Την ώρα που εμείς εδώ στην ανυπόληπτη βαλκανική γωνιά μας τρωγόμαστε μεταξύ μας για τις μάσκες ή για τη μουσική στις ταβέρνες, με την κυβέρνηση να προχωράει σε μεγαλειώδεις «μεταρρυθμίσεις» (π.χ. κατάργηση 8ωρου) για το καλό μας, και με τις σφαίρες των καλάσνικοφ να πέφτουν σαν χαλάζι, και με τον αρμόδιο υπουργό απλά να τις καταγράφει, και με την πρώτη πολίτη της χώρας να μας προτείνει επέκταση του μπολιάσματος με τους νέους συμπολίτες μας από το Μαγκρέμπ και τη Σομαλία ώστε να βελτιωθεί η «ράτσα»… στον υπόλοιπο κόσμο γίνονται πραγματάκια.
Τι πραγματάκια δηλαδή; Τεκτονικές μετατοπίσεις.
Εξηλεκτρισμός, διαστημικές εξερευνήσεις, ηλεκτρονική επανάσταση στο εμπόριο, κλπ. κλπ.
Με κάποιους ελάχιστους, σχετικά νέους στη ηλικία, οραματιστές, να δημιουργούν αμύθητες περιουσίες, που ακόμη και οι πιο ισχυροί αυτοκράτορες ή βασιλείς των προηγούμενων αιώνων δεν θα μπορούσαν να φανταστούν.
Όπως π.χ. ο Έλον Μασκ, που πριν από μερικούς μήνες και χάρη στην εκτόξευση της αξίας των μετοχών της Tesla κατάφερε να ξεπεράσει σε πλούτο τον Τζεφ Μπέζο, και να γίνει έτσι ο πλουσιότερος άνθρωπος όχι μόνο του πλανήτη, αλλά και ολόκληρης της ιστορίας της ανθρωπότητας!
Σε πραγματικά νούμερα (που όμως αλλάζουν κάθε τόσο), ο Μασκ αξίζει περίπου $185 δις, μερικά δηλαδή δισεκατομμύρια περισσότερα από τον άρχοντα της ΑΜΑΖΟΝ.
Και να σκεφτείτε πως μόλις το 2020 ο Μασκ άξιζε μόλις $27 δις, κάτι που με το ζόρι τον έβαζε μέσα στην λίστα των 50 πιο πλούσιων του κόσμου.
Όσο όμως αυξάνονταν η τιμή της μετοχής της Tesla, τόσο περισσότερο πλούτιζε ο ιδιοφυής και εμμονικός αυτός «νέος».
Έτσι, τον περασμένο Ιούλιο ξεπέρασε τον Γουόρεν Μπάφετ κατατασσόμενος στην 7η θέση της χρυσής λίστας, και τον Νοέμβριο ξεπέρασε και τον άλλο θρύλο, τον Μπιλ Γκέιτς, κερδίζοντας τη 2η θέση. Σήμερα, η κάθε μετοχή της Tesla αξίζει 9-10 φορές περισσότερο απ’ ότι πριν από έναν χρόνο.
Και μιας και αναφερθήκαμε στον Γκέιτς να πω ότι γελάω με τις διάφορες «αποκαλύψεις», όχι τόσο για τα τσιπάκια κλπ, αλλά για το ότι χρησιμοποιούσε, λένε, χρυσές Πόρσε και άλλα τέτοια κόλπα για να δελεάσει κοπέλες ώστε να συνευρεθούν μαζί του!
Λες και ο πλουσιότερος άνθρωπος της γενιάς του χρειάζεται φτηνά κόλπα για να «πηδήξει».
Λες και με ένα νεύμα του δεν θα μαζεύονταν δεκάδες καλλίγραμμες και πρόθυμες μπίμπο για να του κάνουν όλα τα κέφια…
Εδώ στα καθ’ ημάς, και συνωστίζονται τα «μωρά» έξω από το καμαρίνι του κάθε λαϊκού αοιδού, ακόμη και κάποιων με φάτσες αλά γαλλικό μπολτόκι… αλλά ο Γκέιτς χρειάζονταν να τις ξεγελάσει για να πάνε μαζί του. Έλεος πΧια…
Πάμε παρακάτω.
Κάποιοι ανταγωνιστές του Μασκ, εξίσου ζάπλουτοι, ίσως να μην τον άφηναν να τους ξεπεράσει αν δεν δώριζαν μέρος της περιουσίας τους. Κάτι που ακόμη να δούμε από τον Μασκ.
Όπως π.χ. ο Μπάφετ, που πέρυσι χάρισε σχεδόν 3 δις σε διάφορες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation.
Βέβαια, υπάρχουν και οι κακοπροαίρετοι που θυμίζουν ότι οι εν λόγω δωρεές προσφέρουν γενναιόδωρες εκπτώσεις φόρων, ενώ οι περιουσίες αυτών των «φιλάνθρωπων» εκλεκτών συνανθρώπων μας αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο μπορούν να τις μοιράζουν σε κοινωφελείς σκοπούς.
Μεγάλο βάσανο ο αμύθητος πλούτος. Τι να λέμε;
Αυτή είναι η κατάρα, και ο σταυρός που κουβαλάνε οι λίγοι τυχεροί.
Ένας εκ των οποίων, ο Μπέζος δηλαδή, αποφάσισε να γίνει… αστροναύτης!
Όπως έγραψε στο ίνσταγκραμ, «ονειρευόμουν να πάω στο διάστημα από τότε που ήμουν 5 χρόνων… θα το κάνω στις 20 Ιουλίου, παρέα με τον αδελφό μου»!
Να θυμίσουμε ότι και αυτός έχει τη δική του διαστημική εταιρία (όπως ο Μασκ), ονόματι Blue Origin με μότο της το λατινικό Gradatim Ferociter.
Και δεν λέει ψέματα. Όλα είναι έτοιμα γι αυτόν και τον αδελφό του να ταξιδέψουν στο διάστημα με τον πύραυλο της εταιρίας του, τον New Shepard, παρέα με έναν τρίτο επιβάτη, κάποιον δηλαδή που θα προσφέρει τα περισσότερα χρήματα μιας και η τρίτη θέση στο σκάφος βγήκε στο σφυρί. Λέτε να σκάσει μύτη κανένας Έλληνας εφοπλιστής, κανένας τραγουδιάρης, ή κανένας υπουργός μας, που έχει την ανάλογη οικονομική άνεση;
Θα δούμε.
Πάντως, σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα ήδη κάποιοι έχουν προσφέρει ως και $3 εκατομμύρια για συμμετοχή στο ταξίδι, ενώ οι ενδιαφερόμενοι είναι πάνω από 6.000 και από 150 χώρες!
Ο τελικός πλειστηριασμός θα διεξαχθεί ζωντανά, μέσω διαδικτύου, (όπως τα νομοσχέδια που περνάει στη ζούλα η κυβέρνησή μας) την 12η Ιουνίου, και όλα μετά θα είναι έτοιμα για την εκτόξευση, με τον Μπέζος να αφήνει πίσω του και «γειωμένους» τους δυο εξίσου πλούσιους και διάσημους διαστημικούς ανταγωνιστές του, τον Μασκ της SpaceX και τον Μπράνσον της Virgin Galactic.
Αυτή όμως η περιπέτεια του Μπέζος έχει ήδη συναντήσει διπλή ανάγνωση, με κάποιους να τον στηρίζουν και κάποιους άλλους να τον «χτυπάνε» σαν χταπόδι.
Π.χ. ένα άρθρο στο Time, όπου αναφέρεται πως μπορεί να πρόκειται καθαρά για μια διαφημιστική ενέργεια, όμως τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, μιας και όλα μπορούν να συμβούν, ακόμη και το χειρότερο όπως ένα ατύχημα, ενώ ακόμη κι αν όλα πάνε καλά τα g-forces θα είναι αμείλικτα για τους «αγύμναστους» αστροναύτες. Οπότε μπράβο στην γενναιότητα του Μπέζος που θα μπορούσε αντί να κινδυνεύει να πίνει μοχίτος ξαπλωμένος σε αιώρα, σε κάποια εξωτική παραλία.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι επικριτές του, όπως η Kara Alaimo του CNN, η οποία θα προτιμούσε ο Μπέζος να διέθετε τα χρήματά του σε πιο γήινους σκοπούς, αντί να χαριεντίζεται στο διάστημα.
Θα μπορούσε, γράφει, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ή να καταπολεμήσει την πείνα και την φτώχεια, αντί να παίζει στο διάστημα την ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν στην Ινδία λόγω έλλειψης φιαλών οξυγόνου.
Προσθέτοντας πως θα μπορούσε κάλλιστα να μιμηθεί την φιλανθρωπική δράση της πρώην συζύγου της, που χάρη στο διαζύγιο έγινε δισεκατομμυριούχος, και η οποία έχει ήδη προσφέρει ουκ ολίγα χρήματα σε διάφορους σκοπούς.
Και όπως καταλήγει η αρθρογράφος, «ο Μπέζος είναι σίγουρα ένας πετυχημένος επιχειρηματίας, που έχει τόσα λεφτά ώστε να μπορεί να κάνει ταξίδια στο διάστημα… όμως αυτό σίγουρα δεν τον καθιστά έναν πετυχημένο άνθρωπο».
Περί ορέξεως…
Strange Attractor
ΥΓ- Με αφορμή τα παραπάνω, και επειδή ακούω διάφορους να λένε πως σε μερικά χρόνια θα πάμε στον Άρη, να θυμίσω το εξής απλό.
Πριν από το 1969, και μετά από το 1972, κανένας άνθρωπος δεν κατάφερε να πάει πάω από 350 χιλιόμετρα ύψους στο διάστημα. Ο περίφημος και πολυδιαφημισμένος επανδρωμένος διαστημικός σταθμός ISS δεν έχει ξεπεράσει ποτέ αυτό το ύψος.
Οι αποστολές όμως του προγράμματος Apollo, πήγαν και ήρθαν στη σελήνη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 385.000 χιλιομέτρων, και μάλιστα σε μια εποχή όπου ολόκληρη η υπολογιστική δύναμη της ΝΑΣΑ ήταν ίση περίπου με εκείνη ενός φλόπι ντισκ (τα θυμόσαστε;) που καταργήθηκαν πριν από δεκαετίες.
Food for thought…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου