10.6.17

Πότε θα τους τα τρίψετε στη μούρη;



Προς («πελαγωμένους») βουλευτές της ΝΔ! Υπάρχουν μερικές αλήθειες που πρέπει να λέγονται. Όμως ακόμα ΔΕΝ λέγονται ή δεν λέγονται με την επιμονή και τη μαχητικότητα που χρειάζεται… Απέναντι σε «επαγγελματίες», καθ’ έξιν και κατά συρροήν ψεύτες…



Στα τηλεοπτικά παράθυρα, ο βουλευτές της ΝΔ τις πιο πολλές φορές δεν μπορούν ούτε να τις ψελλίσουν. (Υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις, βέβαια…) Κι ας τους προκαλεί συχνά, η ιταμότητα των ΣΥΡΙΖΑιων βουλευτών, αλλά και οι στημένοι δημοσιογράφοι που συχνά βρίσκονται απέναντί τους. Καιρός να αλλάξει αυτό, παιδιά. Έτσι; * Πρώτον, για το Χρέος: Σύμφωνα με το ΔΝΤ το Χρέος της Ελλάδας ΗΤΑΝ βιώσιμο ως τα τέλη του 2014, δηλαδή ως το τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά. Κι έγινε ΜΗ βιώσιμο - πάλι κατά το ΔΝΤ - το καλοκαίρι του 2015, μετά τα capital controls. Πέστε το επιτέλους! Που να πάρει…





Και τρίψτε τους στα μούτρα 4 εκθέσεις βιωσιμότητας του Ελληνικού Χρέους (Debt Sustainability Assessment- IMF) από το Μάϊο του 2014, τον Ιούνιο του 2014, τον Ιούλιο του 2015 και το Μάϊο του 2016…
Τι λένε αυτές οι εκθέσεις; Ότι «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2014» όλα πήγαιναν καλά (με το χρέος)! Κι ίσως, μάλιστα, να μη χρειαζόταν ούτε καν τα μέτρα «ανακούφισης χρέους» που είχαν υποσχεθεί η δανειστές στην κυβέρνηση Σαμαρά το Δεκέμβριο του 2012. Αλλά μετά τα capital controls τα μέτρα εκείνα ΔΕΝ αρκούν πια! Χρειάζονται κι άλλα! Επί πρόσθετα… (Κι εδώ είναι η βαθύτερη διαφωνία Γερμανίας-ΔΝΤ)
Συμπέρασμα: ο Τσίπρας βρήκε το Χρέος σε «τροχιά βιωσιμότητας» και το έκανε ΜΗ βιώσιμο ο ίδιος. Δηλαδή σήμερα ζητά να του διορθώσουν ζημιά που μόνος του προκάλεσε! (Σαν τον πατροκτόνο που ζητά την «επιείκεια» του δικαστηρίου γιατί είναι… «ορφανός»!) Όντως είναι ΜΗ βιώσιμο το χρέος μας σήμερα. Γιατί ο ίδιος Τσίπρας το έκανε ΜΗ βιώσιμο…  Πώς τα κατάφερε να κάνει τέτοια ζημιά ο Τσίπρας; Με πολλούς τρόπους:
--Πρώτον, αύξησε το χρέος της χώρας κατά δεκάδες δισεκατομμύρια που προηγουμένως δεν ήταν απαραίτητο να τα δανειστεί. Υπέγραψε Μνημόνιο για 86 δισεκατομμύρια, από τα οποία έχει ήδη πάρει 31-35 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 20 και πλέον είναι καθαρή αύξηση στο χρέος! (Τα υπόλοιπα είναι «αναχρηματοδότηση» χρέους). Και πρόκειται να πάρει τουλάχιστον άλλα 11 δισεκατομμύρια καθαρή αύξηση χρέους.
--Δεύτερον έχασε πόρους μείωσης του χρέους (χωρίς πρόσθετα μέτρα και λιτότητα): Έχασε το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του κράτους που είχε λογιστική αξία 16,5 δισεκατομμυρίων, είχε φτάσει τα 20,5 δισεκατομμύρια το καλοκαίρι του 2014 και το προέβλεπαν να φτάσει ως τα 28 δισεκατομμύρια ως το 2016. Αυτές οι αξίες μηδενίστηκαν λόγω της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή πιστωτικών ελέγχων (capital controls).
Όλα αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στην απομείωση χρέους και χάθηκαν! Επί Τσίπρα και εξ αιτίας τους…
--Κι ακόμα χρειάστηκε να δανειστεί η Ελλάδα άλλα 5,5 δισεκατομμύρια, για μιαν αχρείαστη νέα ανακεφαλαίωση των τραπεζών (μετά το φιάσκο του Βαρουφάκη).
--Κι ακόμα έχασε ο Τσίπρας, με το νέο Μνημόνιο που υπέγραψε, τα «υπερκέρδη» των ελληνικών ομολόγων που επέστρεφαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης στην Ελλάδα. Τα έδιναν στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά δεν τα δίνουν στην κυβέρνηση Τσίπρα (και τώρα παρακαλά να τα πάρει). Άλλα 7,5 δισεκατομμύρια χαμένα.
Όλα αυτά θα βελτίωναν την «καθαρή θέση» του Ελληνικού χρέους μέχρι το 2022 κατά 40 δισεκατομμύρια! Κι έγιναν καπνός, επί Τσίπρα και εξ αιτίας του.
Και δεν είναι τα μόνα: χάθηκαν και τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έβγαζε η Ελλάδα ως το 2018. Άλλα 17 δισεκατομμύρια, τουλάχιστον! Για τα οποία θα αναφερθώ πιο κάτω. Κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάρυνε το χρέος, τουλάχιστον κατά 50 δισεκατομμύρια! Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς… (Με άλλους υπολογισμούς, η τελική επιβάρυνση χρέους επί Τσίπρα, πλησιάζει - ή και θα ξεπεράσει - τα 60 δισεκατομμύρια!)
Για την Ανάπτυξη:  Με την πολιτική Σαμαρά η Ελληνική οικονομία προβλεπόταν να αναπτυχθεί με 2,7% το 2015 και με 3,7% το 2016 και με μέσον όρο 3% ως το 2022. Συν τον πληθωρισμό. Μόνο ως το 2016, η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ θα ξεπερνούσε (σωρευτικά) το 9% του ΑΕΠ. (Αντί γι’ αυτό είχαμε ύφεση 3,5% επί Τσίπρα…) Κι εδώ τρίψτε τους στη μούρη τις σχετικές προβλέψεις του ίδιου το Υπουργείου Οικονομικών τότε, που συμπίπτουν απόλυτα με τις τότε προβλέψεις των δανειστών! Όλα αυτά είναι στοιχεία που υπάρχουν. Τα googlαρετε εύκολα.
Ε βρείτε τα και πετάξτε τα μπροστά τους να ξεστραβωθούν. Όχι να τους αφήνετε να «σολάρουν»…
Τελευταίο για το Χρέος. Πάλι από τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ΔΝΤ: Στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά το Ταμείο υπολόγιζε ότι ως το 2022 το Χρέος της Ελλάδας θα έχει υποχωρήσει ονομαστικά στα 271 εκατομμύρια και ως ποσοστό στο 105% του ΑΕΠ! Γι’ αυτό και επέτρεπαν στην Ελλάδα να βγει το 2015 οριστικά από τα μνημόνια! Και της έδιναν και πιστοληπτική γραμμή στήριξης που θα είχε λήξει από πέρσι τον Ιούνιο (του 2016)… Σήμερα το ΔΝΤ πιστεύει ότι το Χρέος προς ΑΕΠ θα βρίσκεται το 2022 πάνω από 170%!
Πετάξτε τους αυτά τα νούμερα στα μούτρα. Και βάλτε τους δημοσιογράφους - που λένε τις «μακακίες» τους κι αυτοί: πως τάχα «όλοι ίδιοι είναι» - να ξεστραβωθούν και να τα επιβεβαιώσουν μόνοι τους. Και να μη ταΐζουν τον κόσμο την προπαγάνδα ΣΥΡΙΖΑ… 105% ήταν η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το Ελληνικό Χρέος το 2022! Και πάνω από 170% είναι τώρα, επί Τσίπρα, πάλι για το 2022…
Γι’ αυτό επί Σαμαρά ήταν βιώσιμο ενώ τώρα είναι «εξαιρετικά ΜΗ βιώσιμο»! Πάντα κατά το ΔΝΤ… Δεν μπορεί να επικαλούνται τα στοιχεία του ΔΝΤ σήμερα, αλλά να τα αγνοούν τρία χρόνια πριν… Άντε μπράβο…
Για τα πλεονάσματα τώρα… Το μεγαλύτερο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μείνει αναπάντητο. Κακώς! Επί Σαμαρά προβλεπόταν πως τα πλεονάσματα θα είναι 4,5% ως το 2018! Κι ύστερα θα αποκλιμακώνονταν στο 3%...
Ο Τσίπρας συμφώνησε πως τα πλεονάσματα θα είναι 3,5% (δηλαδή ελαφρώς λιγότερα), αλλά ως το 2027 τουλάχιστον! (Ο Σόιμπλε ζητάει ως το… 2033)
Δηλαδή ο Τσίπρας συμφώνησε λίγο λιγότερα πλεονάσματα, αλλά για πολύ περισσότερα χρόνια (τριπλάσια, τουλάχιστον)! Μας «υποχρέωσε» δηλαδή…
Κι αυτό δεν τους το έχουν πει ποτέ, που να πάρει η ευχή! Γιατί;
Κι ακόμα χειρότερα: Με τους τότε υπολογισμούς της Τρόικας (Νοέμβριο του 2014) η Ελλάδα θα μπορούσε άνετα να βγάλει πλεονάσματα μέχρι 4,5% του ΑΕΠ ως το 2018 από την ανάπτυξη! Ακούτε; ΑΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ! Όχι από πρόσθετη λιτότητα. Ζητούσαν μόνο 1,5 δισεκατομμύριο πρόσθετη λιτότητα, για να βγουν τα πλεονάσματα αυτά. Χωρίς άλλα μέτρα. (Αυτό το 1,5 δισεκατομμύριο ήταν η διαπραγμάτευση για το περιβόητο email Χαρδούβελη). Τώρα ζητούν δεκαπλάσια πρόσθετη λιτότητα (14,5 δισεκατομμύρια ήδη ψήφισαν) για να βγάλουν λίγο μικρότερα πλεονάσματα, αλλά για πολύ περισσότερα χρόνια… Δηλαδή, μας…σακάτεψαν!
Και το… χειροτερότερο: Επειδή τώρα βάζουν υψηλά πλεονάσματα για πολύ περισσότερα χρόνια, επηρεάζονται οι προβλέψεις για ανάπτυξη! Γιατί όσο επιμηκύνεται η λιτότητα (υψηλά πλεονάσματα), τόσο φρενάρουν οι προοπτικές της ανάπτυξης! Το 2014 προέβλεπαν πως η Ελλάδα θα αναπτυσσόταν ως το 2022 με μέσον όρο 3% - πραγματική ανάπτυξη! Κι από κει και ύστερα γύρω στο 2% το χρόνο. Υπάρχουν τα στοιχεία, πετάξτε τα στα μούτρα τους… 

Τώρα προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα αναπτύσσεται με 1% κατά μέσον όρο για τα επόμενα… 42 χρόνια! Για το πότε θα βγει η Ελλάδα από την Κρίση και την Επιτροπεία:Με βάση τους υπολογισμούς των δανειστών, το «σενάριο» της Ελληνικής οικονομίας επί Σαμαρά (στο οποίο τότε συμφωνούσαν όλοι μεταξύ τους) ήταν το εξής:
--Το 2020 η Ελλάδα θα έπιανε σε ΑΕΠ τα προ της κρίσης επίπεδα (237 δισεκατομμύρια)
--Κι ύστερα από δύο χρόνια, το 2022, θα ξεπέρναγε τα 255 δισεκατομμύρια…
--Και στο μεταξύ, με πλεονάσματα γύρω στο 2,5-3% θα απομείωνε το χρέος της ως το 2028 μέχρι 86% του ΑΕΠ. Χωρίς πρόσθετα μέτρα.
Ποιο είναι το σενάριο των δανειστών τώρα (επί Τσίπρα); Δεν συμφωνούν πια ούτε μεταξύ τους…
--Με βάση, όμως, ένα ενδιάμεσο σενάριο (ούτε «απαισιόδοξο» ούτε «αισιόδοξο»), το ΑΕΠ θα φτάσει τα προ της κρίση επίπεδα (του 2007) μόλις το 2028! Οκτώ χρόνια αργότερα απ’ ό,τι θα έφτανε με την πολιτική Σαμαρά.
--Ενώ το Χρέος προς ΑΕΠ θα είναι το 2028, ακόμα πάνω από 155%!
Δηλαδή σχεδόν το διπλό απ’ ό,τι θα ήταν με την πολιτική Σαμαρά.
--Και το ακόμα πιο απελπιστικό: το χρέος ως ονομαστικό μέγεθος θα συνεχίζει ως τότε να μεγαλώνει! (και για κάμποσα χρόνια ακόμα…) Κι έτσι δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει ποτέ ούτε από την κρίση ούτε από την Επιτροπεία… Θα παραμείνει σε αλλεπάλληλα μνημόνια «στον αιώνα τον άπαντα». Και σε πλήρη Επιτροπεία! Όπου για να δώσει μια μελλοντική κυβέρνηση επίδομα «φυσικών καταστροφών» (από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ), θα πρέπει να παίρνει την… άδεια του ΔΝΤ! Για αρκετές δεκαετίες ακόμα. Ενώ στα τέλη της διακυβέρνηση Σαμαρά δεν υπήρχε καμία αναφορά καμιά πρόβλεψη, από την πλευρά των δανειστών, για το τι θα συμβαίνει μετά το 2022.
Η Ελλάδα έβγαινε από τα μνημόνια οριστικά το 2015, έβγαινε κι από την πιστοληπτική γραμμή οριστικά το 2016, απαλλασσόταν από την υποχρέωση επιβαρυμένων «πλεονασμάτων» το 2022 και μετά ήταν απολύτως κανονική χώρα, όπως όλες οι άλλες (της ζώνης του ευρώ). Τώρα, με τον «Αρμαγεδώνα Τσίπρα», η Ελλάδα θα είναι «αποικία χρέους» μέχρι το 2060 και σε «Επιτροπεία» για όλες τις επόμενες δεκαετίες! Με την δημόσια περιουσία της υποθηκευμένης και απολύτως ελεγχόμενη από τους δανειστές μέχρι τον… επόμενο αιώνα. Αληθινός «Αρμαγεδδώνας», ο Τσίπρας! Έτσι;
--Και να σημειωθεί ότι επί Σαμαρά δεν είχαν διανοηθεί ποτέ να ζητήσουν υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Ούτε για ένα χρόνο…
--Να σημειωθεί, επίσης, ότι επί Σαμαρά δεν είχαν διανοηθεί να ζητήσουν περαιτέρω μείωση των κυρίων συντάξεων. Ζητούσαν μόνο να μην αυξηθούν οι κύριες συντάξεις ως το 2018! Επί Τσίπρα τις μείωσαν ήδη, θα τις ξανα-μειώσουν και πάλι μετά το 2018 και ζητούν να μην αυξηθούν μετά το 2023, για ποιος ξέρει πόσα χρόνια ακόμα…
--Να σημειωθεί, τέλος, ότι επί Σαμαρά δεν ζητούσαν να μειωθεί το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων κάτω από τις 9,5 χιλιάδες που ήταν τότε. Επί Τσίπρα το κατέβασαν στις 5,7 χιλιάδες! Κι όλα αυτά υπάρχουν στην αλληλογραφία του email Χαρδούβελη… Όλα!
Πότε θα τους τα τρίψετε στη μούρη… μαμω το κέρατό μου;

Θανάσης Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου