1.6.14

Ξεχάστε τη Βραζιλία που περιμένετε…



«Ξοδεύουν χρήματα για το ποδόσφαιρο και όχι για τους μισθούς και την Υγεία». Αυτό είναι το κεντρικό μότο των διαδηλωτών που κατακλύζουν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Βραζιλίας, λίγες μόνο ημέρες πριν η υφήλιος στρέψει το βλέμμα της στη «χώρα της σάμπα», για το μεγάλο ραντεβού των οπαδών της «στρογγυλής θεάς».




Στις 12 Ιουνίου, μερικοί από τους ακριβότερους παίχτες του πλανήτη, αυτοί της Βραζιλίας, θα πατήσουν το χορτάρι στην πόλη Σάο Πάολο.
Για να αντιληφθεί κανείς τα χρήματα που διακινούνται στο ποδόσφαιρο παγκοσμίως, αξίζει να αναφέρουμε την αξία κάποιων ποδοσφαιριστών στο παγκόσμιο χρηματιστήριο…


Ο Χουλκ αξίζει περίπου 52 εκ. ευρώ, ο Νεϊμάρ 61 εκ. ευρώ, o Όσκαρ περίπου 37 εκ.ευρώ (οι τιμές σύμφωνα με το transfermsrkt).
Η ποδοσφαιρική αξία δηλαδή τριών μόνο παικτών φτάνει τα 150 εκ. ευρώ, ποσό προκλητικό αν σκεφτεί κανείς πως o βασικός μισθός ξεκινά από τα 210 ευρώ.
Αν σκεφτεί κανείς πως ξοδεύτηκαν 2,6 δισ. ευρώ για την κατασκευή νέων γηπέδων και τον εκμοντερνισμό των παλιών, τότε ναι, πόσο άδικες μπορεί να κριθούν οι διαμαρτυρίες;
Από πού εξοικονομήθηκαν τόσα χρήματα;
Το Κράτος έχει μειώσει τις δαπάνες και τα δημόσια προγράμματα που απευθύνονται στους φτωχούς, αλλά και στην εργατική τάξη. Και είναι αυτοί που κατεβαίνουν στους δρόμους, η «γενιά του Ιουνίου», όπως έχει ονομαστεί, που ζητά εξηγήσεις για αυτό το δυσανάλογο έκτρωμα που έχει δημιουργηθεί.
Από τη μία, υπερσύγχρονα γήπεδα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και από την άλλη, φτώχια, αποκλεισμός από την Υγεία, ανεργία.
Όχι, ο μέσος Βραζιλιάνος δεν είναι συνεχώς στην Κόπα Καμπάνα και στις άλλες διάσημες παραλίες της χώρας, οι γυναίκες δεν νοιάζονται για το πώς θα κάνουν πλαστική στα οπίσθιά τους, οι πλατείες δεν κατακλύζονται από χορευτές σάμπα, ούτε οι κάτοικοί της είναι οι πιο χαμογελαστοί και ξέγνοιαστοι του κόσμου.
Οι Βραζιλιάνοι έχουν νεκρούς από εργατικά ατυχήματα, κατά τη διάρκεια της ανέγερσης ή των επισκευών των σταδίων που θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ.
Στις φαβέλες η κατάσταση είναι εκρηκτική. 




Οι απεργίες δεν αποτελούν πλέον είδηση, οι συγκρούσεις με τους αστυνομικούς έχουν καταντήσει κοινοτυπία, ενώ οι απειλές για διαδηλώσεις την ημέρα της πρεμιέρας δεν μοιάζουν πλέον «κούφιες».
Κι ενώ οι έφηβοι ανά τον κόσμο έχουν σαν ίνδαλμά τους τον 22χρονο σταρ της Μπαρτσελόνα, Νέιμαρ, η «γενιά του Ιούνη» έχει έναν άλλο ποδοσφαιριστή σαν ίνδαλμα.
Για την ακρίβεια, έναν πρώην ποδοσφαιριστή, τον Ρομάριο, που έχει «επιτεθεί» εναντίον του πρόεδρου της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, αλλά και του γενικού διευθυντή του παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Ζερόμ Βαλκέ.
Ο άνθρωπος που έδωσε το τρόπαιο στη Βραζιλία το 1994 και εκλεγμένος βουλευτής, επιμένει πως το Μουντιάλ δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε στη χώρα του.
«Έχουμε ξοδέψει ένα παράλογο ποσό για το Μουντιάλ και τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Δυστυχώς, έχουμε πολλούς κλέφτες στη Βραζιλία.  Στο γήπεδο πρέπει να στηρίξουμε την ομάδα για να νικήσει, αλλά εκτός γηπέδου είμαστε ήδη χαμένοι και είναι κάτι που δεν μπορεί να κρυφτεί», δηλώνει όπου βρεθεί και όπου σταθεί.
Με την οργή να ξεχειλίζει, φαίνεται πως το ποδόσφαιρο, το... όπιο του λαού, δεν αρκεί για να ξεχαστεί η πείνα και η ανέχεια.

Γιώργος Πράτανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου