22.4.15

Ξυπνήστε από το λήθαργο σύντροφοι…



Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει διαψευστεί σε όλες τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις και οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια στα «βράχια».
Παρά ταύτα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συνεχίζει να απολαμβάνει ευρεία αποδοχή από την κοινή γνώμη. 




Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί η κοινή γνώμη εμπιστεύεται όσους προηγήθηκαν λιγότερο, είτε γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει προλάβει ακόμη να πάρει δυσάρεστα μέτρα και πολλοί πιστεύουν πως έχουν να χάσουν λιγότερα με μια καταστροφή σε σχέση με μια μνημονιακή σωτηρία…



Τα καμένα χαρτιά… 
α)Συμμαχία του Νότου: Η κυβέρνηση Τσίπρα ήλπιζε στη δημιουργία ενός μετώπου των νοτίων που θα ανέτρεπε τους συσχετισμούς εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα ήταν 18 προς 1. Δηλαδή, ένα συμπαγές μέτωπο όλων εναντίον της Ελλάδας. Ούτε καν η Κύπρος δεν στάθηκε δίπλα στη χώρα μας…
Αποτέλεσμα: Μηδέν εις το πηλίκο… 
β)Δανεικά από Ιράν: Η κυβέρνηση απευθύνθηκε για δανεικά οι επενδύσεις μεταξύ άλλων στο Ιράν..
Αποτέλεσμα: Μηδέν εις το πηλίκο… 
γ)Δανεικά από Κίνα: Η κυβέρνηση με τις παλινωδίες και τις εσωκομματικές αντιθέσεις σε σχέση με το λιμάνι του Πειραιά έχει καταφέρει να αποστασιοποιήσει μέχρι και την Κίνα η οποία παλιότερα το 2012 σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ είχε παρέμβει υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο Ευρώ. Η Ελλάδα εκτός Ευρώ είναι παντελώς άχρηστη τόσο για τους Κινέζους όσο και για τους Ρώσους.
Αποτέλεσμα: Μηδέν εις το πηλίκο..
δ)Στήριξη από ΗΠΑ: Η κυβέρνηση τόσο πριν τις εκλογές όσο και μετά από αυτές, ένα από τα χαρτιά που επιδεικνύει στην κοινή γνώμη πως παίζει δυνατά είναι αυτό της συμπαράστασης από τις ΗΠΑ.  Η αλήθεια είναι πως οι ΗΠΑ έχουν παρέμβει πολλές φορές υπέρ της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.  
Κάθε φορά που η κυβέρνηση προσπάθησε να διογκώσει τη στήριξη των ΗΠΑ υπέρ της, όπως η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον πρόεδρο Ομπάμα ο Λευκός Οίκος δεν δίστασε να αδειάσει την ελληνική πλευρά.
Οι δηλώσεις τόσο του προέδρου Ομπάμα όσο και του Υπουργού των Οικονομικών των ΗΠΑ μετά την εκδήλωση των ομογενών που συναντήθηκαν εθιμοτυπικά είναι χαρακτηριστική των προθέσεων και προσβλητική για την ελληνική πλευρά.
Ιδού το ρεπορτάζ για τις σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού των Οικονομικών…  
«Πιστεύω ότι πρόκειται για το είδος της λεπτομερειακής δουλειάς που απαιτεί κυριολεκτικά να μελετήσεις γραμμή προς γραμμή τον προϋπολογισμό σου», ανέφερε ο Τζακ Λιού μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.
«Αυτό δεν λύνεται με ομιλίες, δεν λύνεται με ρητορική. Αυτό λύνεται με σκληρή τεχνική δουλειά», πρόσθεσε ο Λιού. Αποτελεί προσβολή για την ελληνική πλευρά αυτή η έκφραση περί ομιλιών και απουσίας τεχνικής δουλειάς…
 
Νωρίτερα, σε ανακοίνωση που είχε συνταχθεί προκειμένου να διανεμηθεί σε μια συνεδρίαση της διευθύνουσας επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Αμερικανός υπουργός ανέφερε: «Προτρέπουμε τις ελληνικές αρχές να δεσμευτούν σύντομα και πλήρως στις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με τους διεθνείς εταίρους τους».
Ιδού οι δηλώσεις του Προέδρου Ομπάμα. 
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι οι Έλληνες «πρέπει να εισπράξουν τους φόρους, να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας». Και συμπλήρωσε: «Στηρίζουμε κάποιον βαθμό ευελιξίας στον τρόπο με τον οποίο κινείστε, όμως θα πρέπει να δείξετε στους πιστωτές και σε αυτούς που στηρίζουν το χρηματοοικονομικό σας σύστημα ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και αυτό απαιτεί το είδος των δύσκολων αποφάσεων που Το συμπέρασμα είναι οφθαλμοφανές πως η κυβέρνηση είτε διαβάζει λάθος την στάση των Αμερικάνων σε σχέση με κάποια φανταστική ρήξη με τους Ευρωπαίους για το ζήτημα της Ελλάδας, είτε απλά για πολιτικό όφελος παρουσιάζει στην εγχώρια κοινή γνώμη έναν ανύπαρκτο σύμμαχο.
Αποτέλεσμα: Μηδέν εις το πηλίκο… 
ε)Ο αγωγός της ρευστότητας: Η κυβέρνηση εδώ και μήνες ποντάρει στην καλλιέργεια του ενδεχομένου να παίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το χαρτί μιας γεωπολιτικής προσέγγισης προς τη Ρωσία. Όπως όλοι εύκολα μπορούν να καταλάβουν η Ελλάδα έχει χρησιμότητα για τη Ρωσία σαν μια χώρα που βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα των αποφάσεων της Ευρώπης προκειμένου να επηρεάζει θετικά αποφάσεις που την αφορούν. Η Ρωσία είναι προσεκτική στις κινήσεις της καθώς γνωρίζει πως η Ελλάδα αποτελεί έναν ευαίσθητο χώρο για τη Δύση. 
Η κυβέρνηση προσπαθεί να διογκώσει τη σημασία της πιθανής συνέχισης και διέλευσης του Turkish Stream  από την Ελλάδα. Το έργο αυτό βρίσκεται στα σχέδια και μέχρι να ξεκινήσει να υλοποιείται θα χρειαστεί να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια. Επιπλέον η ΕΕ θα έχει καθοριστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις μιας και είναι ο τελικός αποδέκτης.
Η ελληνική πλευρά τον παρουσιάζει σαν δεδομένο και μάλιστα πως είναι πιθανό να λάβει προκαταβολή των μελλοντικών τελών διέλευσης περί τα 5 δισ. Ευρώ.  
Η ρωσική πλευρά διέψευσε το σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού Der Spiegel ως εξής: «Όχι δεν υπήρξε (τέτοια συμφωνία)» απάντησε ο κ. Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού Business FM για το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel.
Αποτέλεσμα: Μηδέν εις το πηλίκο… 
ζ) Η γεωπολιτική ισχύς: Ένα χαρτί που παίζει η κυβέρνηση είναι αυτό της γεωπολιτικής ισχύος της γεωγραφικής της θέσης. Ίσως είναι το ισχυρότερο χαρτί που διαθέτει η Ελλάδα και αυτός είναι ένα βασικός λόγος του βιοτικού επιπέδου που απολαμβάνουμε ως λαός με το να βρισκόμαστε από άποψη κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην 35η θέση ενώ από άποψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας βρισκόμαστε κοντά στην 80η.  
Ακόμη και αν η Ελλάδα εξαναγκαστεί σε έξοδο από το Ευρώ και την ΕΕ αυτό δεν σημαίνει έξοδο από το δυτικό στρατόπεδο με βάση τους παγκόσμιους συσχετισμούς ισχύος. Η Κίνα έχει επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας και συνύπαρξης με τη Δύση και η Ρωσία είναι αρκετά αδύναμη να διατηρήσει στη ζώνη επιρροής της ακόμη και χώρες με τις οποίες συνορεύει και διαθέτει εθνικές μειονότητες. 
Η Ελλάδα ανήκε στη δυτική συμμαχία και πριν το Ευρώ και την ΕΟΚ με όρους μεγαλύτερης υποτέλειας. Οι σύμμαχοι σταμάτησαν τις ωμές εσωτερικές παρεμβάσεις και μας αντιμετώπισαν ως εταίρο από την εποχή που η χώρα εισήλθε στην ΕΟΚ.
Αποτέλεσμα: ;                                         
η) Το χαρτί Grexit: Το τελευταίο χαρτί που φαίνεται πως παίζει η κυβέρνηση είναι αυτό της στάσης πληρωμών προς τους δανειστές και του Grexit με την εκτίμηση πως η αποχώρηση θα σημάνει την αρχή της διάλυσης της Ευρωζώνης.
Το πιθανότερο είναι να ισχύσει το αντίθετο.  



                                                                                                                                                                                                                                                      Η αποπομπή ενός απείθαρχου μέλους να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω δημοσιονομική και πολιτική σύσφιξη στους υπολοίπους. Ιδίως αν οι λαοί των υπολοίπων χωρών που έχουν σημαντικά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα επί μερικούς μήνες βομβαρδιστούν με σκηνές από την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας.       
Ένα ισχυρό επιχείρημα πως η κυβέρνηση ποντάρει λάθος στη διαπραγμάτευση με το χαρτί των συνεπειών ενός Grexit  ή μιας στάσης πληρωμών προς τους δανειστές είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα ομόλογα της Ευρωζώνης και οι χρηματιστηριακοί δείκτες των περισσότερων αγορών. 
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ( μεταξύ αυτών και από αυτές είχαν μνημόνια) δανείζονται με αρνητικά επιτόκια. Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν διανύσει πολύμηνα ανοδικά ράλι και σπάνε το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο… 
Αντιθέτως το ελληνικό τριετές ομόλογο την Παρασκευή ήταν στο 27,5% που υποδηλώνει σαφώς κίνδυνο χρεοκοπίας. Το ελληνικό χρηματιστήριο στις 700 μονάδες βρίσκεται στα επίπεδα που βρισκόταν πριν πολλές δεκαετίες σε αποπληθωρισμένες τιμές.
Αποτέλεσμα:  ; 
Είναι φανερό πως η κυβέρνηση είχε μια λάθος εκτίμηση της κατάστασης με αποτέλεσμα το ένα μετά το άλλο όλα τα «χαρτιά» που νόμιζε ως ισχυρά να καίγονται και να επιστρέφουν σε βάρος μας.
Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανένας αν υπάρχει χρόνος να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από την παρτίδα, ακόμη και με έναν «έντιμο» συμβιβασμό.  Η άλλη πλευρά διαθέτει την πολυτέλεια του χρόνου.
Μπορεί να περιμένει και μήνες αν χρειαστεί και επιπλέον στο συμφέρον των 18 είναι ένας συμβιβασμός συντριπτικός σε βάρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Ελλάδας.  
Με οποιονδήποτε άλλο συμβιβασμό έστω και μικρών υποχωρήσεων το μήνυμα που θα έστελνε θα αποδυνάμωνε τη συνεκτικότητα και ισχύ της Ευρωζώνης. Η στήλη από το περασμένο καλοκαίρι προειδοποιούσε πως η στάση αυτή οδηγεί σε παγίδευση της ελληνικής πλευράς σε αδιέξοδο. 
Πλέον είμαστε παγιδευμένοι και η έξοδος από το αδιέξοδο έχει για την κοινωνία πολύ μεγαλύτερο κόστος αν είχαμε κάνει νωρίτερα ό,τι έπρεπε να κάνουμε σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και είχε εξασφαλιστεί σε συναίνεση με τους εταίρους μια βιώσιμη λύση για το χρέος. 
Τώρα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα…
Η κυβέρνηση Τσίπρα καλείται να διαχειριστεί μια ολοσχερή ήττα και επιστροφή σε ένα πιο σκληρό μνημόνιο σε σχέση με αυτά που προηγήθηκαν… 
Η εναλλακτική της ρήξης και της εξόδου από το Ευρώ θα είναι ακόμη πιο δύσκολα διαχειρίσιμη σε ένα λαό που έχει να δει δελτίο στα τρόφιμα από την εποχή της Κατοχής και του εμφυλίου.
Όποια απόφαση και να λάβει οι αντιδράσεις θα είναι τέτοιες που θα δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις.

Κώστας Στούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου