21.3.13

Κύπρος: Όπως λέμε Lehman Brothers;


Η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί στην ... Lehman Brothers της Ευρώπης.
Οι αγορές μοιάζουν πολύ χαλαρές δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης μετά την απόρριψη από τους Κυπρίους του “σχεδίου στήριξής τους” από τους Ευρωπαίους εταίρους τους, ενώ και οι πολιτικοί ταγοί της Ευρώπης μοιάζουν να αντιδρούν όπως οι Αμερικανοί ιθύνοντες όταν “έσκασε” η Lehman

 
Θεώρησαν πως το μέγεθός της προβληματικής – τότε – τράπεζας δεν άξιζε τον κόπο να ασχοληθούν περαιτέρω, να τη διασώσουν, πως δεν συνιστούσε πραγματικό, συστημικό κίνδυνο για την οικονομία τους.
Ο χρόνος απέδειξε πόσο λάθος είχαν...

Ο άνθρωπος που δημοσιοποιεί αυτές τις σκέψεις και μιλάει ευθέως για το ... “Lehman moment” της Ευρώπης στην Κύπρο είναι ο κύριος Μάθιου Λιν, επιφανής οικονομικός συντάκτης και αναλυτής, εκ των πλέον διάσημων υπογραφών στα αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο οποίος, από τη στήλη του στο MarketWatch και στη Wall Street Journal προειδοποιεί τους Ευρωπαίους να μην υποτιμήσουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τις δραματικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και κυρίως να μην ... πλανηθούν από το μέγεθος της οικονομίας της χώρας.
Ο κύριος Λιν γράφει πως Γερμανία και Γαλλία πράττουν σήμερα το ίδιο λάθος που έπραξαν οι Αμερικανοί κυβερνώντες το 2008 με την
Lehman, εκτιμώντας πως η Κύπρος είναι τόσο μικρή ώστε μια ενδεχόμενη κατάρρευσή της δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη.
Μόνο που στέλνουν λάθος μηνύματα στις αγορές, καθώς η απόφασή τους να επιβάλλουν φόρο στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου αφού κανείς δεν μπορεί να νιώσει ασφαλής σε κάθε άλλη χώρα μέλος της Ευρωζώνης, της Ευρωπεριφέρειας.
Και ασχέτως τι θα αποφασισθεί και πως θα διαχειριστούν πλέον την κρίση οι Ευρωπαίοι, η ζημιά έχει ήδη γίνει...
Μια ζημιά που απειλεί με αναζωπύρωση την κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς οι Ευρωπαίοι αντί να προσφέρουν μια γρήγορη και τελεσίδικη λύση στην Κύπρο, σε μια οικονομία που χρειάζεται “ψίχουλα” για να στηριχθεί, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες “ασθενείς” οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, ακόμα και της Ελλάδας, κατάφεραν να επιφέρουν ένα σημαντικό πλήγμα στην εμπιστοσύνη και στην ψυχολογία αγορών και επενδυτών.
Και μόνο γι' αυτό η Κύπρος μπορεί να γίνει η “
Lehman” της Ευρώπης: μια βιαστική απόφαση που μπορεί να έχει δυσθεώρητες συνέπειες ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου