5.3.17

Απλά μαθήματα οικονομίας για αριστερούς...



Την οικονομία πρέπει να την βλέπει κάποιος σαν ένα ζωντανό οργανισμό. Για την ακρίβεια πρέπει να την βλέπει σαν μια συμβιωτική οικολογική "φωλιά". Σε μια συμβιωτική αλυσίδα π.χ. με αλεπούδες, κουνέλια και καλλιέργειες με καρότα, αν προσπαθήσεις να ανατρέψεις την φυσική ισορροπία, προστατεύοντας τα κουνέλια σε βάρος των αλεπούδων αυτό που θα πετύχεις είναι να αυξήσεις υπέρμετρα τον πληθυσμό των κουνελιών και μετά να  τα οδηγήσεις σε αφανισμό, αφού πρώτα εξαφανίσουν τα καρότα...




Εμφανίζεται λοιπόν η "εθνοσωτήριος" της αριστεράς και σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ με κάποιο άλλο φόρο ακίνητης περιουσίας με ταξικό αριστερό πρόσημο. Ήτοι, ο φόρος ακίνητης περιουσίας δεν θα υπολογίζεται με βάση το ακίνητο και την αντικειμενική ή εμπορική αξία του όπως τώρα, αλλά με βάση και το εισόδημα του ιδιοκτήτη. Το γεγονός πως το εισόδημα φορολογείται ήδη στην κλίμακα με κάποιους από τους υψηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη, ελάχιστα ενδιαφέρει τους ινστρούχτορες του υπουργείου των οικονομικών.
Αν ό,τι έχει απομείνει από το εισόδημα του καθενός φορολογηθεί και λόγω της κατοχής κάποιου ακινήτου, ασχέτως αν παράγει ή όχι έσοδα, η ζήτηση για ακίνητα από μηδενική θα γίνει αρνητική…



Κανένας δεν θα θέλει να αγοράσει ακίνητο. Επιπλέον και πολλοί από αυτούς που κατάφεραν να διατηρήσουν κάποιο ακίνητο μέχρι και σήμερα με τις νέες επιβαρύνσεις θα προσπαθήσουν να το ξεφορτωθούν.
Οι τιμές των ακινήτων θα πιεστούν περαιτέρω. Αν πιεστούν οι τιμές των ακινήτων στο μικρομεσαίο Μαρούσι και Χαλάνδρι και φτάσουν τις τιμές των ακινήτων σήμερα στους Αμπελόκηπους και τα Πετράλωνα, οι τιμές εκείνων θα πάνε ακόμη πιο κάτω.  
Η αξία της περιουσίας των χαμηλών εισοδημάτων, τα οποία διατείνεται πως  θέλει να προστατέψει η κυβέρνηση, θα υποστεί νέες απώλειες. Παράλληλα  τα "κόκκινα" δάνεια θα συνεχίσουν να ανθίζουν, οι ανακεφαλαιοποιήσεις και τα "κουρέματα" καταθέσεων θα παραμείνουν στο προσκήνιο.
Η αγορά των ακινήτων αντί να ισορροπήσει και να ανακάμψει δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην οικοδομή που είναι ο κινητήρας της ελληνικής απασχόλησης, θα συνεχίσει να παραμένει σε τέλμα.
Αποτέλεσμα, ο έχων δυαράκι στα Πετράλωνα και την Κοκκινιά θα γλυτώσει 50-100 ευρώ ΕΝΦΙΑ το χρόνο, αλλά θα χάσει 2-3.000 ευρώ από την  αξία του ακινήτου και δυνητικά 5-10.000 από μεροκάματα στην οικοδομή και τους συγγενείς κλάδους που θα παραμένουν καθηλωμένοι.
Το άλλο παράδειγμα το έχουμε αναφέρει ξανά και έχει να κάνει με το ασφαλιστικό του κ. Κατρούγκαλου.
Η φέρελπις "Λένιν" με το μαντιλάκι και τις φανταχτερές γραβάτες μαζί με  το παιδί του κομματικού σωλήνα που τον διαδέχθηκε, περηφανεύονται πως το νέο ασφαλιστικό θίγει μόνο το 20% των ασφαλισμένων που έχει εισόδημα πάνω από 15-20.000 ευρώ το χρόνο.
Οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα ακριβώς στο όριο του αφορολόγητου.  Αρκετοί, γιατί δεν έχουν εισόδημα αλλά και αρκετοί γιατί δεν το δηλώνουν.
Όσοι δεν το δηλώνουν με  το νέο ασφαλιστικό θα πληρώνουν ακόμη  λιγότερες εισφορές.
Όσοι δήλωναν όλο το εισόδημα καλούνται να πληρώσουν διπλάσιες και τριπλάσιες εισφορές. Όταν τιμωρείς τους έντιμους αυξάνεις τον πληθυσμό των ανέντιμων. Αυτός είναι κανόνας τόσο στη φύση όσο και στην κοινωνία.
Όσοι φορολογούμενοι δήλωναν ολόκληρο το εισόδημα συμπεριλαμβάνονται στο 5% περίπου που πληρώνει το 45% του φόρου εισοδήματος. Όσα δηλ. εισπράξει από το ασφαλιστικό η κυβέρνηση θα τα χάσει από το φόρο εισοδήματος. Όπερ, μια τρύπα στο νερό...
Αυτό, στην καλύτερη περίπτωση γιατί στη χειρότερη χάνει τα πάντα από τις 150.000 και πλέον που έτρεψαν να κλείσουν βιβλία τους τελευταίους μήνες του 2016 και συνεχίζουν και τους πρώτους του 2017.
Το αποτέλεσμα είναι φανερό. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου κάτω από 50% των υπόχρεων είχαν καταβάλει τις εισφορές του ΕΦΚΑ. Τα συμπτώματα κατάρρευσης ενός βασικού κρίκου της αλυσίδας είναι πλέον αισθητά.
Η νέα καινοτομία της εθνοσωτηρίου της αριστεράς που είδε προχθές το φως της δημοσιότητας θέλει τα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να επιβάλλονται ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη.
Η φιλοσοφία της περί δικαίου αισθήματος συνίσταται στην σύλληψη πως κάποιος που έχει εισόδημα 10.000 ευρώ συνετίζεται με ένα πρόστιμο 1.000 ευρώ ενώ κάποιος που έχει εισόδημα 100.000 ευρώ δεν συνετίζεται, γιατί η σχέση κόστους - απερισκεψίας κατά την αναλογία ρίσκου-κέρδους είναι χαμηλή.
Κατά την ίδια φιλοσοφία δικαίου η ίδια δολοφονία θα μπορούσε να επισύρει διαφορετικές ποινές ανάλογα με το εισόδημα του δολοφόνου.
Αν σε μια οικολογική  αλυσίδα καρότων, κουνελιών και αλεπούδων τιμωρείς  σταθερά τον έναν από τους κρίκους το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ανατρέψεις την ισορροπία και να καταρρεύσει το σύστημα.

Αν τιμωρείς σταθερά, με την φορολογία εισοδήματος, τον φόρο ακινήτων, τα πρόστιμα του ΚΟΚ, τις ασφαλιστικές εισφορές κλπ. όποιον κερδίζει πάνω από 15-20.000 ευρώ το χρόνο το μόνο που μπορείς να πετύχεις είναι να αυξήσεις τον πληθυσμό αυτών που κερδίζουν κάτω από 15-20.000 ευρώ. Μετά τον πληθυσμό που κερδίζει 5-10.000 ευρώ και πάει λέγοντας...
Αν εξοντώσεις τις αλεπούδες, θα αυξηθεί ο πληθυσμός των κουνελιών. Αυτό στην αρχή μοιάζει επίτευγμα για όσους αγαπούν ή υποκρίνονται πως αγαπούν τα κουνέλια. Έχει όμως αρνητική επίπτωση στα καρότα. Όταν τα καρότα εξαντληθούν τα κουνέλια θα αναγκαστούν να τρώνε το ένα το άλλο...
Τα τελευταία χρόνια από τις 500.000 Ελλήνων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά νέους με προσόντα που δεν μπορούν στην Ελλάδα να βρουν μια δουλειά ανάλογη ή και αν την βρουν φορολογία και εισφορές τους αποδεκατίζουν το μισθό...
Φεύγοντας οι αλεπούδες που τρέφονται με υψηλής ενεργειακής συσσώρευσης τροφή, το λογαριασμό θα τον πληρώσουν τα καρότα και το σύστημα θα καταρρεύσει.
Είναι φανερό πως το σχέδιο της αριστεράς όπως και κάθε αριστεράς είναι η εξίσωση των μισθών. Φανερό είναι επίσης γιατί η εξίσωση γίνεται πάντα προς τα κάτω και γιατί πιέζει τους χαμηλούς μισθούς συνεχώς χαμηλότερα μέχρι εξαθλίωσης. Αυτός είναι ο λόγος που ο σοσιαλισμός έχει αποτύχει παταγωδώς και όπου έχει εφαρμοστεί έχει δημιουργήσει κοινωνίες εξαθλίωσης και εκπόρνευσης...
Απλά μαθήματα οικονομίας για αριστερούς λοιπόν...

Κώστας Στούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου