Η Κύπρος, τα συμφέροντα, και το … ξανθό γένος.


Η Μόσχα με τη στάση της στο ζήτημα της Κύπρου αναζητά την ευκαιρία να κερδίσει με το μέρος της ένα ολόκληρο έθνος και όχι ένα οικόπεδο ή ένα σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου.


Οι Κύπριοι Έλληνες για ακόμα μία φορά απέδειξαν πως ρέει πολύ πιο «ελληνικό αίμα» στις φλέβες τους σε σχέση με κάποιους «ελληναράδες» των Αθηνών, οι οποίοι μπροστά στους «γεωπολιτικώς ανάπηρους» του Βερολίνου δεν τολμούν καν να διαφωνήσουν, ενώ η παραμικρή απειλή αποδείχθηκε νομοτελειακά βέβαιο ότι αρκεί για να ανακόψει με συνοπτικές διαδικασίες από την αρχή, κάθε είδος… αντιστασιακής διάθεσης.
 

Το γυαλί έσπασε…


Το επιχείρημα μοιάζει να είναι λογικό: Οι καταθέτες των τραπεζών έχουν κι εκείνοι ευθύνη για την επιλογή τους.
Αν η τράπεζα που έχουν τα λεφτά τους πέσει έξω, τότε θα χάσουν κι εκείνοι τις οικονομίες τους.
Θα συμφωνούσαμε απόλυτα.


 Αν στο μεταξύ δεν είχαν προηγηθεί προγράμματα για την διάσωση των τραπεζών σε ισχυρότερες από την Κύπρο χώρες της Ευρώπης.

Spiegel: Η Ευρώπη δεν πρέπει υποχωρήσει απέναντι στη Κύπρο!


Γράφει μεταξύ άλλων το γερμανικό Spiegel:
Οι ισπανικές τράπεζες, χρειάζονται κι αυτές χρήματα από το ESM, για να διασωθούν.
Τα κύρια σημεία είναι ίδια με αυτά της Κύπρου: Αν όμως δοθεί ρευστότητα και στις τράπεζες αυτές, κατά πόσο άραγε θα πρέπει να εμπλακούν οι επενδυτές και οι πιστωτές στην διάσωσή τους;

 
Την εβδομάδα που διανύουμε, ακούμε συνεχώς πως η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, προκειμένου να μη διαρραγεί η εμπιστοσύνη των χρηματαγορών προς το κοινό νόμισμα.
Εξίσου αμφίρροπη είναι όμως και η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων φορολογουμένων απέναντι στους πολιτικούς τους ηγέτες.
Και αυτή η εμπιστοσύνη θα μειωθεί περαιτέρω αν δοθεί, για μια ακόμη φορά, η εντύπωση πως η διάσωση του ευρώ θα επιβαρύνει αποκλειστικά τους φορολογούμενους.

Θα ανοίξουν άραγε ποτέ, οι τράπεζες της Κύπρου;


Στα απόνερα της χθεσινής βροντερής απόρριψης, από πλευράς κυπριακής βουλής, του αμφιλεγόμενου μέτρου φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων, η αβεβαιότητα όσον αφορά στη κατάσταση της Κύπρου συνεχίζεται, και διογκώνεται.


Σύμφωνα με το BBC, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης διενεργεί συνεχείς συσκέψεις κρίσης με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, εξετάζοντας εναλλακτικά σχέδια.


Η δύναμη της Ομερτά*…


Υπάρχουν τρεις εξουσίες: νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική.
Με βάση τις τρεις (προηγούμενες) εξουσίες, πολλές φορές δίνεται ο τίτλος της τέταρτης εξουσίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


 Πριν ένα χρόνο περίπου, η νομοθετική και η “τέταρτη” εξουσία προέβησαν (συνεννοημένα;) στην συγκάλυψη μιας πολύ σημαντικής πληροφορίας: του περιεχομένου του δεύτερου μνημονίου.


Η Κύπρος τιμωρείται επειδή είναι «διαφορετική».


Ένα βασικό δίδαγμα από την περίπτωση της διάσωσης της Κύπρου είναι ότι η χώρα αυτή είναι πραγματικά διαφορετική.
Όχι τόσο επειδή είναι μοναδική από οικονομικής άποψης, αλλά επειδή οι εταίροι της στην ΕΕ την θεωρούν στατιστικά ασήμαντη (outlier).

 
Πρόκειται για την τρίτη μικρότερη χώρα μέλος, με μόλις 1.1 εκατ. πληθυσμό.
Εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, με την εκβιαστική βοήθεια της προστάτιδάς της Ελλάδας, η  οποία απείλησε να μπλοκάρει την ένταξη της Πολωνίας, και άλλων χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, αν δεν γίνονταν δεκτή η Κύπρος.
Οι υπόλοιποι εταίροι δεν ήθελαν την Κύπρο στην ΕΕ, επειδή δεν την θεωρούσαν έτοιμη.


Υπουργός … μαϊμού!


Εδώ στην Ελλάδα, με τον μικρό σχετικά πληθυσμό, που όλοι πάνω κάτω γνωριζόμαστε μεταξύ μας, δεν λείπουν οι μαϊμού τυφλοί, οι μαϊμού συνταξιούχοι, ακόμη και οι μαϊμού παράγοντες…



Στη Κίνα όμως, με το ένα και βάλε δισεκατομμύριο ανθρώπων, όπου χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα, υπάρχουν και μαϊμού υπουργοί!

Ας πάει μια βόλτα στο Δίστομο…


Προχθές το πρωί, αντί να πετάξω χαρταετό, έκανα μια γρήγορη βόλτα στην παραλία, μεταξύ Αλίμου και Π. Φαλήρου.
Στην επιστροφή βρέθηκα έξω από το Συμμαχικό Κοιμητήριο.
Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας, πιστεύω, έχουν περάσει από εκεί εποχούμενοι, το έχουν δει και αυτό είναι όλο. 
Το ίδιο κι εγώ.

 
Αυτή τη φορά είπα να μπω μέσα.
Η πόρτα, ανοιχτή. Ερημιά.
Μόνο λίγα πουλιά πετούσαν και τσιμπολογούσαν στο καταπράσινο περιποιημένο χορτάρι του.
Μετά τις πληροφοριακές πινακίδες, περπατάς ανάμεσα στους τάφους, αν θες.