28.4.17

Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε…



Αναταραχή και ραγδαίες εξελίξεις παρατηρούνται στην περιοχή των Βαλκανίων και πιο συγκεκριμένα σε Κροατία, ΠΓΔΜ, Αλβανία και Βουλγαρία, με τις εθνικιστικές τάσεις να ενδυναμώνονται. Μέσα σε μια μόλις ημέρα είχαμε διαλύσεις κυβερνήσεων, εισβολές διαδηλωτών σε κοινοβούλιο και σχηματισμό κυβέρνησης με εθνικιστικό κόμμα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.




Εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν χτες, την Πέμπτη στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αντιδρώντας στην εκλογή για πρώτη φορά, Αλβανού προέδρου της Βουλής. Παράλληλα στη Βουλγαρία συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση οι εθνικιστές, ενώ η πλευρά της Αλβανίας παρακολουθεί τις εξελίξεις στα σύνορα της με όχι και τόσο ψύχραιμο τρόπο…


Εντωμεταξύ, μόλις χτες ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης του και την άμεση έναρξη της αναζήτησης νέου εταίρου, ώστε να ανακτηθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή και να κυβερνηθεί η χώρα. 
Εντάσεις και ακυβερνησία στα Σκόπια
Η εκλογή Αλβανού προέδρου (Ταλάτ Τζαφέρι) στο κοινοβούλιο από τους βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας ήταν η αφορμή για να εξοργιστούν οι διαδηλωτές στα Σκόπια. Οι εισβολείς, οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι και του κόμματος VMRO DPMN, ξυλοκόπησαν βουλευτές, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ. Εκτός από τον Ζάεφ, τραυματίστηκαν άλλοι τρεις βουλευτές, αστυνομικοί και υπάλληλοι του κοινοβουλίου. Μάλιστα ακόμη σοβαρότερα φέρεται να είναι ο αλβανικής καταγωγής βουλευτής Ζ. Σέλα ο οποίος σύρθηκε από το πλήθος εντός του κοινοβουλίου. Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα. Τα επεισόδια συνέβησαν ενώ εδώ και μήνες τα Σκόπια ταράσσονται από συνεχείς διαδηλώσεις μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, από τις οποίες δεν έχει προκύψει ακόμα οριστικό αποτέλεσμα.
Τότε, ο πρώην Πρωθυπουργός, Νικολά Γκρουέφσκι κέρδισε τις εκλογές, αλλά με αδύναμη πλειοψηφία. Οι συζητήσεις για συνεργασία φέρεται να κατέρρευσαν όταν τα Αλβανικά κόμματα ζήτησαν να αναγνωριστεί η Αλβανική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας, όπου μάλιστα το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι Αλβανικής καταγωγής. Από τότε, ο Ζαέβ προσπαθεί να συνεργαστεί ώστε σχηματίσει κυβέρνηση, αφού συμφώνησε με όλα τα Αλβανικά κόμματα, ωστόσο ο Ιβάνοφ, o πρόεδρος της χώρας, αρνείται να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Οι διαδηλωτές αντιτάσσονται σε μια πιθανή συνεργασία μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών του Ζάεφ (SDSM) και των εθνικιστών Αλβανών, τους οποίους θεωρούν απειλή για την ενότητα της χώρας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Σκοπιανοί εξεγείρονται. Πριν από έναν χρόνο, οι φοιτητές και η νεολαία της χώρας είχαν πάρει τους δρόμους, όχι μόνο της πρωτεύουσας αλλά και περισσότερων από 12 άλλων πόλεων. Διαδήλωναν κατά της διεφθαρμένης κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά και κατά του προέδρου, Γκιόργκε Ιβάνοφ, που είχε παραχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες χάρη σε περισσότερους από 50 βουλευτές, οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες περί διαφθοράς. 
Συμμετοχή των εθνικιστών στη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας
Την ίδια ώρα που οι διαδηλωτές εισέβαλλαν στο κοινοβούλιο στα Σκόπια και που ο πρωθυπουργός της Κροατίας ανακοίνωνε τη διάλυση της κυβέρνησής του, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ανέθετε επισήμως στον συντηρητικό Μπόικο Μπορίσοφ να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα περιλάβει για πρώτη φορά τους εθνικιστές, τους “Ενωμένους Πατριώτες”, που ήρθαν τρίτοι στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου. Ο Ράντεφ χαρακτήρισε τους Ενωμένους Πατριώτες «Ευρωπαίους εθνικιστές», δήλωσε πεπεισμένος πως η επόμενη κυβέρνηση «θα ανταποκριθεί στις θεμελιώδεις προσδοκίες των Βουλγάρων: ασφάλεια, αύξηση των εισοδημάτων, δικαιοσύνη και σεβασμός του νόμου».
Το κόμμα Gerb του Μπορίσοφ χρειαζόταν τις 27 έδρες που διαθέτουν οι “Ενωμένοι Πατριώτες” προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι εθνικιστές στήριζαν τον Μπορίσοφ ήδη από το 2014, ενώ τελευταία άρχισαν να ακολουθούν μια γραμμή ανοικτά υπέρ της ΕΕ, μετριάζοντας παράλληλα τις δηλώσεις τους κατά της τουρκικής μειονότητας και εκείνης των Ρομά, παραμένοντας πάντως σταθερά αντίθετοι στην υποδοχή μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου