Εδώ και τρία περίπου χρόνια που αρθρογραφώ και σχολιάζω τακτικά στο διαδίκτυο υπήρξα βουδιστικά ήρεμος και πράος. Πάντα πήγαινα βάσει λογικής και αίσθησης συγκατάβασης, βάσει ενός επίπονου, αλλά αναγκαίου, ρεαλισμού.
Πλέον όμως υπάρχει ένα θέμα το οποίο μου έχει ξυπνήσει τα χειρότερα ένστικτα και συναισθήματα απαξίωσης και απογοήτευσης. Και αυτό είναι ο εμπαιγμός των ιατρών, ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Ο ειδικευόμενος ιατρός, αυτός δηλαδή που στην πλειονότητα των περιπτώσεων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της περίθαλψης, αμείβεται αυτή τη στιγμή με 950 περίπου ευρώ. Τόσο υπολογίζεται ο άνθρωπος που θα σώσει τα παιδιά και τους γονείς σου. Και άντε, πάει στα κομμάτια ο μισθός, ο οποίος έχει ξεφτιλιστεί σε όλες τις βαθμίδες (Διευθυντής κλινικής παίρνει τα 2/3 από αυτά που παίρνει ο ειδικευόμενος γιος του στη Γερμανία).
Οι εφημερίες? Η πεμπτουσία στην όλη δουλειά του γιατρού είναι οι εφημερίες. Όταν ο νεοέλληνας μπεκροπίνει τα βράδια στα μπουζούκια, υπάρχει ένας έρμος γιατρός που περιμένει να τον περιμαζέψει από τα τροχαία και τις κιρρώσεις. Όταν ξυπνάει το παιδί του με αφόρητους πόνους, ένα team είναι standby για να του βγάλει την σκωληκοειδίτιδα. Για να κάνουν 7 περίπου φορές το μήνα, μια βδομάδα δηλαδή το μήνα, αυτό το πράγμα οι γιατροί αμείβονται ένα ποσό που με το ζόρι τους βάζει στα ίσια με αποφοίτους Δημοτικού σε μερικές ΔΕΚΟ.
Υπάρχει ένα θέμα όμως.
Εδώ και καιρό δεν αμείβονται!
Από πέρυσι έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι εμπαιγμού των γιατρών. Εφημερίες που δεν πληρώνονται καθόλου, 3 και 4 μήνες για να πληρωθούν οι εφημερίες, συνεχής κοροϊδία και δεκάδες γιατροί να βλέπουν ως μόνη διέξοδο από την εξαθλίωση τη φυγή στο εξωτερικό.
Προσέξτε! Μιλάμε για ανθρώπους που βαράνε 24ωρες σκοπιές! Που με λιγότερο από χιλιάρικο αναλαμβάνουν ευθύνες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (μια μέση αποζημίωση για ιατρικά σφάλματα στα ελληνικά δικαστήρια κυμαίνεται γύρω στα 400.000) με τις τράπεζες να τους παίρνουν εν ώρα εργασίας, όχι, λάθος, εν ώρα ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ για τα χρωστούμενα που τους χρωστάει με τη σειρά του το κράτος.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και το Υπουργείο Υγείας έχει δείξει παροιμιώδη ανικανότητα να το ελέγξει. Ειδικά το ότι υποστηρίζουν συχνά πυκνά πως τα χρήματα που υπάρχουν πιστωμένα στους αντίστοιχους λογαριασμούς γίνονται μπαλάκι εξ' αιτίας διοικητών και περιφερειαρχών απλά επιβαρύνει περαιτέρω τη θέση της ηγεσίας του Υπουργείου που δεν πετάει στα σκουπίδια όσους διοικητές επιβαρύνουν τον τομέα της υγείας με τη ρυπαρή παρουσία τους.
Δείξτε επιτέλους στους γιατρούς το σεβασμό που αξίζουν.
TopGunZ
TopGunZ μάλλον είχες προσωπική εμπειρία από φίλο γιατρό ή φίλη γιατρό απλήρωτη γιαυτό και έσκασες για όσα γίνονται στην δημόσια υγεία που να θυμίσω ότι γίνονται εδώ και χρόνια. Η ευαισθησία όμως δεν φτάνει για να αλλάξει κάτι. Το μαχαίρι στο κόκκαλο ο Αντωνάκησ να δούμε πότε θα βάλλει. Προσωπικά πιστεύω πως δεν έχει τα κότσια να το βάλει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στον αρθρογράφο!Ο Γυμνασιάρχης, ο Υπουργός υγείας ήθελα να πω, είναι και ανίκανος και...Έπεσε στην αντίληψή μου ένα περιστατικό με τους ΑΧΕΠΑΝΣ και τον Υπουργό πριν λίγες μέρες που αν είχε κοινοποιηθεί έπρεπε αμέσως το λιγότερο να πάει στο σπίτι του.
ΑπάντησηΔιαγραφή