16.9.16

Οι "κοριοί" Καμμένου (και) στα social media…



Διάβασα προ ημερών μία είδηση σχετική με τις δραστηριότητες του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου που πέρασε στα πολύ... ψιλά. Επρόκειτο για δημοσίευμα στην εφημερίδα "Τα Νέα". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Καμμένος έχει συστήσει στο πεντάγωνο ομάδα 80 στρατευσίμων, απλών φαντάρων δηλαδή, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση μόνιμων αξιωματικών παρακολουθούν τι γράφεται στα social media. 





Οι δηλώσεις του υπουργού σε εισαγωγικά στο ίδιο δημοσίευμα, είχαν ως εξής: "Εχουμε δημιουργήσει ομάδες με στρατεύσιμους οι οποίοι ασχολούνται όχι μόνο με τον επίσημο Τύπο και τις τηλεοράσεις, αλλά και με μπλογκ ομάδων από διάφορες χώρες. Έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή βάση δεδομένων και από τα social media. Δηλαδή υπάρχει ομάδα που παρακολουθεί τα social media, ελληνικά και ξένα. Από social media κουρδικά βρίσκεις ειδήσεις πολύ ενδιαφέρουσες". Επίσης σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο υπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία, μέσα στο 2017, Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών, "η οποία θα πάρει ένα μεγάλο κομμάτι από τον Ε' Κλάδο της ΕΥΠ, με δράση και για την τρομοκρατία, ιδίως την εισαγόμενη"…



Ας είμαστε ρεαλιστές. Μπορεί κανείς να αντιληφθεί την ανάγκη των υπηρεσιών του κράτους να παρακολουθούν συγκεκριμένες "ομάδες" για σκοπούς αντιτρομοκρατίας και πρόληψης έκνομων ενεργειών. Ωστόσο, υποτίθεται ότι αυτές οι δράσεις γίνονται στοχευμένα και εν πάση περιπτώσει υπό την αυστηρή επιτήρηση – εποπτεία κρατικών λειτουργών με στόχο την προάσπιση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αλλά και πέρα από αυτό, δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ούτε να εθελοτυφλούμε. Παρακολουθήσεις δυστυχώς γίνονταν και γίνονται. Και όχι μόνο με… ευγενείς σκοπούς. Και όχι μόνο από διάφανα και επίσημα συστήματα. Δεν χρειάζεται να πέσει κανείς από τα σύννεφα.
Ωστόσο, αυτή η δήλωση του κ. Καμμένου, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι και τόσο εύπεπτη. Κάπως ξενίζει. Παρακολουθήσεις από το Υπουργείο Άμυνας, διεγείρουν ευαίσθητες μνήμες και αντανακλαστικά. Από άλλες εποχές. Οι οποίες δεν συμβαδίζουν με το δημοκρατικό συναίσθημα…
Πού αρχίζει και πού τελειώνει αυτή η δικαιοδοσία, αυτή η παρακολούθηση; Έχει μόνο εθνικούς σκοπούς; Και πώς προδιαγράφονται αυτοί; Άλλο είναι να προσπαθείς να ανακαλύψεις ως κρατική υπηρεσία επιφορτισμένη με αυτό το καθήκον, αν μέσα από τα social media διακινούνται ύποπτα για τρομοκρατικές δράσεις μηνύματα. Και άλλο να τοποθετούνται στρατεύσιμοι, δηλαδή παιδιά με ολιγόμηνη παρουσία σε αυτή την "υπηρεσία" που σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει συστήσει ο κ. Καμμένος, με εντολή να παρακολουθούν τι γράφεται στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τι εμπειρία, τι εξειδικευμένη εκπαίδευση, ποιες προδιαγραφές. 
Και εν τέλει με ποιες εντολές; Γιατί στο όνομα της ασφάλειας μπορεί να γίνουν πολλά. Υπάρχει κάποια ασφαλιστική δικλείδα ότι η "υπηρεσία" αυτή περιορίζεται στο να ψάχνει για τρομοκράτες; Ποια είναι η εξασφάλιση ότι δεν θα διολισθήσει μία τέτοια έρευνα και προς ανεπιθύμητες αναρτήσεις; Πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει και κάποιο "φακέλωμα" ανεπιθύμητων χρηστών; Και σε τι παρεμβάσεις θα οδηγεί αυτό; Αλήθεια, δεν υπάρχει Διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος; Δεν υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες; Δεν υπάρχει ΕΣΡ για τα κανάλια; Γιατί το Υπουργείο Άμυνας δημιουργεί δική του υπηρεσία παρακολούθησης; Αφήστε που οι παρακολουθήσεις για εθνικούς σκοπούς δεν δημοσιοποιούνται...
Αυτά είναι ολίγον περίεργα πράγματα. Ποιο είναι το επόμενο στάδιο; Πόσο μακρύτερα μπορεί να πάει η υπόθεση "για το καλό μας"; Μέχρι στιγμής είχαμε το... κομματικό τρολάρισμα σε βάρος απόψεων που δεν συμβάδιζαν ή ασκούσαν κριτική και κυβερνητικές δράσεις. Θα πάει σε άλλο επίπεδο το πράγμα; Θα περίμενε κανείς να υπάρχουν και αντιδράσεις και από στελέχη της αριστεράς. Αλλά και το ποιοτικό σύστημα και το κοινοβούλιο, δεν έχει καμία ερώτηση γύρω από αυτή την καινούργια "υπηρεσία";

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου