13.2.13

Σας αρέσουν τα άλογα;


Ανακλήθηκαν με προτροπή του ΕΦΕΤ δύο προϊόντα της Carrefour που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα και είχαν παρασκευαστεί από τη γαλλική εταιρεία Comigel, που πρωταγωνιστεί στο σκάνδαλο με το βοδινό κρέας στο οποίο ανιχνεύθηκε DNA αλόγου

 
«Καλπάζουν» τα άλογα και στην ελληνική διατροφική αλυσίδα.
Το σκάνδαλο με τα κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας, στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου έφτασε και στη χώρα μας, με την εταιρεία Μαρινόπουλος να προχωρά χθες, μετά από προτροπή του ΕΦΕΤ, σε προληπτική ανάκληση δύο προϊόντων με την εμπορική ονομασία «ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 1 ΚΙΛΟΥ» και «ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 600 ΓΡ.».


Τα συγκεκριμένα προϊόντα παράγονται διεθνώς για λογαριασμό της Carrefour από τη γαλλική Comigel.
Καθησυχαστικός είναι ο ΕΦΕΤ, καθώς υπογραμμίζει πως δεν έχει ενεργοποιηθεί το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για την Ασφάλεια Τροφίμων της Ε.Ε. ενώ επισημαίνει ότι μέχρι τώρα οι αρχές της Ιρλανδίας και της Μ. Βρετανίας θεωρούν ότι δεν προκύπτει θέμα ασφάλειας.
Ο ΕΦΕΤ άμεσα επικοινώνησε αφενός με τις αντίστοιχες αρχές της Γαλλίας ζητώντας επίσημη ενημέρωση και αφετέρου με τις αλυσίδες super market που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.
Από τα σημερινά (σ.σ. προχθεσινά) στοιχεία των ελέγχων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο φορέας, προκύπτει ότι η εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε. προέβη σε προληπτική ανάκληση από την ελληνική αγορά. 
Μέχρι χθες δεν υπήρχε σαφής εικόνα για τις ποσότητες που έχουν διακινηθεί στην ελληνική αγορά ούτε και για το διάστημα που κυκλοφορούν αυτά τα προϊόντα.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννη Τσιάλτας, στην «Εφ.Συν.», σήμερα θα δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τις ποσότητες που πουλήθηκαν αλλά και ανακλήθηκαν. 
Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι η πώληση κρέατος αλόγου δεν απαγορεύεται, ούτε κρύβει κινδύνους για την υγεία υπό την προϋπόθεση ότι ο καταναλωτής γνωρίζει επακριβώς τι τρώει, δηλαδή υπάρχει σχετική επισήμανση στις ετικέτες των προϊόντων και φυσικά τηρούνται όλοι οι σχετικοί υγειονομικοί κανόνες (εκτροφή, σφαγή, διάθεση προϊόντων).
Επισημαίνουν ότι σε αυτή τη φάση και μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζεται, επί του παρόντος, ως περιστατικό παραπλάνησης του καταναλωτή. 
Εκτιμάται ότι οι ποσότητες που έχουν φτάσει στο πιάτο του Έλληνα καταναλωτή δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες, καθώς δεν είναι στη διατροφική μας κουλτούρα αυτό το είδος τροφίμων.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label) έχουν χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα αντίστοιχα επώνυμα και γι’ αυτό τα προτιμούν φοιτητές και οικονομικά ασθενέστεροι. 
Την περασμένη Πέμπτη αντίστοιχα προϊόντα της εταιρείας παραγωγής ανακλήθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία μέσω του δικτύου διανομής δύο σουπερμάρκετ ενώ χθες, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), το ΒΒC έκανε λόγο για ανάκληση και στη Γαλλία από εφτά σουπερμάρκετ, μεταξύ των οποίων και η Carrefour.

Άρτεμις Σπηλιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου