21.4.13

Σημαντικά ταξίδια προγραμματίζει ο Σαμαράς.


Σε Πεκίνο και Ουάσινγκτον αναμένεται να ταξιδέψει στις αρχές του καλοκαιριού ο Αντώνης Σαμαράς, με την πρωθυπουργική ατζέντα να περιλαμβάνει κυρίως ενεργειακά, γεωστρατηγικά και επενδυτικά θέματα.


Παράλληλα, στα πλάνα του Α.Σαμαρά περιλαμβάνεται ακόμη ένα σημαντικό ταξίδι, στο Τελ Αβίβ, για το πρώτο Ανώτατο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Ελλάδας-Ισραήλ (G to G) τη διεξαγωγή του οποίου συμφώνησαν Σαμαράς-Νετανιάχου προ μηνός, λίγες ώρες αφότου ξέσπασε η τρικυμία στην Κύπρο.




Όσον αφορά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, τονίζεται η ανάγκη «επαναβεβαίωσης» των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς κύκλοι, εντός κι εκτός συνόρων, τις εμφάνισαν να «δοκιμάζονται» εξαιτίας της ισχυρής εποπτείας που ασκεί το Βερολίνο στην Αθήνα μέσω του ευρωπαϊκού πυλώνα της τρόικας.
«Στο τετ α τετ με τον Μπάρακ Ομπάμα θα κυριαρχήσουν σαφώς γεωστρατηγικές συζητήσεις σε συνάρτηση με την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης μέσω και των ελληνικών κοιτασμάτων», αναφέρει συνεργάτης του κ. Σαμαρά, με την επισήμανση ότι δεσπόζουσα θέση θα έχει το ζήτημα της ΑΟΖ και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Είναι ενδεικτικό ότι κλείσθηκε ήδη η επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον για τις 16 Μαϊου.
Οι επαφές στο Πεκίνο (που πιθανότατα θα προηγηθούν εκείνων στην Ουάσιγκτον) θα έχουν κυρίως επενδυτικό «χρώμα».
Κατά τις ίδιες πηγές, «έχουν διαφανεί οι προϋποθέσεις ώστε το βήμα της Cosco να ανοίξει έναν σύγχρονο δρόμο του μεταξιού προς όφελος της χώρας”.
Όπως τονίζουν, “το κινέζικο ενδιαφέρον για σημαντικά ελληνικά projects είναι δεδομένο και, μέχρι στιγμής, επικεντρώνεται στα λιμάνια, στα περιφερειακά αεροδρόμια και στις τουριστικές επενδύσεις με αξιοποίηση ακόμη και νησιών».
Εν προκειμένω, έχουν γίνει προπαρασκευαστικά βήματα, όπως η επίσκεψη στη Σαγκάη του υφυπουργού και του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ Δημήτρη Κούρκουλα και Παναγιώτη Μίχαλου, αντίστοιχα, μαζί με τις ηγεσίες του Invest in Greece και του ΤΑΙΠΕΔ, όπου έλαβαν μέρος σε ελληνικού ενδιαφέροντος επιχειρηματικό συνέδριο.
Το μεγάλο ατού που – όπως λέγεται – προσφέρει η Ελλάδα για τη χώρα του Δράκου είναι η σύνδεση που της εξασφαλίζει με την Ευρώπη.
Γι΄ αυτό και θεωρούν μείζονος οικονομικής σημασίας τις επιχειρηματικές συμφωνίες που θα επιχειρήσει ο κ. Σαμαράς να “σφραγίσει” με την επίσκεψή του.
Όσο για το Ισραήλ, θέμα αιχμής θα αποτελέσει η ενεργειακή συνεργασία, κυρίως όσον αφορά την επιλογή της Ελλάδας ως πύλης εισόδου του ισραηλινού αερίου στην Ευρώπη, πέραν των επενδυτικών και τουριστικών συμφωνιών.
Το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται βέβαιο ότι η εξομάλυνση των σχέσεων Τελ Αβίβ-Άγκυρας (μετά το πρόσφατο «συγγνώμη» Νετανιάχου για την ισραηλινή επιδρομή στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά το 2010) δεν θα φρενάρει την ελληνο-ισραηλινή προσέγγιση που «χτίζεται» τους τελευταίους μήνες στο διπλωματικό παρασκήνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου