Την παρακάτω ιδιαίτερη συνταγή για ένα κλασικό γλυκό του κουταλιού μας έστειλε η συνεργάτης μας , Diamond Angel. Απολαύστε!
Δαμάσκηνο γλυκό του κουταλιού
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό δαμάσκηνα
1 κιλό ζάχαρη
Τεντούρα ή κονιάκ, γαρύφαλλα , 2-3 ξύλα κανέλα, χυμό από ένα λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα δαμάσκηνα (χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε ) και τους βγάζουμε το κουκούτσι, αφού τα χαράξουμε κατά μήκος, προσέχοντας να μη διαχωριστούν. Φυλάμε περίπου 10-15 κουκούτσια στην άκρη. Τοποθετούμε τα δαμάσκηνα στην κατσαρόλα και από πάνω ρίχνουμε τη ζάχαρη. Σε ένα κομμάτι τούλι βάζουμε τα κουκούτσια που φυλάξαμε μαζί με 10 περίπου γαρύφαλλα. Όλα μαζί τα δένουμε σαν "πουγκί" με μία κορδελίτσα και τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό, ένα φλιτζανάκι του καφέ τεντούρα ( ή κονιάκ) και τα ξύλα κανέλας . Τα αφήνουμε έτσι , για 12 ώρες . Όταν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, όπως είναι (αυτά έχουν βγάλει υγρά), τα βάζουμε στη φωτιά για πολύ λίγο, περίπου 5’. Μόλις φουσκώσει το σιρόπι, κατεβάζουμε την ένταση της εστίας και ελέγχουμε μ’ ένα πιρούνι τα φρούτα. Με το που θα μαλακώσουν , βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά , προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και όπως είναι, τα αφήνουμε στην άκρη για άλλες 12 ώρες . Την επομένη τα ξαναβάζουμε στη φωτιά, πάλι για πολύ λίγο, και είναι έτοιμα . Βράζοντας 2 φορές το γλυκό πετυχαίνουμε να δένει το σιρόπι, να έχει λαμπερό χρώμα και να διατηρείται. Αφαιρούμε το πουγκάκι και τα ξύλα κανέλας και το γλυκό το βάζουμε σε βαζάκι.
Καλή επιτυχία από την Diamond Angel!
1 κιλό δαμάσκηνα
1 κιλό ζάχαρη
Τεντούρα ή κονιάκ, γαρύφαλλα , 2-3 ξύλα κανέλα, χυμό από ένα λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα δαμάσκηνα (χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε ) και τους βγάζουμε το κουκούτσι, αφού τα χαράξουμε κατά μήκος, προσέχοντας να μη διαχωριστούν. Φυλάμε περίπου 10-15 κουκούτσια στην άκρη. Τοποθετούμε τα δαμάσκηνα στην κατσαρόλα και από πάνω ρίχνουμε τη ζάχαρη. Σε ένα κομμάτι τούλι βάζουμε τα κουκούτσια που φυλάξαμε μαζί με 10 περίπου γαρύφαλλα. Όλα μαζί τα δένουμε σαν "πουγκί" με μία κορδελίτσα και τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό, ένα φλιτζανάκι του καφέ τεντούρα ( ή κονιάκ) και τα ξύλα κανέλας . Τα αφήνουμε έτσι , για 12 ώρες . Όταν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, όπως είναι (αυτά έχουν βγάλει υγρά), τα βάζουμε στη φωτιά για πολύ λίγο, περίπου 5’. Μόλις φουσκώσει το σιρόπι, κατεβάζουμε την ένταση της εστίας και ελέγχουμε μ’ ένα πιρούνι τα φρούτα. Με το που θα μαλακώσουν , βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά , προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και όπως είναι, τα αφήνουμε στην άκρη για άλλες 12 ώρες . Την επομένη τα ξαναβάζουμε στη φωτιά, πάλι για πολύ λίγο, και είναι έτοιμα . Βράζοντας 2 φορές το γλυκό πετυχαίνουμε να δένει το σιρόπι, να έχει λαμπερό χρώμα και να διατηρείται. Αφαιρούμε το πουγκάκι και τα ξύλα κανέλας και το γλυκό το βάζουμε σε βαζάκι.
Καλή επιτυχία από την Diamond Angel!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου