13.6.15

Δεν ξέρουν που πατούν και που πηγαίνουν…



Οι άνθρωποι δεν βρίσκονται… πουθενά!
Νομίζουν ότι με τα non paper που εκδίδει καθημερινά (είναι για… χόρταση!) η «παιδική χαρά» του μεγάρου Μαξίμου, θ’ αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, που οι ίδιοι τον έφεραν –στην κυριολεξία- στο χείλος του γκρεμού.




Με αυτά τα καραγκιοζιλίκια της κακιάς ώρας, νομίζουν ότι θα τα καταφέρουν, κάνοντας ψευτό-παλικαρισμούς στους δανειστές…



Το Μαξίμου, σε νέο non paper που εξέδωσε (χθες) το μεσημέρι, αναφέρει πως η διαπραγμάτευση στα τεχνικά κλιμάκια έχει ολοκληρωθεί και πλέον απομένει μόνο το κομμάτι της πολιτικής διαπραγμάτευσης, ώστε να υπάρξει, όπως τονίζεται, ενιαία συμφωνία.
Επισημαίνει δε, ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το Brussels Group έχει να κάνει με το γεγονός ότι και το Ταμείο αποδέχεται το τέλος της τεχνικής διαπραγμάτευσης και την αρχή της πολιτικής, στην οποία δεν μπορεί να μετέχει, εξαιτίας του χαρακτήρα του Οργανισμού.
Η Αθήνα δηλώνει εκ νέου την ισχυρή πρόθεσή της να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι επιθυμεί ενιαία συμφωνία με χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τη διετία 2015-2016, καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση του χρέους και ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων.
Η κυβέρνηση στρέφει τα «πυρά» της κατά του ΔΝΤ, λέγοντας πως η αποχώρηση των μελών του τεχνικού του κλιμακίου αποτελεί πίεση προς την Κομισιόν, την ΕΚΤ και την Ελλάδα.
Μάλιστα, το Μαξίμου εκτιμά πως με αυτή την κίνηση το Ταμείο ίσως επιθυμεί να εισπράξει όσα χρήματα έχει δώσει και να βγει από οριστικά από το πρόγραμμα, ενώ, όσο διακρίνει ότι αυτό δεν γίνεται, πιέζει κυρίως τους Γερμανούς για σκληρά μέτρα, ώστε να διασφαλίσει τα ποσά που έχει δώσει.
Αναλυτικά το «non paper»
1. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα [conditionality] και έχει καταθέσει την πρότασή της που συμπυκνώνεται σε:
** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
** Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
** Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων [αναπτυξιακό πακέτο].
2. Η κυβέρνηση, μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους.
Κερδάμε...
3. Η ελληνική πλευρά έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια και στο Brussels Group έχουν ολοκληρωθεί και ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό πλέον επίπεδο» [Γ. Σακελλαρίδης, 08.06.2015]. Το ίδιο το ΔΝΤ, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπός του κ. Τζέρι Ράις, αναγνώρισε ότι πράγματι η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν θέλει να εμπλακεί -«δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός», ήταν η ακριβής φράση του. Φράση που δείχνει και μια εσωτερική διαφωνία μεταξύ των θεσμών και πίεση του ΔΝΤ προς τους εταίρους του [Κομισιόν και ΕΚΤ] να επανέλθουν στο «σωστό δρόμο» της τεχνικής διαπραγμάτευσης. Ήδη ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ πήρε το σήμα δηλώνοντας [France Culture, 12.06.15] ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό» προκειμένου να «ηρεμήσει» το ΔΝΤ. Πρόσθεσε, βέβαια, για να συνεχιστεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».
4. Η μη συμμετοχή, λοιπόν, του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε και ο κ. Τζέρι Ράις «το ΔΝΤ ποτέ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και αν χρειαστεί θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις. Ίσως το ΔΝΤ να πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και να έφευγε από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Πιέζει, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο- με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του.
5. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Ράις αναφέρθηκε και στο ύψος των συντάξεων στη χώρα μας. Τα στοιχεία, όμως, δεν τον επιβεβαιώνουν. Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα, ανά κατηγορία σύνταξης, είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40 ευρώ. Το 44,8%, μάλιστα, των συνταξιούχων [1.189.396 από τους 2.654.784 συνολικά] παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος.
6. Στην Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ [ο κ. Τζέρι Ράις είπε το 10%] ενώ στην Γερμανία το 3% του ΑΕΠ. Η διαφορά, όμως, είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος [στοιχεία από Ageing Report 2012].
7. Ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι 63 ετών και για τις γυναίκες 59. Στην Γερμανία είναι ο ίδιος για τους άνδρες [63ο έτος] και για τις γυναίκες το 62ο έτος [στοιχεία OECD, Pension at Glance 2011]. Ο κ. Τζέρι Ράις είχε ισχυριστεί ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Γερμανία είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από την Ελλάδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου