Όταν πρόκειται για χταπόδι, συνήθως προκύπτει το ερώτημα για χρήση φρέσκου ή
κατεψυγμένου.
Το κατεψυγμένο
συνήθως είναι πιο μαλακό καθώς η χαμηλή ψύξη σπάει τους ιστούς του και το
μαλακώνει, ενώ δεν υστερεί και σε νοστιμιά.
Το φρέσκο
χταπόδι για να είναι μαλακό, πρέπει να έχει χτυπηθεί καλά κι αυτό
μπορούμε να το ξέρουμε
α) αν μας το επιβεβαιώσει ο ψαράς μας ή
β) αν το έχουμε πιάσει και το έχουμε χτυπήσει οι ίδιοι
(εντάξει όχι ακριβώς οι ίδιοι, αλλά ίσως ο πατέρας, θείος, ξάδερφος, φίλος κτλ
που τυχαίνει να ασχολείται με
το άθλημα).
Y.Γ Θέλει προσοχή ειδικά στο βράσιμο για να μαλακώσει.
Υλικά
1 κιλό χταπόδι
1 κιλό πατάτες
2 κρεμμύδια ξερά
2 φρέσκιες ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας τομάτα πελτές
1/2 ποτήρι του νερού ξύδι
2/3 ποτηριού του νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 φύλλο δάφνης
αλάτι,
κόκκινο πιπέρι
Οδηγίες:
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό.
Ρίχνουμε το φύλλο δάφνης, το ξύδι και το χταπόδι.
Το βράζουμε για περίπου 15'. Δεν πετάμε το ζουμί.
Βγάζουμε το χταπόδι, το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και το
τοποθετούμε στη γάστρα.
Προσθέτουμε λάδι, κόκκινο πιπέρι, αλάτι, τα κρεμμύδια και
τις ντομάτες ψιλοκομμένα, την κουταλιά της σούπας τοματοπελτές που έχουμε ήδη
διαλύσει στο κόκκινο κρασί.
Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια και τις βάζουμε
στη γάστρα.
Παίρνουμε 3 ποτήρια νερό από το βρασμένο του χταποδιού
και αφού το σουρώσουμε, το ρίχνουμε στη γάστρα.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200ο βαθμούς για
περίπου 1 1/2 ώρα.
Καλή μας όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου