21.3.13

Five Years.....

Five Years, by David Bowie....







Ζούμε το όραμα του Τσίπρα στη πράξη, και μπροστά στα μάτια μας.


Αυτές τις μέρες, και εξαιτίας των εξελίξεων στη Κύπρο, ζούμε όλοι μια εθνική υπερδιέγερση.
Ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Η κατάσταση είναι όντως σοβαρή, και για την Κύπρο κάτι παραπάνω από κρίσιμη.

 
Οι συνέπειες της κυπριακής περιπέτειας θα είναι πολυεπίπεδες, τόσο για την ίδια την μεγαλόνησο, όσο και για την Ευρώπη γενικότερα.
Αυτά όμως που συμβαίνουν εκεί δεν χρειάζονται ειδικές σπουδές στην οικονομία, για να γίνουν κατανοητά.
Στην πραγματικότητα είναι απλά… απλούστατα.


Τι και αν είσαι από σόι, μπαλαρίνα του Μπολσόι…


Τα στραβά των μπαλέτων του Μπολσόι είναι πολλά, και δεν περιορίζονται σε κάποια εσωτερικά μίση, αντιζηλίες, και επιθέσεις με οξύ…

 
Μια πρώην μπαλαρίνα των διάσημων μπαλέτων, η Anastasia Volochkova, καταγγέλλει ότι όταν χόρευε εκεί, πριν από μια δεκαετία, τα Μπολσόι ήταν ένα «απέραντο μπορδέλο»!

Οι υπερπατριώτες είχαν τις 24 ώρες που δικαιούνται….


Ζούμε πάλι στιγμές εθνικής έξαρσης.
Η καρδιά, η ψυχή, η λεβεντιά, το φιλότιμο του ελληνισμού, πάλλεται στην Κύπρο. Γιατί να μην είμαστε κι εμείς σαν τους Κύπριους βουλευτές που άλλοι ψήφισαν περήφανα "Όχι" και άλλοι – λιγότερο περήφανοι και, ίσως, περισσότερο υποψιασμένοι – απείχαν.


Με αποτέλεσμα: ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου να έχει εγκατασταθεί στη Μόσχα και να ψάχνει ματαίως κάπου 6 δισ. για να σωθούν οι καταθέσεις.
Ο Υπουργός Εσωτερικών να ενημερώνει μέσω του ελληνικού MEGA (στην Κύπρο ήταν και αυτός αδιάλλακτος) ότι δεν υπάρχει plan B γιατί απερρίφθη από την τρόικα και ότι δεν μπορούν να ανοίξουν οι τράπεζες.


Τι ακριβώς παίζει με τις καταθέσεις στη Κύπρο;


Μετά την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup, για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες πολλοί αναλυτές μιλούν για πλήγμα στην τραπεζική πίστη και υποβάθμιση των καταθέσεων.


Η ομάδα του imoney απευθύνθηκε στους καθηγητές οικονομικών Κώστα Μελά και Δημήτρη Μάρδα για να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τις καταθέσεις των πολιτών σε Ελληνικές και Κυπριακές τράπεζες.


Γίνε παιδί μου διάσημος….


Πριν από πολλά χρόνια, όταν κατοικοέδρευα στην μακρινή  Εσπερία, είχε βγει στους κινηματογράφους το American Gigolo με τον Richard Gere, που είχε ως αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο του σεξ εν μια νυκτί.
Και δικαίως…

 
Λίγες εβδομάδες αργότερα, έπεσα επάνω σε συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone, στην οποία ο δημοσιογράφος τον ρωτούσε πως αισθάνεται τώρα, που ξαφνικά έγινε ερωτικά περιζήτητος.
Η απάντηση του (πραγματικά σκεπτόμενου) αυτού ηθοποιού, μου έκανε εντύπωση. Όπως είχε πει, τα μυαλά του δεν πήραν αέρα, άσχετα αν δέχονταν τηλεφωνήματα και επιστολές από γυναίκες από ολόκληρο τον πλανήτη με προτάσεις γάμου, σεξ, κλπ διότι όπως είπε χαρακτηριστικά: «που ήταν όλες αυτές, όταν πέρσι τέτοιο καιρό δεν μπορούσα να βρω γυναικεία παρέα για να βγω το σαββατόβραδο; Ο ίδιος άνθρωπος δεν ήμουν και τότε»;
Πολύ λογική τοποθέτηση.

Η εθνική μας μοναξιά.


Το αυτοκτονικό πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 προγραμμάτισαν την πολιτική ευαισθησία της Μεταπολίτευσης.
Όρισαν την αριστεροφροσύνη, τη συνέδεσαν με τον εθνικοπατριωτισμό, και με αιχμή του δόρατος τον αντιαμερικανισμό έπλασαν τα υλικά ενός αριστεροδέξιου συμπλέγματος το οποίο πριν από τη χούντα έμοιαζε αδιανόητο.

 
Ήταν το σύμπλεγμα της «εθνικής μας μοναξιάς», του ανάδελφου έθνους, το οποίο, τοποθετημένο στο κέντρο της οικουμένης, το εχθρεύονται όλοι οι μεγάλοι και δυνατοί του κόσμου τούτου.

Κύπρος: Όπως λέμε Lehman Brothers;


Η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί στην ... Lehman Brothers της Ευρώπης.
Οι αγορές μοιάζουν πολύ χαλαρές δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης μετά την απόρριψη από τους Κυπρίους του “σχεδίου στήριξής τους” από τους Ευρωπαίους εταίρους τους, ενώ και οι πολιτικοί ταγοί της Ευρώπης μοιάζουν να αντιδρούν όπως οι Αμερικανοί ιθύνοντες όταν “έσκασε” η Lehman

 
Θεώρησαν πως το μέγεθός της προβληματικής – τότε – τράπεζας δεν άξιζε τον κόπο να ασχοληθούν περαιτέρω, να τη διασώσουν, πως δεν συνιστούσε πραγματικό, συστημικό κίνδυνο για την οικονομία τους.
Ο χρόνος απέδειξε πόσο λάθος είχαν...