Το ερώτημα είναι ένα εδώ και αρκετό καιρό για
την χώρα μας.
Η Ελλάδα είναι πιθανό να βιώσει σύντομα εικόνες όπως αυτές της Τουρκίας ή της Γαλλίας στο έδαφος της;
Η απάντηση, προς απογοήτευση πολλών που οραματίζονται μια διαφυγή της χώρας μας, είναι δυστυχώς καταφατική. Οι λόγοι που μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο παρατίθενται σε αριθμητική σειρά για ευκολία ανάγνωσης:
Η Ελλάδα είναι πιθανό να βιώσει σύντομα εικόνες όπως αυτές της Τουρκίας ή της Γαλλίας στο έδαφος της;
Η απάντηση, προς απογοήτευση πολλών που οραματίζονται μια διαφυγή της χώρας μας, είναι δυστυχώς καταφατική. Οι λόγοι που μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο παρατίθενται σε αριθμητική σειρά για ευκολία ανάγνωσης:
1. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει ο μέσος πολίτης, οι φανατικοί δεν «αγαπούν» την Ελλάδα, αλλά θεωρούν ότι είναι χρήσιμη μέχρι στιγμής. Κυρίως γιατί έχει ανοιχτά σύνορα και βοηθάει στη δίοδο προς την Δύση. Αυτό σύντομα θα σταματήσει, καθώς ήδη η FRONTEX στέλνει δυνάμεις ενώ, παράλληλα, εκ των πραγμάτων η στάση της Ελλάδος στα σύνορα θα σκληρύνει, όπως και πρέπει να γίνει, για να μειωθεί η πιθανότητα να μετατραπεί η χώρα μας σε «σαλόνι υποδοχής» κάθε λογής ατόμου που θα θέλει παράνομα να περάσει στην Δύση. Η σκληρή στάση αναιρεί αυτόματα την όποια «ασυλία» και ενδέχεται να οδηγήσει σε απειλές εκ μέρους του DAESH, κάτι που έτσι και αλλιώς έχει πράξει και στο παρελθόν...
2. Η Ελλάδα πλέον έχει αρκετά σημεία ενδιαφέροντος που αφορούν τρίτες χώρες, όπως είναι πολυεθνικές, κτίρια αλλά και ανθρώπους που έρχονται να απολαύσουν τον τουρισμό και τις ομορφιές της χώρας μας. Όλα αυτά αποτελούν μια σειρά από «soft targets» που δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευθούν οι φανατικοί προκειμένου να περάσουν κάποια μηνύματα. Ειδικά, μάλιστα, όταν η χώρα μας έχει πολύ άσχημες αξιολογήσεις στο θέμα της Εθνικής εσωτερικής ασφάλειας και πληροφόρησης.
3. Η διάθεση επεκτασιμότητας των τζιχαντιστών δεν είναι κάτι άγνωστο. Ήδη έχουν απλωθεί σε χώρες της Ε.Ε. και δεν θα διστάσουν να το κάνουν και σε χώρες που θα θεωρήσουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημείο εστίασης προσοχής για τους σκοπούς τους. Ειδικά η χώρα μας, όντως ως μέλος της Ε.Ε. αλλά και της ομόδοξης θρησκείας με την Ρωσία, αποτελεί πλέον ένα σοβαρό στόχο για κάποιους εξ αυτών που θα θελήσουν να δώσουν σημεία παρουσίας στην περιοχή. Η χώρα μας, όπως ειπώθηκε παραπάνω, αποτελεί ένα ανάχωμα το οποίο διατηρεί κάποιο υποτυπώδες φίλτρο αμέσως μετά την Τουρκία για τους παράνομους μετανάστες μέχρι να περάσουν στην Ε.Ε. Η Τουρκία ήδη βάλλεται, μετά την προχθεσινή διαταγή να περνούν μετανάστες μόνο με βίζα από τα Συριακά σύνορα. Αν αυτό είναι μια αιτία για τις δράσεις των φανατικών, τότε το ίδιο μπορεί να γίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας.
4. Εγκληματικότητα. Η δυνατότητα να διαχειριστούν τα δίκτυα ναρκωτικών, όπλων και μαστροπείας στην χώρα μας τα οποία λειτουργούν κάτω από αλλοδαπά στοιχεία (κυρίως της Αφρικής αλλά και της Αλβανίας) δίνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον φανατικό κόσμο της Τζιχάντ να λάβει χρηματοδότηση, την ώρα που οι ροές της, από άλλους παράγοντες έχουν αρχίσει και μειώνονται το τελευταίο διάστημα. Η παρουσία τους στην περιοχή μας σύντομα θα δώσει στίγματα εισόδου σε αυτά τα δίκτυα, αν δεν έχει ήδη γίνει κάτι τέτοιο.
5. Δεξαμενή στρατολόγησης. Ο ερχομός και εγκλωβισμός των μεταναστών στην χώρα μας αποτελεί μιας πρώτης τάξεως δεξαμενή κατήχησης και στρατολόγησης σύμφωνα με το staircase model αλλά και τις αρχές του Rapaport για ένταξη τρομοκρατών στην οργάνωση του DAESH. Απομονωμένοι και με επιθυμία να επιβάλουν τον δικό τους τρόπο ζωής στον νέο τόπο διαμονής τους, θα οδηγηθούν ταχύτερα σε αυτή την διαδικασία. Είναι σημαντικό εδώ να χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα των «νατουραλιζέ» Γάλλων, 2ης και 3ης γενιάς που ναι μεν γεννήθηκαν εκεί, αλλά το περιβάλλον τους παρέμεινε ακριβώς ίδιο με τους προγόνους τους όσον αφορά κουλτούρα και αντίληψη αρχών και αξιών. Η ενσωμάτωση τους ήταν μηδενική, κυρίως γιατί δεν ήθελαν οι ίδιοι. Στην Ελλάδα υφίστανται ακριβώς οι ίδιες παράμετροι.
6. Η Ελλάδα επίσης αποτελεί μέλος χώρα του ΝΑΤΟ. Μπορεί φυσικά να μην συμμετέχουμε ακόμα σε αποστολές κατά των τρομοκρατών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όμως σύντομα θα κληθεί η χώρα μας όπως και οι άλλες χώρες μέλη να δώσουν στίγμα υποστήριξης, καθώς οι ΗΠΑ με πρόσφατη δήλωση του Γ.Γ. Άμυνας στην WSJ ανέφεραν πώς θα χρειαστούν ελλιμενισμό και στήριξη για ναυτικές δυνάμεις με μόνιμη παρουσία στην Μεσόγειο, προφανώς και για πλήγμα έναντι του DAESH πέρα από άλλες σκοπιμότητες.
Μια τέτοια θέση από την χώρα μας θα δώσει και την αφορμή για να υπάρξουν προσπάθειες να πληγούν στόχοι από τζιχαντιστές.
Τελευταίο, αλλά κατά την προσωπική γνώμη μου σημαντικό, είναι το μήνυμα του ίδιου του Ισλαμικού Χαλιφάτου όσον αφορά την αντίληψη περί της χώρας του Ισλάμ (Dar-al-Islam) και της υπόλοιπης περιοχής που δεν ανήκει στο Ισλάμ (Dar-al-Kufr). Αυτό συμπεριλαμβάνεται στο Κοράνι (9:29) αλλά και μέσα από διδαχές Χαντίθ (Muslim 19:4294), (Bukhari 53:386), (Ishaq 956 & 962 ).
Περιφραστικά εκεί αναφέρεται πώς πρέπει να γίνει επιβολή και κυριαρχία του Ισλάμ μέσα από Τζιχάντ (ιερός πόλεμος) για να υπάρξει υποταγή από άλλους είτε δια βίας, είτε δια φόρου.
Απέναντι, λοιπόν, σε μια τέτοια ιδεολογία είναι λογικό πώς δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ανοχή προς τρίτους, ούτε «αγάπη» προς κάποια χώρα που δεν ανήκει στο Dar-al-Islam. Αυτό ως λογική αναγωγή οδηγεί στο συμπέρασμα πώς για τη μέχρι σήμερα ανύπαρκτη δράση των Ισλαμιστών στην Ελλάδα είναι θέμα χρόνου να αλλάξει η κατάσταση.
Αλέξανδρος Νίκλαν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου