ενώ δεν πιστεύει στην ανισότητα της μισθολογικής εξέλιξης κλπ. Όπως ο Μπαλτάς στην παιδεία ένα πράγμα.
Και για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, στο δημόσιο είτε είσαι οδηγός, είτε κλητήρας, είτε απόφοιτος δημοτικού, είτε με διδακτορικό, ο μισθός σου ελάχιστα διαφέρει από των υπολοίπων. Αυτό θέλει να το παγιώσει ο Σύριζα στα πλαίσια της πλέριας ισοπέδωσης που λέγαμε, και που έχει τις ρίζες του στο πρώιμο Πασόκ των ‘80ς, που φωτίζει τον δρόμο του Αλέξη και της τρελοπαρέας του στο Μαξίμου.
Και το πιο κουφό-ριζοσπαστικό απ όλα; Η νέα αξιολόγηση των Δ.Υ. θα γίνεται, λέει ο Κατρούγκαλος, «με κάλπες και με μυστική ψηφοφορία από τους συναδέλφους τους»!
Το σχέδιο Κατρούγκαλου θα περιλαμβάνει και την ενεργοποίηση θεσμών «άμεσης δημοκρατίας», με αξιολόγηση από τους συναδέλφους, τους υφισταμένους, αλλά και από την κοινωνία (!!!!!) υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του ΑΣΕΠ. 

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που έχει η εφημερίδα το Έθνος, οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται από τους υφισταμένους τους, μέσω μυστικής ψηφοφορίας σε επίπεδο τμήματος ή διεύθυνσης, τόσο για την ανάδειξη των καλύτερων υπαλλήλων, όσο και για όσους θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης.
Όπως δηλαδή έκαναν οι Μπολσεβίκοι στον Ερυθρό Στρατό όταν πρωτοανέλαβαν την εξουσία το 1917, με τους φαντάρους να ψηφίζουν για το ποιος θα είναι δεκανέας, λοχίας, λοχαγός, κλπ. ενώ ψήφιζαν και για το αν θα επιτεθούν στον τάδε λόφο ή όχι (είχανε πόλεμο βλέπετε).
Μόνο που όταν είδαν ότι το σύστημα αυτό ΔΕΝ λειτουργεί, επανέφεραν το παλιό παραδοσιακό, και σαφώς πιο λειτουργικό, με αυστηρή πειθαρχία και σκληρές ποινές μπας και περισώσουν ότι μπορούν. 
Κι αυτό παρακαλώ το έκανε ο Τρότσκι…

Λέτε λοιπόν να μπορέσει να τα καταφέρει ο Κατρούγκαλος εκεί που απέτυχε ο μεγάλος εκείνος πραγματικός επαναστάτης;

Δεν νομίζω, αλλά…
Παράλληλα, το υπουργείο σκοπεύει να εισάγει και τον κοινωνικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης, με τους πολίτες να μπορούν να στέλνουν σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με την αποδοτικότητα των υπηρεσιών.
Και όσον αφορά στον καθορισμό στόχων ανά τμήμα ή διεύθυνση, θα θεσμοθετηθούν συμμετοχικές διαδικασίες προκειμένου οι υπάλληλοι να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του πλάνου δράσης του τμήματος ή της διεύθυνσης!!!
Ταρατατζούμ, ή αλλιώς πιάσε το αυγό και κούρεψ’ το…
Ήταν στραβό το κλήμα… το φαγε κι ο Κατρούγκαλος…

Strange Attractor

ΥΓ- Τα παραπάνω για όσους ανησυχούσαν που χάθηκε ο κ. 12% τόσο καιρό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου