12.12.15

Spinning Away...

Brian Eno & John Cale




Η αισθητική του καμηλιέρη…



Φαντάζομαι ότι πολλοί από τους προέδρους, πρωθυπουργούς, υπουργούς και κάθε λογής αξιωματούχoυς διαφόρων χωρών, εκπροσωπώντας διαφορετικά πολιτισμικά συστήματα και σε διάφορες και ποικίλες χρονικές συγκυρίες, θα έχουν περάσει κάποιες ώρες σε μία θέση θεάτρου, παρακολουθώντας μία παράσταση ή ακούγοντας μία συναυλία, ενώ θα προτιμούσαν να κάνουν κάτι άλλο.

Ο διανοούμενος και ο λαλάκης...


Σαφώς, η παρουσία ενός πρωθυπουργού στην πρεμιέρα μιας όπερας, στη συναυλία μιας μεγάλης ορχήστρας, στην παράσταση ενός πειραματικού θεάτρου ή μιας εθνικής σκηνής, έχει περισσότερο συμβολισμό από ουσία. Η παρουσία των βασιλέων στις πρεμιέρες του Εθνικού Θεάτρου, της Λυρικής Σκηνής, ή ακόμη και σε κινηματογραφικές προβολές στο «Παλλάς», επιτελούσε ένα σκοπό.
Συχνά, πολλοί από τους βασιλείς ή τους προέδρους άφηναν τη φαντασία τους αδέσμευτη από τα διαδραματιζόμενα στη σκηνή και προσπαθούσαν στο ημίφως να χαλαρώσουν και να ανασυντάξουν τις σκέψεις τους ή να καταπολεμήσουν, όχι πάντα με επιτυχία, την ακατανίκητη επιθυμία για κλείσιμο των βλεφάρων…

Σχετικά με την υπόθεση Ρίχτερ…



«Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλεασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών Στρατιωτικών»
Επιγραφή των γερμανικών αρχών κατοχής

Με αφορμή τη δίκη του Γερμανού Ιστορικού Χάιντς Ρίχτερ ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου για τυχόν αδικήματα του ν. 4285/2014 περί καταπολέμησης ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου και τον σχετικό διάλογο που έχει αναπτυχθεί, μερικές σκέψεις. 




Ήμουν και εξακολουθώ να είμαι αντίθετος στο πνεύμα και το γράμμα της διάταξης του αρ. 2 του ν. 4285/2014, που οδηγεί στην ποινικοποίηση απόψεων, ακαδημαϊκών ή μη.
Ως εκ τούτου θεωρώ ότι η αμφισβήτηση γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου, ολοκαυτωμάτων κλπ πρέπει να αποποινικοποιηθεί…

ΜΚΟ ή μηχανισμοί μυστικών υπηρεσιών;



Οι σοβαρές καταγγελίες για τη δράση των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη Μυτιλήνη πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Υγειονομικοί φορείς, οργανώσεις, κάτοικοι εκφράζουν τους φόβους πως διαμορφώνεται μια επικίνδυνη κατάσταση στην υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και των μεταναστών. Η παρέλαση των ΜΚΟ στη Μυτιλήνη έχει ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη μέρα. Τα ερωτήματα είναι πολλά και σοβαρά; Τι σκοπιμότητες εξυπηρετούν; Ποιούς λειτουργούν; Ποιος χρηματοδοτεί τη δράση τους;



Η πριγκίπισσα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!
Πριν από μερικές μέρες, υγειονομικοί φορείς κατήγγειλαν πως μία ΜΚΟ ονόματι «WAHA», διαφημίζεται με banner στο τοπικό περιφερειακό ιατρείο του νησιού και πως συνεργάζεται με την 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Η «WAHA» στην οποία έχει παραχωρηθεί δημόσιος χώρος, που έχει οργανωθεί από κρατικές δομές και εθελοντές, πληρώνει εθελοντές για να στελεχώσουν τρία ιατρεία στο νησί. Ποια είναι όμως η «WAHA» που εμφανίστηκε ξαφνικά στη Μυτιλήνη;


Στη φυλακή για ένα … like!



Γκρινιάζαμε για την χούντα του Σαμαρά, και γκρινιάζουμε ακόμη για την χούντα του Τσίπρα… αλλά κακώς. Διότι αν όντως είχαμε χούντα, εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς θα ήμασταν στα μπουντρούμια, μόνο και μόνο επειδή «παίζουμε» στα σόσιαλ μίντια, και ειρωνευόμαστε και χλευάζουμε  (κάποιοι βρίζουν κιόλας) την εκάστοτε κυβέρνηση.
Προσωπικά, εγώ θα είχα ήδη φάει πολλαπλά «ισόβια», χάρη στην αγάπη μου προς τον Πάντζα, τον Φίλη, και τα άλλα τρελά παιδιά της κυβέρνησης, την οποία εκφράζω καθημερινά στο Φέισμπουκ.



Αλλού όμως τα πράγματα είναι πιο σφιχτά. Όπως π.χ. στην Ταϊλάνδη, τον ονειρεμένο τουριστικό προορισμό (τα παλιά καλά χρόνια της τεχνητής ευμάρειας) χιλιάδων συμπατριωτών μας. Εκεί δηλαδή όπου ένα λάικ στο ΦΒ μπορεί να σε στείλει στην φυλακή για μερικές δεκαετίες!
Δείτε λοιπόν τι έπαθε κάποιος Ταϊλανδός, που τόλμησε να κάνει λάικ σε λάθος σχόλιο…

Η δημώδης μούσα της Αριστεράς…



Στο (προ)χθεσινό σημείωμά μου έκανα δύο λάθη. Το πρώτο αφορά τους φιλολόγους και ιστορικούς του μέλλοντος οι οποίοι, ελπίζω, θα καταγράψουν για χάρη της αιωνιότητας τις δηλώσεις υπουργών, στελεχών και λοιπών παρατρεχάμενων της αριστερής μας κυβέρνησης.




Επειδή ο τίτλος «Κοιλάδα με τα μαργαριτάρια» είναι κατοχυρωμένος, υπάρχει το εναλλακτικόν «Στο πέλαγος με τις πατάτες». Εγραψα λοιπόν πως ο υπουργός κ. Μουζάλας, συνεχίζοντας τη ρητορική παράδοση της προκατόχου του, συνέκρινε την Ειδομένη με τον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου, που ήταν το σημείο συνάντησης των μεταναστών Ελλήνων όταν έφταναν στη Γερμανία. Λάθος. Mea culpa. Στην πραγματικότητα, η δημώδης μούσα της ελληνικής αριστεράς, που εξεφράσθη διά στόματος Μουζάλα, ανεφέρθη στη σχέση της πλατείας Βικτωρίας με τον σταθμό…