25.8.17

Απελευθέρωση δούλων εν πλω…



Η ιστορική αυτή φωτογραφία απεικονίζει σκλάβους από την ανατολική Αφρική, που διασώθηκαν από το πλοίο HMS Daphne του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο ήταν σε αποστολή αποτροπής του κυρίαρχου τότε παγκόσμιου δουλεμπορίου.



Η ημερομηνία που τραβήχτηκε η φωτογραφία ήταν στις αρχές Νοεμβρίου του 1868, και το βρετανικό πολεμικό σκάφος έπλεε στις ακτές της Ζανζιβάρης, στα πλαίσια συνθήκης που η Βρετανία είχε υπογράψει με τον Σουλτάνο της, βάσει της οποίας εκείνος θα έπρεπε να ελέγχει τους δουλέμπορους… Αντί όμως να τους ελέγχει, ο Σουλτάνος πλούτιζε από αυτούς….


Ο νόμος κατάργησης της δουλείας του 1833 έβαλε τέλος σε αυτήν στα όρια της βρετανικής αυτοκρατορίας, και το βασιλικό ναυτικό  ξεκίνησε αποστολές εφαρμογής του νόμου, στοχοποιώντας κυρίως πορτογαλικά και ισπανικά πλοία.
Η εκστρατεία για την κατάργηση της δουλείας στη Βρετανία είχε ξεκινήσει από το 1760, και η διαμάχη που προέκυψε ήταν σκληρή με τους υποστηρικτές της δουλείας να ισχυρίζονται πως το δουλεμπόριο ήταν μοχλός για την βρετανική οικονομία, επιμένοντας παράλληλα πως οι Αφρικανοί σκλάβοι ήταν ευτυχισμένοι και οι ιδιοκτήτες τους τους φέρονταν καλά.
Οι αλλεπάλληλες όμως εξεγέρσεις σκλάβων, καθώς και διάφορα αρνητικά αποδεικτικά στοιχεία για το πώς διαβιούσαν στη διάρκεια της μεταφοράς τους τροφοδότησε το αναπτυσσόμενο κλίμα εναντίον της δουλείας. Έτσι, το 1807 το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο βάσει του οποίου καταργούνταν οριστικά το δουλεμπόριο μεταξύ Αφρικής, Δυτικών Ινδιών, και της Αμερικής. Το 1833 ψηφίστηκε ένας ακόμη παρόμοιος νόμος δια του οποίου καταργήθηκε η δουλεία στις βρετανικές Δυτικές Ινδίες, στον Καναδά, και στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας στην Ν. Αφρική. Αυτό  σήμαινε ότι η αγοραπωλησία και ιδιοκτησία ανθρώπων ήταν πλέον παράνομη.




Παρόλα αυτά η δουλεία συνέχισε ακάθεκτη σε άλλες περιοχές της βρετανικής αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ήλεγχε η East India Company στη Κεϋλάνη, σημερινή Σρι Λάνκα, καθώς και στην Αγία Ελένη. Στο διάστημα μεταξύ 1808 και 1869, ο βρετανικός στόλος της Δυτικής Αφρικής κατέλαβε πάνω από 1.600 πλοία μεταφοράς δούλων και απελευθέρωσε περίπου 150.000 Αφρικανούς, όμως υπολογίζεται ότι ακόμη και τότε πάνω από ένα εκατομμύριο Αφρικανοί μεταφέρθηκαν και πουλήθηκαν ως σκλάβοι καθ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου