12.5.17

Ας μην κάνουμε λάθος διάγνωση…



Πολλές απάτες οφείλονται στον ζουρλομανδύα των δογμάτων και γίνονται αιτία αποτυχίας: είδαμε σε τι αδιέξοδα οδήγησαν οι παραλλαγές του σοσιαλισμού. Οι οικονομικές θεωρίες τύφλωσαν επίσης πολιτικούς και επιχειρηματίες, οι οποίοι πίστευαν ακράδαντα στην αιώνια ύπαρξη των κύκλων ή στον μηχανικό δεσμό μεταξύ ανάπτυξης και απασχόλησης, ενώ για τις επιχειρήσεις η αύξηση της ανταγωνιστικότητας συχνά συνοδεύεται από μείωση του αριθμού των εργαζομένων.



Ποια χώρα παρουσίασε τα τελευταία χρόνια το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ; Η Σιγκαπούρη που δεν έχει πετρέλαιο, δεν έχει πρώτες ύλες, δεν έχει σχιστολιθικό φυσικό αέριο… Αλλά έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός σκληρών δίσκων!


Στον αγώνα για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η Ιαπωνία βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά παραμένει πρώτη σε σχέση με τον πληθυσμό. Διοχετεύοντας το 4% του προϋπολογισμού της για την έρευνα και την ανάπτυξη, η Ιαπωνία βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας και επενδύει σε αυτήν, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και τις τραγωδίες που έζησε η χώρα.
Το Ισραήλ, με μέγεθος όσο δυο γαλλικοί νομοί, είναι η δεύτερη κατασκευάστρια χώρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον κόσμο. Η βιομηχανία της αφορά εξειδικευμένους  και επικερδείς τομείς (ραντάρ, αισθητήρες, κλπ.) αποφεύγοντας πολύπλοκο οπλισμό (υποβρύχια, αεροπλανοφόρα, κλπ). Όλες αυτές οι χώρες έχουν καταλάβει ότι η μεγαλύτερη πηγή πλούτου είναι το πνευματικό και επιστημονικό δυναμικό τους.
Σήμερα στη Γαλλία, μήτρα κοινωνικής αποτυχίας αποτελεί ο αναλφαβητισμός. Ενώ συνέχισε να υποχωρεί από την Τρίτη Δημοκρατία, αυξάνεται επικίνδυνα από το 1994. Στο τέλος της εκπαίδευσής του, ένας νεαρός Γάλλος στους οκτώ ανά ηλικιακή ομάδα δεν ξέρει να διαβάζει με ευχέρεια και δεν κατανοεί σωστά όσα διαβάζει. Αυτή η αποτυχία προκαθορίζει όλες τις άλλες. Χάνοντας φαιά ουσία χάνουμε πλούτο.
Η έρευνα του PISA (Programme for International Student Assessment), που διενεργήθηκε σε αρκετές χώρες με πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ, τόνισε τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Φιλανδίας για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας. Η λύση; Εφαρμογή από το νηπιαγωγείο, δεκαμελών μαθητικών ομάδων, με μέγιστη ατομική στήριξη στο κάθε παιδί.
Μυωπική αντίδραση: Ποιο θα είναι το κόστος;
Απάντηση: Λιγότερο από το κέρδος που θα προκύψει δεδομένης της μείωσης των κοινωνικών δαπανών που θα χρειαστούν στο μέλλον, εκτός του ότι ο εμπλουτισμός και οι δεξιότητες του 12% της κάθε ηλικιακής ομάδας δεν θα χαθούν για την κοινωνία…

Marc Ferro
Από το βιβλίο του: Τύφλωση. Ή γιατί αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα.

Για την αντιγραφή: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου