5.5.16

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»…



Παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που στέλνει καθημερινά η κυβέρνηση για το μέλλον των διαπραγματεύσεων και της αξιολόγησης, τα πράγματα δεν είναι απλά. Η εικόνα, όπως αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία, δείχνει πως η κατάσταση επιδεινώνεται  συνεχώς και  στο βάθος του δρόμου διακρίνεται ο εφιάλτης του περσινού καλοκαιριού.




«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», έλεγαν οι πρόγονοί μας. Η ρήση αυτή ταιριάζει στον πρωθυπουργό μας και τα στελέχη του, που φαίνεται πως δεν έβγαλαν τα απαραίτητα συμπεράσματα από την οδυνηρή περιπέτεια του καλοκαιριού του 2015, στην οποία οδηγήθηκαν με την δήθεν «σκληρή» διαπραγμάτευση και την θεωρία περί «πολιτικής» διαπραγμάτευσης. Ούτε διδάχθηκαν από την εμπειρία των καθυστερήσεων, που έδειξε πως ο χρόνος  είναι αντίπαλός μας και λειτουργεί σε βάρος μας, επιβαρύνοντας συνεχώς το οικονομικό κόστος και επιμηκύνει το πολιτικό κλίμα αστάθειας που είναι αποτρεπτικό για τους επενδυτές…


Η συνεχής κωλυσιεργία και ο διαχωρισμός των εταίρων μας σε «εχθρούς» και «φίλους», αποδεικνύει πως ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, δεν έμαθαν τον ενάμιση χρόνο που κυβερνούν και χειρίζονται τις τύχες της χώρας, ούτε πώς παίζεται το διπλωματικό παιχνίδι, ούτε πώς γίνεται η «πολιτική» διαπραγμάτευση. Αποξενωμένη από τη λογική των διαβουλεύσεων και των συναινέσεων, η κυβέρνηση αναζητά  συνεχώς αντιπάλους και εχθρούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό, μεταθέτοντας τις ευθύνες αλλού – και δεν συνειδητοποιεί πως ο μόνος πραγματικός εχθρός στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, εδώ και έξι χρόνια, είναι ο χρόνος. Και όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, η οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία. Ο πραγματικός εχθρός είναι, επίσης, ο εαυτός της, που εξακολουθεί να μη μαθαίνει από τα παθήματά της, στέλνοντας τον λογαριασμό στους πολίτες.
Και ούτε λόγος βέβαια για πραγματικά  διαρθρωτικές αλλαγές που είναι και το ζητούμενο στα χρόνια της κρίσης.
Η γνωστή κωλυσιεργία στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών, επιβάρυνε την οικονομική ύφεση. Και τούτο, επειδή οι κυβερνώντες αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα του πελατειακού κράτους.
Έτσι, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις των κυβερνώντων ότι θα κλείσει σύντομα η διαπραγμάτευση, ο εφιάλτης του περσινού καλοκαιριού φαίνεται ήδη στον ορίζοντα. Εξάλλου, είχε προειδοποιήσει ο βασικός διαπραγματευτής της κυβέρνησης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήδη από τον Φεβρουάριο: «Αν η αξιολόγηση πάει για τον Μάιο ή τον Ιούνιο, καήκαμε!». Μπήκαμε ήδη στον Μάιο.

Μιχάλης Κυριακίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου