31.10.12

Έχουμε, λέει, χούντα! Αλήθεια;



Το πιο εύκολο πράγμα στη σημερινή Ελλάδα είναι ο  ανέξοδος λαϊκισμός. Που ελέω και των κομμάτων, είναι πια θεσμοθετημένος.
Ζούμε στην εποχή της ατάκας, και της εξυπνάδας, οι οποίες διευκολύνονται και μεταδίδονται με ταχύτητες ρεκόρ μέσω των άπειρων ΜΜΕ, και του διαδικτύου.
Και μέσα σ αυτό το άναρχο ενημερωτικό περιβάλλον, υπάρχουν πολλοί, και από τις δυο άκρες του πολιτικού φάσματος, που αρέσκονται να επαναλαμβάνουν πως ζούμε σε καθεστώς  … χούντας.


Μάλιστα, μια από τις πιο αγαπημένες μου ατάκες είναι κι αυτό που είχα διαβάσει σε τοίχο: «Τόση δημοκρατία, έχουμε να ζήσουμε από την εποχή της χούντας».
Ωραίο δεν ακούγεται;
Έχει όμως καμιά σχέση με την αλήθεια;
Δεν νομίζω, κι ας με μαλώσει ο Κουράκης.
 
Ακόμη θυμάμαι αμυδρά, κάποιες θολές εικόνες από την εποχή της πραγματικής χούντας.
Θυμάμαι ένοπλους φαντάρους σκοπούς στις γωνιές της Θεσσαλονίκης, άρματα μάχης στις πλατείες, και θυμάμαι και την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά το σούρουπο. Αυτά πρέπει να ήταν στις αρχές της επταετίας.
Αργότερα θυμάμαι συνεχή εμβατήρια στα ραδιόφωνα, βλοσυρούς χωροφύλακες, που οι μεγάλοι έκαναν στην άκρη όταν τους διασταύρωναν στο πεζοδρόμιο, και κορδωμένους στρατιωτικούς που κυκλοφορούσαν παντού με φαντάρους σοφέρ, και έμπαιναν μπροστά στις όποιες ουρές σχηματίζονταν σε τράπεζες, σινεμά, κλπ με πομπώδη αέρα, και με εκείνον τον άθλιο νεοελληνικό τσαμπουκά.
Επίσης θυμάμαι παντού τον περίφημο φοίνικα της χούντας, και διάφορες πινακίδες που αναφέρονταν στον κομμουνισμό ως εχθρό της πατρίδας, στην εθνική επανάσταση, και στην Ελλάδα των Ελλήνων Χριστιανών. Μαζί με την σκατόφατσα του Παπαδόπουλου, και καμιά φορά και του άλλου μεγάλου στοχαστή, του Πατακού, στις δημόσιες υπηρεσίες.
Αυτά ήταν τα απλά καθημερινά στοιχεία της χούντας, που θυμάμαι εγώ. Ξέχωρα  από τις σφαλιάρες που έπεφταν σύννεφο στα κουρεμένα γουλί κεφάλια μας στο σχολείο….
Υπήρχαν όμως  και τα άλλα, τα σοβαρά.
Για παράδειγμα, θυμάμαι οργισμένους χωροφύλακες, να μπουκάρουν κάθε τρεις και λίγο στο σπίτι μας, και να μπουζουριάζουν στο τμήμα τον μπαμπά μου, δι υπόθεσίν του, όχι επειδή ήταν κανένας αναρχικός μπαχαλάκιας βομβιστής, αλλά επειδή έκανε το λάθος μια δυο φορές στο καφενείο, να δηλώσει κεντρώος και παπανδρεϊκός!!!!
Αυτό και μόνο αρκούσε, για να τον περιποιηθούν ανάλογα οι εθνικόφρονες χωροφύλακες, φρουροί της τάξης και της ασφάλειας.
Αλλά ακόμη και αυτά δεν ήταν τα σοβαρά.
Τα σοβαρά ήταν η αυστηρή λογοκρισία, οι αυθαίρετες συλλήψεις, οι εκτοπίσεις, οι εξορίες, τα έκτακτα στρατοδικεία, τα βασανιστήρια στα μπουντρούμια της ΕΑΤ/ΕΣΑ, ο Μάλλιος, ο Μπάμπαλης, ο Θεοφιλογιαννάκος, και διάφορα άλλα τέτοια «εθνικά»λουλούδια.
Ήταν πραγματικά μια εποχή που όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά.
Ήταν χούντα.
Για αυτό και θεωρώ τουλάχιστον ύβρη, να βρίσκονται σήμερα μερικοί γιαλαντζί αριστεροί (και άλλοι), και να δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι ζούμε σε καθεστώς χούντας, όταν και ο τελευταίος Πακιστανός γνωρίζει πως ζούμε στην παγκόσμια Ντίσνεϊλαντ  της ανομίας, όπου όποιος θέλει, λέει και κάνει ότι του κατέβει, χωρίς σχεδόν καμιά συνέπεια.
Και άντε να το λένε κάποιοι εικοσάρηδες, τριαντάρηδες, πάει κι έρχεται. Αλλά να το λένε και οι μεγαλύτεροι; Αυτοί που πρόλαβαν την μαυρίλα, και που πρέπει να έχουν άποψη περί του τι εστί πραγματική δικτατορία;
Ζούμε σε χούντα λένε, επειδή που και που, στη χάση και στη φέξη, και αφού διαλυθεί το σύμπαν, συλλαμβάνεται και κανένας χαπακωμένος χούλιγκαν, ή  κάποιος «ιδεολόγος» μπαχαλάκιας, που αφού έριξε του κόσμου τις μολότοφ, περνάει μια δυο ώρες στη ΓΑΔΑ, και μετά παραδίδεται ως ήρωας στις αγκαλιές των συντρόφων του και στα φλας των δημοσιογράφων.
Ζούμε σε χούντα, λένε, διότι οι δικηγορίνες του (Τ)Σύριζα, με τα μπλάκμπερι, αυτό θεωρούν ως χούντα…
Μιλάμε για τις ίδιες, που ακόμη και ο ήχος των τανκς στην παρέλαση τις τρομάζει!
Τέλος πάντων, έχουμε δημοκρατία, και ένα από τα καλά της είναι κι αυτό. Ότι δηλαδή, όποιος θέλει, μπορεί να την κατηγορεί ακόμη και για…. χουντισμό!
Είναι όμως αλήθεια;

Strange Attractor


24 σχόλια:

  1. Η στερηση της ελευθεριας του λογου,του τυπου,της γνωμης κτλ που ζουμε σημερα σου φαινονται πολυ δημοκρατικα?Γιατι ωραια αυτα που μας λες αλλα οταν ενας δημοσιογραφος τολμα να βγαλει στη φορα τη περιβοητη λιστα λαγκαρντ συλλαμβανεται,οταν δυο δημοσιογραφοι διωχνονται απο τη δουλεια τους επειδη ανεφεραν μια ειδηση(χωρις καν να εκφερουν προσωπικη αποψη) και οταν δημοσιογραφος που στο ρεπορταζ του μιλαει για την εντονη αστυνομικη δυναμη και την επομενη απολυεται...τελικα ζουμε στη δημοκρατικη ελλαδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ειδικά το "χωρίς να εκφέρουν προσωπική άποψη" πολύ μου άρεσε. Όλοι αυτοί που αναφέρετε έχουνε σκίσει κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας, δεν θα τους υπερασπιστούμε κιόλας. Και σίγουρα, δεν θα τους πληρώνουμε από το υστέρημά μας για να προπαγανδίζουν τα λεγόμενα της Δούρου, ας πάνε στην "Αυγή".

      Διαγραφή
    2. Πάρε σήμερα μια χούντα Παππά για να μάθεις!

      Διαγραφή
  2. η δουρου τι σχεση εχει?ειπα εγω κατι για τη δουρου η τηv αυγη? οι συγκεκριμεvοι μιλησαv για το επισημο πορισμα εvος ιατροδικαστη...αλλα οποιος λεει σημερα τηv αληθεια φιμωvεται...επιτρεποvται μοvο οσοι προπαγαvδιζουv τα λεγομεvα του σαμαρα και του βεvιζελου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα στον Βαξεβάνη δεν αναφερθήκατε? Τις γλύκες με τη Δούρου δεν τις είδατε? Και η δημοσιογραφίνα είναι σύζυγος ακροαριστερού ΣΥΡΙΖΑιου, κολλητού του Καμίνη, τέρμα νεοταξίτη. Και είναι λάθος ο ιατροδικαστής και γνωρίζει ο Guardian και η Κουμουνδούρου? Για το δε τελευταίο, όχι, δε γουστάρουμε την προπαγάνδα κανενός, ειδικά την αριστερίζουσα που μας παρουσιάζετε ως "φιμωμένη αλήθεια".

      Διαγραφή
  3. Δηλαδη οι γλυκες με τη δουρου αποτελουv στοιχειο για τηv ενοχη του βαξεβανη και την αξιοπιστια της λιστα?Μπερδευεστε λιγο...και το πορισμα του ιατροδικαστη απεδειξε οτι ηταν κακουργηματικη πραξη το ξυλο στους συλληφθεντες...τι πιο λογικο απο την αναφορα αυτο του πορισματος σε μια ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ εκπομπη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είστε σίγουρος ότι ξέρετε τι λέει το πόρισμα? Γιατί οι κύριοι αναφερθήκανε στα τέρατα του Guardian και όχι στο πόρισμα το οποίο μιλάει για αμυχές λόγω της αντίστασης κατά τη σύλληψη. Βλέπετε τι ωραία περνάει η προπαγάνδα?

      Διαγραφή
    2. Α, ναι, και σε ότι αφορά το ειδύλλιο, μη χέσω ρε αδερφέ! Μη χέσω! Πόσο πιο μπροστά στα μάτια σου πρέπει να μοστράρουν την κομματική πειθαρχία του δημοσιογράφου?

      Διαγραφή
  4. Οταν θα δω τανκς στους δρόμους, και βασανιστήρια στα υπόγεια της ΓΑΔΑ χωρίς δίκες, δικηγόρους, κλπ τότε θα πειστώ ότι έχουμε χούντα. Μέχρι τότε, θα γελάω με τα τσιριζέΙκα βούρλα. (Στρειντζ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Oταv θα τα δεις αυτα θα σου κοπει το γελιο...και θα vαι αργα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άσε τα σάπια! Με αυτά που γράφεις, αν ήσουν γεννημένος επί χούντας, σίγουρα θα ήσουν χουντικός...

    Σήμερα είσαι απλά ένας πασοκοδημαρονεοδημοκράτης, δηλ. καμία διαφορά, καμία εξέλιξη δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτσε... αυτό το λες για τον Strange? Δυστυχώς φίλε μου, εδώ εφαρμόζεται το γνωμικό "καλύτερα να μασάς".

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου, δεν μασάω ούτε μασιέμαι εύκολα... Αυτή η ανάρτηση μπορεί να απαντηθεί με κείμενο, ήχο, εικόνες και βίντεο. Με πολλές εικόνες και πολλά βίντεο από το σήμερα, όχι από το αύριο.

      -----------------
      Υ.Γ. Κομματικά διαπιστευτήρια δεν δίνω, περιμένω την αναμενόμενη καραμέλα - δηλ. την ταμπέλα που δίνεται σε όποιον διαφωνεί με το καθεστώς των αδελφοποιημένων μνημονιακών. Λες να είμαι ΣΥΡΙΖΑ; Μην βάλει κανείς στοίχημα...

      Διαγραφή
    3. Καμία σχέση, γνωρίζω και από τη... σχολιογραφία σου στο taxalia. Σε καταλαβαίνω, έχω πολλούς στον κύκλο μου μπερδεμένους σαν κι εσένα, αλλά πρέπει να αρχίσετε να ψάχνετε λίγο τη δουλειά. Για το δε μάσημα, η οικογένεια του Strange έχει κυνηγηθεί επί Χούντας, οπότε δεν χρειάζεται να υποβάλλει κι αυτός διαπιστευτήρια περί Χούντας σε κανέναν πιτσιρικά.

      Διαγραφή
    4. α) Προσωπικά μπερδεμένος δεν είμαι καθόλου. Έχω συγκεκριμένη θέση για την κρίση και τα μνημόνια από την αρχή μέχρι τώρα (βλ. αναρτήσεις στο blog μου)

      β) Για εμένα είναι ξεκάθαρο το τι συμβαίνει στην Ελλάδα: σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Για αυτό δεν εμπιστεύομαι αυτό σύστημα που αρθογράφος το βρίσκει «δημοκρατικό». Το θεωρώ εχθρικό προς την ελληνική κοινωνία και τα συμφέροντα της χώρας.

      γ) Δεν μου χρειάζονται διαπιστευτήρια, εγώ κρίνω από τις πράξεις και από τα λεγόμενα. Επίσης, για όλους τους ανθρώπους ισχύει: "Μηδένα προ του τέλους μακάριζε" και "Τα στερνά τιμούν τα πρώτα". Αν ο συγγραφέας της ανάρτησης κιότεψε τώρα και προσκυνά τις νέες χούντες και την Τάξη των Πραγμάτων, από έμενα θα έχει την κριτική που του αξίζει στο πλαίσιο του διαδικτυακού διαλόγου, είτε τη δέχεται είτε όχι! (Κι έχει αρχίσει ήδη να μου ξύνεται το χέρι για να απαντήσω ένα προς ένα τα όσα γράφει, όψομαι…)

      Διαγραφή
    5. Για το α) έχετε τη γνώμη σας και έχουμε τη γνώμη μας. Για το β), ακριβώς επειδή δεν έχετε προφανώς άμεση εμπειρία επί του τι θα πει ΜΗ Δημοκρατία έναντι της, κουτσουρεμένης ομολογουμένως, Δημοκρατίας μας, σας παραπέμπω ξανά στο ρητό που σας υπέδειξα. Για το γ), δε, σας παραπέμπω στα δικά σας λεγόμενα, αυτά καθ' αυτά, περί μακαρισμού και στερνών. Δυστυχώς ζούμε σε καιρούς που οι πραγματικοί, τη συμπεριφορά, "χουντικοί" (δεν αναφέρομαι σε εσάς) κουνάνε το δάκτυλο στους ρεαλιστές, αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο. Θα χαρούμε να την περάσετε τη φαγούρα πάντως και στο ηλεκτρονικό "χαρτί" και να συζητήσουμε περαιτέρω.

      Διαγραφή
  7. Βλέπω επίθεση συριζαίων και σ'αυτό το blog......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ότι δεν έχουμε χούντα, δεν σημαίνει ότι έχουμε και δημοκρατία. Κοινοβουλευτισμό έχουμε, που είναι μια ιδιότυπη αριστοκρατία με στοιχεία δημοκρατίας.

    Η δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή του δήμου στα του κράτους. Μία φορά όποτε γίνονται εκλογές δεν φτάνει για να το πούμε δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, η σημερινή Δυτική Δημοκρατία έχει βασιστεί στα πρότυπα της Γαλλικής και Αμερικάνικης του προπερασμένου αιώνα, που πρακτικά είναι Οχλοκρατίες. Και η οχλοκρατία είναι ουσιαστικά η συγκάλυψη της ολιγαρχίας. Η αριστοκρατία δεν είναι καθόλου κακό πολίτευμα όταν μιλάμε με τη λογική των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, οπότε σίγουρα δεν έχουμε αριστοκρατία υπ' αυτήν την έννοια. Κάποιες αρχές της Αναρχίας (ναι, όπως το έγραψα ακούγεται άσχημα), της βέρας όμως, όχι των μπαχαλάκηδων, θα μπορούσαν να βρουν κοινό τόπο ως τοπικό μέσο οργάνωσης των πολιτών σε μια ευρύτερη διακυβέρνηση των Αρίστων. Αλλά πλέον μιλάμε για ουτοπίες, αφού ακόμα και φερέλπιδα σχήματα όπως οι Πειρατές είναι ευάλωτα σε κατευθυνόμενες νεοταξίτικες ιδεολογίες της αριστεράς.

      Διαγραφή
  9. Πάντως είναι φοβερό πως σε αυτή τη χώρα ανακαλύπτονται λέξεις ξεχασμένες που πριν το 2009 δεν τις θυμότανε κανείς.
    Η λέξη Χούντα αναφερόταν σε τίποτα επετειακές εκπομπές της ΕΡΤ για να μην ξεχνά ο λαός τη σημαίνει Δεξιά.
    Η λέξη προδότης αναφερόταν κυρίως σε ποδοσφαιριστές που άλλαζαν φανἐλα
    Η λέξη δοσίλογος δεν υπήρχε.
    Οι αεροψεκασμοί ήταν μόνο για το δάκο
    Οι τραπεζίτες ελέγχουν τον κόσμο μετά το 2009. Πριν, τίποτα. Τσιμουδιά.
    Οι Γερμανοί ξανάγιναν κατακτητές εσχάτως (ακόμα θυμάμαι την κοσμοσυρροή των τζαμπατζήδων στην πρώτη μέρα λειτουργίας του μετρό και του αερολιμένα Αθηνών όπου τα κοπάδια αδούλωτων Ελλήνων πήγαιναν να "χαζέψουν" τα θαύματα της σύγχρονης Ελλάδας κατασκευασμένα από Γερμανικές εταιρείες)
    Τέλος πάντων
    Ένα κράτος που δεν εφτιαξε ποτέ σοβαρή δημοκρατία, ούτε σοβαρή Χούντα μπορεί να φτιάξει.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΤΕΡΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΙΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΑΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΦΙΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 32 ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΙΟΥΣ ΑΠΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΠΕΛΕΣ ΠΑΡΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΜΠΑΤΣΟ ΜΕΣΑ ΣΑΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΦΛΩΡΟΙ ΑΕΡΓΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πολύ ειρωνεία ρε, για πιο λόγο, αφού όλα πάνε καλά. Και στο ευρώ παραμείνατε και ίντερνετ έχετε και δουλειές καλές, καθαρές σε γραφεία. Προς τι όλη αυτήν η ειρωνεία? Για ποιούς? Αριστεροί δεν υπάρχουν εδώ και 60 χρόνια στην Ελλάδα, ποιοι είναι το πρόβλημα σας, οι φτωχοί? Ε τι να κάνουμε, μπορεί να μην είναι τρέντι αλλά προς το παρόν υπάρχουν. Μαζέψτε τους σε καμιά γωνίτσα στην Αθήνα (όπως με τους λαθρομετανάστες π.χ.) να ξεβρωμίσει η υπόλοιπη πόλη, να ανέβουν επιτέλους και οι εμπορικές αξίες των ακινήτων σας και όχι μόνο οι αντικειμενικές. Και δεν χρειάζεται ούτε καν στον κόπο να μπαίνετε να γράφετε σε μπλογκ και τουίτερ. ο άγιος Στουρνάρας ελέγχει τα οικονομικά και ο Αντώνης Σαμαράς εγγυάται ότι η Ελλάς δεν θα παρασυρθεί στην απώλεια, μακριά από την σιδηρά καθοδήγηση των Αμερικάνων και Γερμανών φίλων και γενικά των πολιτισμένων δυτικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή