Συνολικά
16 παραδείγματα που αποδεικνύουν γιατί η επιστροφή της Ελλάδος στην δραχμή θα
ήταν αυτοκτονία:
Κατά
καιρούς, πολιτικοί, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες επιχειρηματολογούν
αναφέροντας ορισμένα πλεονεκτήματα που θα είχε η Ελλάδα αν διέθετε εθνικό
νόμισμα δηλαδή δραχμή και όχι υπερεθνικό νόμισμα δηλαδή ευρώ, αποφεύγοντας
ωστόσο σκόπιμα ή από άγνοια να παρουσιάσουν τα τεράστια μειονεκτήματα μιας
τέτοιας ιστορικά επιζήμιας απόφασης…
Πρωτίστως να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα περίπου πριν 14-15 χρόνια εγκατέλειψε την δραχμή για να ενταχθεί στο ευρώ στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Προφανώς η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη να ενταχθεί στο ευρώ, επικράτησε ελλείψει ελέγχων μια ακραία ανατίμηση των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών δυσανάλογη της πραγματικής δυναμικής της οικονομίας και ταυτόχρονα υπήρξε ακραία ανατιμητική κερδοσκοπία.
Η είσοδος της Ελλάδος στο ευρώ αποκάλυψε το τραγικό πρόσωπο των νεοελλήνων, πολλοί εξ αυτών κοινών απατεώνων, κερδοσκόπων της μιζέριας και της εύκολης καλοπέρασης.
Αυτά συνέβησαν και δεν έχει νόημα να επεκταθούμε πολύ.
Θα θυμίσουμε όμως σε όσους έχουν επιλεκτική μνήμη τι σημαίνει επιστροφή στην νέα δραχμή ή στην παλαιά δραχμή.
Η επιστροφή στην δραχμή αποτελεί μια διαχρονική ανοησία όσων υποστηρίζουν ότι αν φύγουμε από το ευρώ και επιστρέψουμε στην δραχμή θα είμαστε καλύτερα.
Η επιστροφή στην δραχμή τι σημαίνει;
Ας δώσουμε 16 παραδείγματα:
1)Η διαδικασία μετάβασης της Ελλάδος από το ευρώ στην δραχμή (και δεν αναφερόμαστε μόνο στο σκέλος της εκτύπωσης των νέων δραχμών) θα είναι η περίοδος της απόλυτης φτωχοποίησης του έλληνα.
Ξαφνικά η χρηματοδότηση από το εξωτερικό θα μηδενιστεί και η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να δεσμεύσει καταθέσεις για να πληρώσει μισθούς συντάξεις ή να επιβάλλει έκτακτο φόρο στις καταθέσεις.
2)Η επιστροφή της Ελλάδος στην δραχμή και η αποχώρηση από το ευρώ θα οδηγήσει σε μια μαζική έξοδο των ξένων από το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα.
Το χρηματιστήριο, οι μετοχές των τραπεζών και των εταιριών θα καταρρεύσουν.
Οι τιμές των ομολόγων θα πέσουν στα επίπεδα χρεοκοπίας και οι αποδόσεις θα εκτιναχθούν σε επίπεδα χρεοκοπίας.
3)Η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από όλους τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
4)Η Ελλάδα θα δεχόταν δύο ισχυρότατα σοκ της άμεσης αποεπένδυσης, της μαζικής και καθολικής αποχώρησης των ξένων και ταυτόχρονα η νέα δραχμή – με όποια συναλλαγματική ισοτιμία εμφανιζόταν έναντι του ευρώ και του δολαρίου – θα δεχόταν ακραίες κερδοσκοπικές πιέσεις ιστορικών διαστάσεων.
Η ΤτΕ χωρίς να διαθέτει συναλλαγματικά διαθέσιμα θα ήταν πανεύκολος στόχος.
Η χώρα θα ζούσε σκηνές πανικού καθώς οι επιθετικές υποτιμήσεις της νέας δραχμής θα μηδένιζαν το όφελος της εκτύπωσης νέου χρήματος.
Ότι θα κέρδιζε η Ελλάδα από την νέα δραχμή θα το έχανε από τις επιθετικές υποτιμήσεις.
5)Η ΕΚΤ ακόμη και αν αποδεχόταν μια κλειδωμένη συναλλαγματική ισοτιμία με την νέα δραχμή….η ΤτΕ δεν θα μπορούσε να αποκρούσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις.
6)Τα επιτόκια της νέας δραχμής θα εκτοξεύονταν στο 20% με 30%.
Η Ελλάδα δεν θα ήταν απλά απομονωμένη από τις αγορές θα αντιμετώπιζε συνθήκες μεσοπολέμου λόγω του πληθωρισμού που θα εκτοξευόταν.
7)Ο βασικός μισθός των ελλήνων δεν θα ήταν αποτιμημένος σε ευρώ στα 180 ευρώ από 586 ευρώ σήμερα.
8)Η Ελλάδα θα διαθέτει χρέος το οποίο είναι σε αγγλικό δίκαιο που σημαίνει τεράστιες υποχρεώσεις.
Το χρέος δεν θα μπορούσε να διαγραφεί αμέσως όλα τα διεθνή δικαστήρια θα δέσμευαν την περιουσία του ελληνικού κράτους στο εξωτερικό.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα θα έχουν καταστραφεί από την προσπάθεια της ΤτΕ να αποκρούσει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις.
9)Οι τράπεζες θα καταστρέφονταν και με όρους ρευστότητας και με όρους κεφαλαίων.
Τα NPLs θα έφθαναν σε επίπεδα ρεκόρ, το σύστημα θα δεχόταν ένα κραχ ιστορικών διαστάσεων.
10)Οι πολίτες θα προσπαθούσαν άρον άρον να διαφυλάξουν τα ευρώ τους σκληρό νόμισμα ένα του ασθενικού και αδύναμου ελληνικού της νέας δραχμής.
11)Τα ελληνικά προϊόντα θα αποκτούσαν μια αυξημένη ανταγωνιστικότητα σε σχέση με το σήμερα αλλά το όφελος από αυτό θα ήταν πενιχρή εμπρός στην ζημία που θα προκαλούσε η επιστροφή στην νέα δραχμή.
12)Με όρους ΑΕΠ θα μειωνόταν έως 20% που σημαίνει θα χανόταν σε ελάχιστους μήνες 36 δισεκ. ευρώ αξίας εθνικού πλούτου.
13) Ο πληθωρισμός θα εκτόξευε στα ύψη τιμές και επιτόκια.
Ο τραπεζικός δανεισμός απλά θα ήταν μια ιστορία που θα δίδασκαν οι γονείς στα παιδιά τους.
14)Η αγορά ακινήτων θα κατέρρεε.
Με βάση ορισμένα στατιστικά μοντέλα που προσομοιάζουν της Αργεντινής μια πρόσθετη πτώση στις τιμές των ακινήτων περίπου 35% με 40% από τις υφιστάμενες τιμές δεν θα αποτελούσε έκπληξη.
15)Το χρέος ως προς το ΑΕΠ λόγω της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ και της δραματικής υποτίμησης της περιουσίας της Ελλάδος από 177% του ΑΕΠ θα εκτοξευόταν στο 230% με 240%.
16) Η Ελλάδα με την νέα δραχμή τουλάχιστον για τα πρώτα δύο χρόνια δεν θα ήταν γη της επαγγελίας αλλά ένα απολειφάδι μιζέριας, φτώχειας και κακομοιριάς.
Η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ θα είχε συνέπειες στην ελληνική κοινωνία όσο ακόμη 3-4 ακραίας λιτότητας μνημόνια μαζί.
Banking News
Ανοησίες. Τα περισσότερα από αυτά που λέει το υπόπτων κινήτρων σάιτ bankingnews.gr (περί αποεπένδυσης κλπ.) είναι πράγματα που μπορεί να συμβούν με την ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ μετάβασης στη δραχμή. Αν γυρίσουμε στη δραχμή μια ωραία Παρασκευή απόγευμα και τη Δευτέρα το πρωί όλες οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες έχουν πια μετατραπεί σε δραχμές, τι ακριβώς θα πάνε να σηκώσουν οι αποταμιευτές; Δραχμές; Μα δεν θα υπάρχει κάτι για να προστατέψουν τότε. Αντιθέτως, το χειρότερο θα έχει συμβεί. Για λίγες μέρες θα υπάρχει πανικός, αντίστοιχος με αυτός που υπάρχει όταν γίνεται μεγάλος σεισμός και μετά ο κόσμος κοιμάται στο ύπαιθρο. Επειδή όμως ο σεισμός έχει ήδη γίνει, δεν έχει νόημα να κοιμάσαι στο ύπαιθρο, άμα τη γλίτωσεις τη γλίτωσες και δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείσαι. Κάπως έτσι και με τη δραχμή. Αν τα ευρώ σου γίνουν δραχμές μέσα σε ένα Σ/Κ, τι να προστατέψεις πια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην ουσία το βασικότερο πρόβλημά σου θα είναι το εξωτερικό χρέος της χώρας, που αυξηθεί ίσως και κατά 50% (όσο υποτιμηθεί η νέα δραχμή) μέσα σε μια νύχτα. Εκεί θα χρειαστείς τη βοήθεια των πιστωτών σου, να σου κάνουν μια καινούργια αναδιάρθρωση. Μετά θα πρέπει να φτύσεις αίμα για να στρώσεις την οικονομία σου, να επανέλθει η εμπιστοσύνη, θα δεις τι θα κάνεις με δάνεια κλπ. Από πληθωρισμό ξέρουμε στην Ελλάδα, ποσοστά 15-20-25 τα εκατό δεν ήταν άγνωστα στις δεκαετίες 70, 80 και 90. Δεν είναι ανάγκη να πας σε πληθωρισμό γερμανικού μεσοπολέμου ή (γερμανικής!) κατοχής. Μόνον οι Γερμανοί προκάλεσαν ιστορικά υπερπληθωρισμό τέτοιας κατηγορίας, μια φορά στους εαυτούς τους και μια φορά σε εμάς! (δεν ξέρω μήπως προκάλεσαν και σε άλλους). Εμείς τα πάμε καλύτερα με τον πληθωρισμό και μια χαρά επιβιώσαμε τριάντα χρόνια και με αυτόν, μέχρι που ήρθε το ευρώ. Βέβαια, πιο καλά χωρίς πληθωρισμό, πάντως εμείς ξέρουμε και να τον διαχειριστούμε.
Όλο το ζήτημα είναι να υπάρξει σωστή μετάβαση. Με τις εξωφρενικές μπαρούφες του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να υπάρξει σωστή μετάβαση, αν τελικά πάμε στη δραχμή. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει απολύτως καμία προετοιμασία. Θα πάμε άκλαφτοι, δηλαδή. Και αυτό θα είναι το χειρότερο όλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός να μας πάει και σε διπλό νόμισμα, να μην μετατρέψει δηλαδή καταθέσεις και δάνεια σε δραχμές και ο κόσμος να υποφέρει μετά προσπαθώντας να εξοφλήσει δάνεια σε ευρώ με τις δραχμές που θα πληρώνεται και βέβαια δεν θα μπορεί. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την κατάρρευση των τραπεζών, διότι δεν θα εισπράττουν αρκετά έσοδα. Πρέπει να σχεδιαστεί και να γίνει σωστά η μετάβαση, αν ποτέ γίνει. Που βέβαια, υπό τις σημερινές συνθήκες κρίσης, δεν ευχόμαστε να γίνει...