26.12.15

ΣΥΡΙΖΑ: Η ταφόπλακα της μεταπολίτευσης…



Μόλις τρεις μήνες ζωής έχει αυτή η ελληνική Βουλή. Η κυβέρνηση του λαοπρόβλητου Αλέξη Τσίπρα αλλά και η αντιπολίτευση του Βαγγέλα, της Φώφης, του Σταύρου κ.λπ., όλο το πολιτικό σύστημα είναι σαν βρέφος που υποτίθεται ότι δίνει ελπίδα για κάτι καλύτερο. Ότι ο κόσμος βλέπει στα μάτια του το μέλλον.




Λογικά έτσι θα έπρεπε να είναι μόλις τρεις μήνες από τις εκλογές. Κι όμως, δείτε τις δημοσκοπήσεις, μιλήστε με τον κόσμο, καθίστε και ακούστε τις συζητήσεις τους στα γιορτινά τραπέζια αυτών των ημερών. Υπάρχει έστω κι ένας που πιστεύει ότι το 2016 θα είναι καλύτερο; Έστω ένας Συριζαίος, ο ίδιος ο Αλέξης ή κάποιος υπουργός του;



Η δημοσκόπηση της MRB δείχνει αυτό ακριβώς το τέλμα. Προσέξτε:
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν αθροιστικά το 33,3% των προτιμήσεων, ή, στο καλύτερο για τα δύο κόμματα σενάριο, το 40,4% (20,6% και 19,8% αντίστοιχα). Το ποσοστό των πολιτών που αρνείται να επιλέξει κάποιον πολιτικό σχηματισμό είναι μεγαλύτερο, στο 40,5%.
Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής (εντός παρένθεσης χωρίς λευκό, άκυρο, αποχή):
ΣΥΡΙΖΑ: 17% (20,6%)
ΝΔ: 16,3% (19,8%)
Χρυσή Αυγή: 5% (6,1%)
ΠΑΣΟΚ: 4,2% (5,1%)
ΚΚΕ: 4,9% (6%)
Ποτάμι: 2,3% (2,8%)
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,5% (3,1%)
Ένωση Κεντρώων: 2,7% (3,3%)
Λαϊκή Ενότητα: 2,3% (2,8%).
Στη δημοσκόπηση η πορεία της κυβέρνησης αξιολογείται ως αρνητική από το 74,6% και ως θετική από το 20,3%. Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (47,6%) αξιολογούν αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης.
Αρνητικά μηνύματα στέλνουν οι πολίτες και στην αξιωματική αντιπολίτευση, με το 52,3% να εκτιμά ότι η ΝΔ μετά την εκλογή νέου αρχηγού δεν θα μπορέσει να αποτελέσει σοβαρή εναλλακτική λύση, σε αντίθεση με το 43,3% που απαντά θετικά. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 86,3% θεωρούν ότι το κόμμα τους μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική κυβερνητική λύση.
Το 62,9% εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας στη διάρκεια του 2016 θα είναι σημαντικά χειρότερη/ ελαφρά χειρότερη, ενώ, ερωτηθέντες «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα στη χώρα μας», το 81,4% απαντά πολύ άσχημα/ αρκετά άσχημα. Όσον αφορά στην προσωπική οικονομική κατάσταση το 2016, το 51,2% εκτιμά ότι θα είναι σημαντικά χειρότερη/ ελαφρά χειρότερη.
Όλα αυτά τα όμορφα κι ωραία συμβαίνουν στην Ελλάδα τρεις μήνες μετά τις εκλογές, συντρίβοντας όλες τις εκτιμήσεις και αναλύσεις που έλεγαν ότι με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τέλειωσε η μεταπολίτευση.
Το απόλυτο λάθος: Η Μεταπολίτευση στην Ελλάδα θα τελειώσει μόλις καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις εξαφανιστεί πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας. Μόλις οι πομφόλυγες της αριστεράς θα σκάσουν κάνοντας μεγάλο κρότο.
Η Μεταπολίτευση που κράτησε 40 και πλέον χρόνια δεν τελείωσε με τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, τον κατακερματισμό της κεντροδεξιάς και την έξαρση των άκρων. Θα τελειώσει μόλις διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεμονία της αριστερής ιδεολογίας που είναι αυτή η οποία στην ουσία κυβερνά.
Και ο χρόνος που θα συμβεί αυτό είναι κοντά. Όλα τα σημάδια των καιρών δείχνουν ότι θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το 2016. Θα έχουμε εκλογές, ανασχηματισμούς, οικουμενικές ή κάτι καινούργιο; Κανείς δεν γνωρίζει όμως, τα πάντα δείχνουν ότι ζούμε την «εποχή των τεράτων» του Γκράμσι. Την περίοδο δηλαδή ανάμεσα στο παλαιό που πεθαίνει και στο καινούργιο που έρχεται, έστω κι αργά.
Ευτυχώς για την Ελλάδα δεν επιβεβαιώθηκαν όσοι έλεγαν ότι με την αποτυχία της Αριστεράς θα έρθουν οι ακροδεξιοί, θα ενισχυθούν οι Χρυσαυγίτες και άλλα τέτοια για την επικράτηση του νεοφασισμού. Φρόντισαν γι’ αυτό οι Χρυσαυγίτες που έβαλαν τα χεράκια τους και έβγαλαν τα μάτια τους. Αν δεν ήταν δολοφόνοι, τσαμπουκάδες, εκβιαστές, νονοί και ανόητοι θα είχαν διαφορετική τύχη. Δείτε τι κάνει η Λεπέν στη Γαλλία…
Ευτυχώς επίσης που τα άκρα της Αριστεράς είναι αδύναμα. Με βόμβες και μολότοφ, με απειλές από βλαμμένα αγοράκια δεν αλλάζει ο κόσμος τη γνώμη που έχει γι΄ αυτούς.
Και με το κέντρο, δεξιά κι αριστερά διαλυμένο, την αστική τάξη είτε τσακισμένη από την κρίση είτε βολεμένη με τα εκατομμύρια στις ξένες τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξουν ελπίδες για τη χώρα.
Μέρες που είναι θα έπρεπε να επικρατεί αισιοδοξία για τη χώρα, αλλά τα πάντα δείχνουν μαύρα. Τα τέρατα επικρατούν, είναι κυρίαρχα, έχουν μείνει για αρκετό καιρό και δεν φεύγουν. Και το ελληνικό πολιτικό σύστημα δείχνει αδύναμο να γεννήσει το καινούργιο.
Ο… Θεάνθρωπος της πολιτικής δεν υπάρχει καν ούτε σαν βρέφος. Άραγε θα είναι το τέλος της Μεταπολίτευσης και το τέλος της Ελλάδας που ξέραμε; Με τα καλά της και τα κακά της; Και με τη σφραγίδα της Αριστεράς να βρίσκεται πάνω στην ταμπέλα «κατεδαφίζεται»; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου