28.5.14

Υπέροχες ελληνικές εκλογές!



Άλλη μια γιορτή της δημοκρατίας τελείωσε, ο λαός ξαναμίλησε, κι έστειλε βροντερά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, όπως μόνο αυτός ξέρει και μπορεί. Ας δούμε  τι μάθαμε κι αυτή την εκλογική Κυριακή, που μπορεί να είναι η τελευταία του 2014, αλλά μπορεί και όχι.




Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ βγήκε πρώτο στην ψηφοφορία, και μ' αυτό ασχολούνται όλοι, παρ' όλο που δεν είναι το σημαντικότερο συμπέρασμα των εκλογών, εξηγώ παρακάτω τι εννοώ…


Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια πρωτιά ιστορική, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πρώτος σε εκλογική αναμέτρηση.
Τα στελέχη του βεβαίως την αποκαλούν ιστορική για ευρύτερους λόγους, επειδή λέει είναι πρώτη φορά που η "Αριστερά" βρίσκεται στην πρώτη θέση ελληνικών εκλογών.
Ωστόσο δεν έχουν δίκιο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον αριστερό κόμμα.
Η πρωτιά του καταχτήθηκε αφού πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ, εγκολπώνοντας παλαιοπασοκικά στελέχη, εκφράζοντας έναν ακραίο λαϊκισμό κεντροαριστερής χροιάς, ελκυστικό σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά, όπως ο εισαγωγέας Νίκος με το Ρόλεξ ή η κυρία Βάσω που αναρωτιόταν αν θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή Χρυσή Αυγή.
Το τελευταίο δείγμα της απέκδυσης κάθε αριστεροσύνης ήταν το ξεδιάντροπο κάλεσμα στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής επειδή έτσι επιτάσσει το μικροκομματικό συμφέρον και η δίψα για εξουσία, και μ' αυτά και μ' αυτά επιτεύχθηκε η ιστορική πρωτιά (καίτοι με λιγότερες ψήφους από το 2012), η οποία όμως, μην κοροϊδευόμαστε, δεν θα ήταν πρωτιά αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα αριστερό κόμμα.
Παρεμπιπτόντως, το σημαντικότερο εκλογικό αποτέλεσμα που έχει πετύχει ποτέ "αριστερά" παραμένει αυτό, με πολύ μεγάλη διαφορά.
Κατά τα άλλα, πολύς κόσμος ασχολείται με την επίδοση του κόμματος των νεοναζί υπόδικων μπράβων της νύχτας "Χρυσή Αυγή".
Μετά από τη σύλληψη μελών της, τις δολοφονίες από μέλη της, και τις αποκαλύψεις της δράσης της ως εγκληματική οργάνωση, η Χρυσή Αυγή κέρδισε 100.000 επιπλέον ψηφοφόρους από τις εκλογές του 2012, πράγμα που σημαίνει ότι για το επόμενο διάστημα μπορούμε να περιμένουμε ακόμα περισσότερες δολοφονίες και τραμπουκισμούς, καθώς όπως αποδεικνύεται αυτά θέλει ο λαός.
Εν τω μεταξύ, βεβαίως, η δημόσια συζήτηση εξακολουθεί να στρέφεται γύρω από το αν οι ψηφοφόροι αυτοί είναι "παραπλανημένοι" ή "απελπισμένοι".
Ποιος ξέρει, μπορεί μετά από δυο-τρία ακόμη εκλογικά αποτελέσματα μπορεί να το πάρουμε απόφαση ότι το 1/10 του πληθυσμού της χώρας είναι συνειδητά ρατσιστές αντιδημοκράτες φοβισμένοι φασίστες.
Αλλά ούτε αυτό ήταν το σημαντικότερο μήνυμα της εκλογικής βραδιάς.
Ούτε το αν η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετή για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, ούτε η αστεία "νίκη" του ζόμπιΠΑΣΟΚ που πανηγυρίζει που πήρε 8%, ούτε η κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ και η (τελεσίδικη;) εξαφάνιση των φιλελεύθερων.
Ούτε καν η επικράτηση μαφιόζων σε μεγάλους δήμους της χώρας (αν και αυτό είναι φαινόμενο σχετικό με το σημαντικότερο μήνυμα της εκλογικής βραδιάς).
Το σημαντικότερο μήνυμα της εκλογικής βραδιάς δεν ήρθε το βράδυ, ήρθε το επόμενο πρωί.
Φέτος οι Έλληνες πολίτες για πρώτη φορά επέλεξαν τους εκπροσώπους τους στην ευρωβουλή με σταυρό.
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι επίσης και θαυμάσιο, επειδή οι ψηφοφόροι όλης της χώρας είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε μια ενιαία λίστα υποψηφίων (πάνω από χιλίων), όλοι την ίδια, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη κι από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελλόριζο.
Τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας είναι το πιο ωραίο δώρο που μας έχει δώσει η ελληνική δημοκρατία από τις πρώτες εκλογές ΜΠ (μετά πτώχευσης), όταν είδαμε για πρώτη φορά ποιοι είμαστε στ' αληθινά.
Ε, σήμερα είδαμε λίγο καλύτερα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών μέχρι την ώρα που γράφονται ετούτες οι γραμμές, οι Έλληνες ψηφοφόροι αφιερώνουν στη διαδικασία επιλογής των εκπροσώπων τους λιγότερο χρόνο από όσο χρειάζεται ένα Google search, και ψηφίζουν σχεδόν αποκλειστικά ονόματα που έχουν ακούσει από την τηλεόραση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που νίκησε εκλέγει 6 ευρωβουλευτές.
Οι τρεις είναι κομματικά στελέχη, οι δύο συνταγματολόγοι με πλούσια τηλεοπτική δραστηριότητα.
Πρώτος με διαφορά σε ψήφους (και συνολικά) ήρθε ο 92χρονος Μανώλης Γλέζος, και δεύτερη η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα.
Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να έμοιαζε εκ πρώτης όψεος άθλιο, αλλά απ' ό,τι φαίνεται ήταν ακριβώς αυτό που ζητούσαν οι ψηφοφόροι, οι οποίοι επέλεξαν δύο τηλεπερσόνες από το χώρο της δημοσιογραφίας, μία τηλεοπτική πρώην βουλευτή που είχε παίξει σε ταινία με τη Ρένα Βλαχοπούλου, ένα κομματικό στέλεχος από πολιτικό τζάκι και τον αρχηγό της Εθνικής ποδοσφαίρου που κέρδισε το Euro και δεν ξέρει εγγλέζικα.
Πρώτη σε ψήφους βγήκε μια μέχρι πρότινος δημοσιογράφος της τηλεόρασης.
Και οι δύο ευρωβουλευτές της Ελιάς προέρχονται από την τηλεόραση.
Το "Ποτάμι", το κόμμα ενός δημοσιογράφου της τηλεόρασης, είχε ένα πολύ ενδιαφέρον ψηφοδέλτιο γεμάτο με αξιόλογους πανεπιστημιακούς που έχουν αναπτύξει πλούσια πολιτική αρθρογραφία.
Μα οι ψηφοφόροι επέλεξαν το γνωστό από την τηλεόραση Γιώργο Γραμματικάκη (που δεν έχει) και το γιο του Λεωνίδα Κύρκου.
Κι από ό,τι μαθαίνω, τρίτος σε ψήφους βγαίνει ένας ηθοποιός.
Τι δείχνουν αυτά τα αποτελέσματα; Κάτι πολύ ενδιαφέρον: Από πού ξεκινάει το ελληνικό πολιτικό πρόβλημα. Γιατί δεν έχουμε καλούς πολιτικούς;
Γιατί όλοι αυτοί που έχουμε είναι άσχετοι, ανίκανοι κι ανεπαρκείς, τόσο που οδήγησαν τη χώρα στην εξευτελιστική πτώχευση και συνεχίζουν να τη βουλιάζουν στη μιζέρια;
Επειδή κοίτα ποιους επιλέγουμε, και με τι κριτήρια.
Από πού θα προκύψει δηλαδή το πολιτικό προσωπικό των ικανών και των καπάτσων που θα στρώσουν τη δημόσια διοίκηση, θα επιβάλλουν αλλαγές, θα πράξουν τα αυτονόητα, θα παραγάγουν αξιοπρεπή πολιτική; 




Αν δεν διαλέξουμε είκοσι σοβαρούς ανθρώπους για να τους αναθέσουμε μια θέση να δουλέψουν και να μάθουν και -έστω- οι πέντε από αυτούς να τα καταφέρουν και να διαπρέψουν και να ανελιχθούν και μαζί τους να δουλέψουν κι άλλοι για να μάθουν, και μετά τους επιβραβεύσουμε ξανά με τη ψήφο, κι επιβιώσουν και δουλέψουν για λογαριασμό μας αξιόπιστα και για πολύ καιρό, τότε από πού ακριβώς θα βρεθούν οι καλοί πολιτικοί στην Ελλάδα;
Πώς θα προκύψουν ακριβώς, όταν επιλέγουμε τον 92χρονο παππού τιμής ένεκεν, ποδοσφαιριστές, τηλεπερσόνες και κομματόσκυλα;
Από τους 21 που επιλέξαμε να μας εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο, πόσοι ακριβώς σας φαίνεται ότι μπορεί να έχουν κάποια ουσιαστική συνεισφορά στο πολιτικό μέλλον της χώρας;
Το συμπέρασμα αυτό βεβαίως βγαίνει και από κάθε εκλογική αναμέτρηση για το κοινοβούλιο, όπου όμως οι πολίτες διαλέγουν ποδοσφαιριστές και κομματόσκυλα χωρισμένους σε εκλογικές περιφέρειες.
Αυτή τη φορά το αποτέλεσμα ήταν πιο πανελλήνιο, κάτι σα δημοψήφισμα, και άρα πιο καθαρό.
Βαριέται ο κόσμος να κάτσει να ψάξει τι να ψηφίσει, είναι προφανές ότι ο χρόνος που αφιερώνει σ' αυτή την επιλογή είναι ελάχιστος, δε τους νοιάζει, α να ο τάδε από την τηλεόραση, έτσι τον λέγανε νομίζω, ωραία τα έλεγε, που τον είδα, α σ' αυτό με τον τράγκα, χαχαχαχαχ ο τράγκας, ας τον ψηφίσουμε, κι όταν η ίδια μεθοδολογία επαναλαμβάνεται για πάρα πολλές εκλογικές διαδικασίες, το αποτέλεσμα είναι το πολιτικό προσωπικό σαράντα χρόνια μετά να αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από λαμόγια, ανίκανους, λαϊκιστές και νούμερα.
Αυτό ήταν το σημαντικότερο συμπέρασμα από τις φετινές εκλογές κατά τη γνώμη μου.
Για μια ακόμη φορά, είμαι ενθουσιασμένος.

Θοδωρής Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου