11.5.17

Τι είχες Αλέξη μου, τι είχα πάντα!



Για «μια επαναστατική κίνηση της κυβέρνησης Τσίπρα στον χώρο της υγείας, με εμβληματική σημασία που αλλάζει τον χάρτη της πρωτοβάθμιας φροντίδας», μίλησε χτες ο Τσίπρας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης φτάνοντας μάλιστα να συγκρίνει τα "πεπραγμένα " των κ.κ Ξανθού -Πολάκη με την επανάσταση του ΕΣΥ από το ΠΑΣΟΚ!



"Επανάσταση στην Παιδεία" τιτλοφόρησε η Αυγή τις προχθεσινές ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα για υποχρεωτική εκπαίδευση 14 ετών ( 2 χρόνια νηπιαγωγείο, 6 δημοτικό και 6 γυμνάσιο ,λύκειο - που δεν ισχύει σε καμία χώρα του ΟΟΣΑ !) αλλά και για την, για χάρη εντυπωσιασμού, εξαγγελία για εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις αλλά με βάση το εθνικό απολυτήριο…



Είναι σαφές, ότι έως ότου ψηφισθούν ,στις 19 ή 20 Μαϊου, τα μέτρα -μαμούθ του συμπληρωματικού μνημονίου, ο Πρωθυπουργός θα πανηγυρίζει για μία επανάσταση την ημέρα - ευτυχώς παρεμβάλλεται ενδιαμέσως το ταξίδι του στην Κίνα ,αν και δεν αποκλείεται να εξαγγείλει κάποια επαναστατική εξέλιξη κι από το Πεκίνο...
Με άλλα λόγια, « τι είχα Αλέξη μου, τι είχες πάντα». Είναι φανερό ότι στόχος του Πρωθυπουργού, που κοιμάται και ξυπνάει με την επικοινωνία, είναι στις 8-9 μέρες που απομένουν έως τη ψηφοφορία στη Βουλή, να πετάει με κάθε τρόπο την μπάλα στην εξέδρα και να δημιουργεί γεγονότα που να τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τον Γολγοθά των μέτρων που συμφώνησε.
Μέτρα τα οποία, ως γνωστόν, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί το Μαξίμου είχε την στοιχειώδη οικονομική ικανότητα να αντιληφθεί ότι έπρεπε να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση πριν ένα χρόνο, έστω πριν 9 μήνες, το καλοκαίρι ή το πολύ τον Νοέμβριο του 2016 αντί για τον Μάιο του 2017.
Αν η αξιολόγηση είχε ολοκληρωθεί πέρσι το Φθινόπωρο -όπως λέγαμε όλοι εμείς οι ... γερμανοτσολιάδες αλλά το ζητούσαν και οι υπουργοί του κ.Τσίπρα κ.κ. Τσακαλώτος , Χουλιαράκης και Πιτσιόρλας - τότε τόσο το τελευταίο τρίμηνο του 2016, όσο και τα δύο τρίμηνα του 2017 θα είχαν κλείσει με θετικό πρόσημο, κι όχι με υφεσιακά νούμερα που δείχνουν την απόλυτη στασιμότητα της οικονομίας !
Και βέβαια εάν η ελληνική οικονομία είχε μπει στην ανάπτυξη 9 μήνες πριν, με αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές, τότε η τρόικα δεν θα ζητούσε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα τεσσάρων δισ. ευρώ!
Παρ όλα αυτά, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το κλείσιμο της αξιολόγησης από τον κ.Τσίπρα, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, είναι μία θετική εξέλιξη, πολύ καλύτερη από το ενδεχόμενο να συνέχιζε η κυβέρνηση την αέναη διαπραγμάτευση και να είχαμε επανάληψη του Ιουλίου 2015 - το καλοκαίρι πρέπει η χώρα να πληρώσει 6 δισ. ευρώ για ομόλογα που λήγουν- με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Βέβαια θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα για όλους μας αν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είχαν αυτή την ακόρεστη δίψα για εξουσία και έδειχναν περισσότερη υπευθυνότητα ψηφίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να μην πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου.
Αυτό θα επέτρεπε από το 2015 να ολοκληρωθεί το δεύτερο μνημόνιο και να βγει η χώρα στις αγορές και στην αλματώδη ανάπτυξη τα πρώτα σημάδια της οποία είχαν φανεί ήδη από το 2014.
Σ' αυτήν την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε να αντιμετωπίσει -απολύτως απροετοίμαστος και βαθιά νυχτωμένος - τους δανειστές και θα μπορούσε να περιμένει τη σειρά του να γίνει κυβέρνηση της χώρας σε πολύ πιο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον που θα του έδινε τη δυνατότητα να μείνει χρόνια στην εξουσία.
Όπως χαρακτηριστικά είπε πρόσφατα ο -τότε -ο υπουργός Οικονομίας Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας για το περίφημο μέιλ του, «τα δικά μας μέτρα ήταν αύξηση της φορολογίας στα ξενοδοχεία ύψους 350 εκατ. ευρώ, πάγωμα συντάξεων για μία τριετία και κάτι ψιλά 1 δισ. ευρώ, ενώ μπορεί να είχαμε και τον Ιούνιο του 2015 επιπρόσθετα μέτρα ύψους 0,5 δισ. ευρώ».
Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ελήφθησαν μέτρα που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει , και να είχαμε υψηλότερο βιοτικό επίπεδο…
Η απώλεια είναι ένα άλλο δημόσιο χρέος. Γυρίσαμε 2,5 χρόνια πίσω, μείναμε στον πάτο, χάσαμε αξίες, όπως στην αγορά κατοικίας ύψους 15 δισ. ευρώ, χάσαμε τραπεζικές αξίες, και υπήρξε brain drain, κάτι που σημαίνει μικρότερη παραγωγική μηχανή».
Αυτά. Όπως λέει ο λαός, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, «στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα».

Νότης Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου