20.5.13

Love is Blindness...

Jack White



Ο Ανδρέας ήθελε να ζει ως έφηβος…


Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Η αλλαγή τελείωσε νωρίς» ο πρώην υπουργός Παρασκευάς Αυγερινός, επιχειρώντας να εξηγήσει τις οβιδιακές μεταπτώσεις του ΠΑΣΟΚ, αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην «παθολογική ανασφάλεια» του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου.




Ο κ. Αυγερινός κάνει για πρώτη φορά γνωστό με το βιβλίο του ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έπασχε από εγνωσμένη κατάθλιψη, και ότι ήδη το 1979 είχε ένα σοβαρότατο επεισόδιο.
«Με πήρε στο τηλέφωνο η Μαργαρίτα και μου ζήτησε να ανέβω στο Καστρί γιατί ο Ανδρέας δεν είναι καλά. Τον βρήκα αμίλητο σε μια πολυθρόνα, με τη ρόμπα του. Τον συνόδεψα στον ψυχίατρο και η διάγνωση ήταν βαριάς μορφής κατάθλιψη. (...) Ιατρικά αυτή η κρίση αναφέρεται ως "διπολική διαταραχή"».

 

Πάντζας είναι… θα περάσει!


Την ώρα που ο σέξι νεωτεριστής Αλέξης βάζει πλώρη για μεγάλα πράγματα, ένα εμπόδιο στέκεται στο δρόμο του, και όχι από κει που περίμενε, αλλά από τα ... αριστερά!
Μιλάμε για το ΔΗΚΚΙ, αυτό του Πάντζα ντε...
Το ΔΗΚΚΙ το γνωρίζω πολύ καλά, και μάλιστα  από τα γενοφάσκια του.
Ιδρύθηκε τον Δεκέμβρη του 1995, με την ιδρυτική του διακήρυξη να γίνεται στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.


Ήταν η εποχή που ο Ανδρέας ζούσε δεν ζούσε, μέσα στο Ωνάσειο, σκεπασμένος από χλιμιτζούρια και φυλαχτά που έριχνε επάνω του η Μιμή, η οποία μαζί με το φαιδρό της περιβάλλον κυβερνούσε τότε ουσιαστικά τη χώρα.
Μέσα σε αυτή την «άρρωστη» κατάσταση, ο Δημήτρης Τσοβόλας αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση του από τους «προεδρικούς», τους κόλακες, και το σιχαμερό περιβάλλον (αστρολόγων, αεροσυνοδών, κ.ά) της Μιμής που έκαναν κουμάντο στο Πασόκ, και στη χώρα, με τον Ανδρέα όντας ανήμπορο.


Δοξάζεται κρυπτόμενος…


Μέσα στις ενορχηστρωμένες προκαταβολικές τυμπανοκρουσίες για το ταξίδι του
πρωθυπουργού στην Κίνα -προκαταβολικές γιατί εν χορώ κάποια ΜΜΕ είχαν ήδη αποφασίσει για τη δεδομένη ένταση και έκταση της επιτυχίας του ταξιδιού- μέσα στη δικαιολογημένη συζήτηση που δημιούργησε η εξαγγελθείσα απεργία και συνακόλουθα η προκαταβολική επιστράτευση των καθηγητών, μέσα στο σύνηθες σώου της Χ.Α. και τα τραγελαφικά που ακολούθησαν, μέσα στις εντυπώσεις που δημιούργησε η έκθεση της Κομισιόν και το τρομοκρατικό ποσό των 8 δισ. μέτρων που θα επιπέσουν επί των κεφαλών μας για το '15 και '16 -που θα έχουμε βγει στις αγορές, κατά Στουρνάρα- πέρασε ασχολίαστο, σχεδόν απαρατήρητο, το σοκαριστικό δημοσίευμα της έγκριτης βελγικής εφημερίδας «La Libre Belgique», η οποία περιγράφει την απέλπιδα προσπάθεια του τότε προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να πείσει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να κάνει κάτι για να αποτρέψει την ελληνική χρεοκοπία!
Κατά την εφημερίδα, δύο φορές ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, έχει σταλεί στην Αθήνα με τη μεγαλύτερη δυνατή μυστικότητα προκειμένου να πείσει τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να πάρει μέτρα, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα και τιναχθεί στον αέρα η ευρωζώνη...


Ο Σαμαράς και οι ... σαπουνόφουσκες.


Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η οικονομική κρίση συνεχίζει να ταλαιπωρεί την χώρα μας, αλλά και πολλές άλλες, ειδικά στην ευρωζώνη.
Η ανεργία που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει φουντώσει, και το εξωτερικό φαντάζει πια μονόδρομος για πάρα πολλούς συμπατριώτες μας, κυρίως νέους.
Η όποια ανάκαμψη θα αργήσει, και χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη, και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.



Θα πρέπει όμως να είναι κανείς εντελώς αντί-σαμαρικός, ή φύσει κακοπροαίρετος, για να μην αναγνωρίσει την προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης, και ειδικά του πρωθυπουργού, για να έρθει κάποτε η ανάκαμψη. Έστω δειλά.
Ανάκαμψη πάντα μέσα από το ευρώ, και σίγουρα μέσα από την Ευρώπη, κάτι που όμως είναι δύσκολο, και που θέλει … κότσια.
Κότσια, που αν μη τι άλλο τα διαθέτει άφθονα ο Σαμαράς.
Αλλιώς, ακούμε τον Τσίπρα και τον Σκουρλέτη, φεύγουμε από το ευρώ εθνικά υπερήφανοι, και αρχίζουμε το κυνηγητό στους δρόμους για να βρούμε φακές να φάμε  και … χαρτί υγείας για να σκουπιζόμαστε … από το πολύ φαί.
Με συντονιστή του σκουπίσματος τον πολύ Στρατούλη!


Η επανάσταση αναβάλλεται λόγω έλλειψης χαρτιού υγείας!


Μπορεί μία χώρα να ξεμείνει από χαρτί τουαλέτας;
Με πέντε υποτιμήσεις τα τελευταία 10 χρόνια, οι οποίες κατέστησαν όλο και πιο ακριβές τις εισαγόμενες πρώτες ύλες αλλά κυρίως με την επιβολή διατίμησης σε βασικά αγαθά, κάτι που απαγορεύει στους παραγωγούς να πουλήσουν με κέρδος τα προϊόντα τους, (και άρα αναγκάζονται ή να πάψουν να τα παράγουν ή να καιροφυλακτούν για την κατάργηση της διατίμησης δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη προσφοράς) η απάντηση είναι ναι, μπορεί.




Στο χείλος της υπομονής έχουν οδηγήσει τους πολίτες της Βενεζουέλας οι ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά είδη.
Μετά το βούτυρο, το γάλα και τον καφέ, τα ράφια των καταστημάτων άδειασαν και από χαρτί τουαλέτας, γεγονός που έχει πυροδοτήσει και πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο Μαδούρο και τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Κατηγορώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους για την έλλειψη, όπως άλλωστε και για άλλες ελλείψεις, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα εισαγάγει 50 εκατ. ρολά για να ενισχύσει τις προμήθειες.


Τα επόμενα βήματα των ελληνο-κινεζικών συμφωνιών



Πέραν των συμφωνιών που ήδη κλείδωσαν και των μνημονίων συνεργασίας που υπεγράφησαν διαμορφώθηκε το πλαίσιο και για επόμενα βήματα. Ετσι η COSCO θα διεκδικήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ για το σύνολο των δραστηριοτήτων του λιμανιού του Πειραιά.. Μάλιστα στις 28 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου προβλήτα 2 και του προβλήτα 3, όπως προέβλεπε η σύμβαση που υπογράφηκε το 2008. Παράλληλα η COSCO σε συνεργασία με την CHINA RAILWAYS θα μπει στη διαδικασία για την αγορά του πακέτου των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Μεταρρύθμιση στο δημόσιο: Το σουηδικό παράδειγμα.


Πρωθυπουργός της Σουηδίας από το 1996 έως το 2006, ο Γκόραν Πέρσον είναι μέλος του Σουηδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1979, σε ηλικία 30 ετών.
Υπουργός οικονομικών την περίοδο 1994-96, ο πρώην πρωθυπουργός ανέλαβε τα καθήκοντά του σε μία πολύ δύσκολη για την χώρα του περίοδο.





Γι’ αυτό η εμπειρία του από το πώς διαχειρίστηκε τότε την κρίση η κυβέρνηση του είναι διδακτική.
Σύμβουλος επιχειρήσεων σήμερα, ο πρώην Σουηδός πρωθυπουργός ασχολείται ενεργά με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και είναι κορυφαίο στέλεχος στον Διεθνή Οργανισμό Βιώσιμων Πόρων.
Υπενθυμίζουμε ότι από τα τέλη του 1990, η Σουηδία είχε μπει σε φάση οξύτατης κρίσης, με βαθειά ύφεση και εσωτερικά προβλήματα παρεμφερή με την σημερινή παγκόσμια κρίση. Μετά από μία σχετικώς μακρά περίοδο εντυπωσιακής ανάπτυξης, που στηριζόταν σε εύκολες πιστώσεις και άνετες μοχλεύσεις, δημιουργήθηκε στην Σουηδία φούσκα ακινήτων η οποία σε κάποια φάση έσκασε και οδήγησε στην μερική εθνικοποίηση τραπεζών. Η εγχώρια ζήτηση έπεσε, με αφορμή βεβαίως την θεαματική κατά 13% πτώση της αποταμιεύσεως.


Το μουστάκι του Αγάθωνα, ο Ντεριντά, και ο Τζαβάρας!


Η φιλοσοφική καριέρα του Ζακ Ντεριντά ξεκίνησε με μια επίθεση στον λογοκεντρισμό της δυτικής φιλοσοφικής παράδοσης.
Ο Ντεριντά επισήμανε πως η φιλοσοφία από τον Πλάτωνα ως τον Ρουσώ και από εκεί στον Χούσερλ βασίζεται σε μια μεταφυσική απόδοση προτεραιότητας στην φωνή έναντι της γραφής, στην παρουσία έναντι της απουσίας, στην φύση έναντι του πολιτισμού.



Το εγχείρημα αποκατασκευής αυτής της παράδοσης που ονομάστηκε «αποδομητική ανάγνωση» συνίσταται σε μια ενδοκειμενική προσέγγιση που επισημαίνει τους κόμβους εκείνους όπου τα δίπολα βραχυκυκλώνουν, όπου αναδεικνύεται πως αυτό που αξιολογείται ως ανώτερο και «καθαρότερο» (η φωνή, η παρουσία, η φύση) φέρει εντός του το κατώτερο και το «βρώμικο».