11.4.15

Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.



Ο καυτός απογευματινός ήλιος που επί μία ολόκληρη ημέρα έκαιγε και τσουρούφλιζε τα πάντα στο πέρασμά του, φάνηκε επιτέλους αργά αργά  να υποχωρεί στο μέχρι πρότινος καταγάλανο στερέωμα.
Ένα απαλό αεράκι που φύσηξε ξαφνικά από τους απέναντι μακρινούς λόφους είχε σαν ευεργετικό αποτέλεσμα μια ανεπαίσθητη δροσιά να κυριαρχήσει ευχάριστα  στον  χώρο.




Η σταδιακή κάθοδος του ήλιου στο βάθος του  ορίζοντα έδινε με τη σειρά της ένα απόκοσμο κοκκινωπό χρώμα τόσο στον ουρανό όσο και στις μέχρι πριν από λίγη ώρα ξασπρισμένες από το έντονο φως του επιφάνειες. Επιφάνειες μιας κατάξερης φύσης που συνέθετε το γύρω τοπίο.
Ένα  άνυδρο και γυμνό τοπίο στο οποίο κυριαρχούσαν αραιά και που διάσπαρτοι… στεγνοί θάμνοι, κοφτερές πέτρες  και  ημιθανή πουρνάρια.
Ένα τοπίο που διψούσε για νερό.
Και να σκεφτεί κανείς ότι ήταν  άνοιξη…

Κανένα ρωσικό δώρο για τους Έλληνες…



Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που επισκέφτηκε τελευταία φορά τη Μόσχα ένας Έλληνας πρωθυπουργός για να ζητιανέψει.
Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev είχε πει ωμά στον Γ. Παπανδρέου να απευθυνθεί στο ΔΝΤ αν θέλει βοήθεια, πράγμα που ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε.




Πριν ξεκινήσει το δικό του ταξίδι την 8η Απριλίου, ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε πως δεν πρόκειται να ζητήσει χρηματική βοήθεια από τον Πούτιν, αν και η οικονομική κατάσταση της χώρας του σήμερα είναι πολύ πιο δυσχερής απ ότι το 2010.
Στο τέλος, η συνάντηση των δυο ηγετών δεν πρόσφερε τίποτα παραπάνω από μια θερμή ατμόσφαιρα, και κάποιες δεσμεύσεις για αναζωογόνηση και ανάνηψη των σχέσεων των δυο χωρών…

Πατρίς, Θρησκεία ...ΣΥΡΙΖΑ...



«Καλημέρα από Λαμία. Πριν λίγο με Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικόλαο. Συζητήσαμε μνημονιακή έλλειψη ιερέων σε πολλούς ναούς».
Το τουίτ του υφυπουργού Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Τέρενς Κουίκ, είναι σαφές.
Το μνημόνιο άδειασε τις ενορίες. Αλλά ας μην ανησυχούμε. Γιατί, όπως μας ενημέρωσε στο κυριακάτικο ρεπορτάζ του στην «Κ» ο Απόστολος Λακασάς, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει διά του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά, πως «θα γίνουν νέες προσλήψεις ιερωμένων, καθώς υπάρχουν πολλά κενά».




Δεν ήταν πάντα ταυτόσημες οι θέσεις και προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Για την ακρίβεια, προτού γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν ένθερμος οπαδός του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, «υπό καθεστώς αμοιβαίου σεβασμού»…

Βότκα, συμπάθεια, αλλά η Γιάλτα ζει!



Παρ’ ότι στην κυβέρνηση και στα δυο κόμματα που τη στηρίζουν υπάρχουν πολλές φωνές που καλλιεργούν ή επιθυμούν στενές σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία, προσβλέποντας σ’ αυτή το αντίπαλο δέος των δανειστών μας, ομολογώ ότι ουδόλως αδιάφορη είναι η προώθηση των σχέσεων των δυο χωρών.
Άλλωστε, αποτελεί πάγια τακτική των περισσοτέρων ελληνικών κυβερνήσεων, αρχής γενομένης από τα χρόνια του Κωνσταντίνου Καραμανλή και δη στις εποχές των μεγάλων εντάσεων του ψυχρού πολέμου.



Φυσικά, δεν πρέπει να καλλιεργούνται δυσανάλογες προσδοκίες αναφορικά μ’ αυτή τη σχέση, ούτε ν’ ακούγονται οι γνωστές αφελείς ανοησίες για την συμπόρευση των δυο χωρών με συνδετικό κρίκο την …ορθοδοξία…
Μόνο και μόνο η συμπεριφορά της Μόσχας απέναντι στους … ορθόδοξους Κυπρίους, καταδεικνύει πολλά πράγματα…

Οι ιδιωτικοποιήσεις προχωράνε κανονικά…



«Εντός του μηνός ή του επόμενου η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι του Πειραιά θα έχει ολοκληρωθεί. Ο διαγωνισμός προχωρά, βρίσκεται στο τελικό του στάδιο και όλη η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους».


Αυτή η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη στην «China Daily», από κινεζικού εδάφους μάλιστα, έβγαλε στα κεραμίδια τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, που έσπευσε να πει τα δικά του: «Η θέση που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ήταν σαφής. Τα όποια δημοσιεύματα δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν μεταβολή της θέσης αυτής»…

Περιμένοντας το Άγιο Φως σε μια θεοσκότεινη χώρα…



Το άγιο φως και όλη η μπαρόκ μυσταγωγία που το συνοδεύει, αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι ζούμε σε μια χώρα δέσμια μυθολογικών ψυχώσεων και σαχλών θρησκευτικών ειδώλων, από τα οποία εξαρτά την ψυχική της ισορροπία και την πνευματική της ανάταση.



Ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων, αρκετά μεγάλος ώστε να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις και να ρυθμίζει το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, θεωρεί την αφή ενός μαγικού φωτός θεϊκής προέλευσης όχι γραφική παράδοση συμβολικής σημασίας, αλλά κυριολεκτικό γεγονός που επαναλαμβάνεται ετησίως.
Κι αυτή η ευήθεια είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ’ ό,τι αστεία, γιατί λογίζεται ως θρησκευτικό φρόνημα.
Και τα θρησκευτικά φρονήματα, σ’ αυτό τον τόπο, ιδίως όταν είναι εξαιρετικά παράλογα, προστατεύονται περισσότερο από την κοινή λογική και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Και, μοιραία, τα καπελώνουν…

Ταλιμπάν της Αριστεράς…



Η πρώτη συνεδρίαση της απερίγραπτης «Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος» είχε προγραμματισθεί να γίνει στην αίθουσα της Γερουσίας, ώστε προφανώς ο χώρος να προσδώσει κύρος στη σύναξη των γραφικών και τριτοκοσμικών που την απαρτίζουν.
Τελικά, όμως, προτιμήθηκε μια άλλη, μικρότερη αίθουσα, και ο λόγος, όπως με ενημερώνει κοινοβουλευτική πηγή, ήταν οι αντιρρήσεις του επικεφαλής της επιτροπής. (Πρόκειται για έναν ιδιόρρυθμο Βέλγο Τσαβιστή, ο οποίος κυκλοφορεί συνήθως με ένα λαχανί πουκάμισο...)




Δεν του άρεσε, συγκεκριμένα, ότι, λόγω της αμφιθεατρικής διάταξης των καθισμάτων στην αίθουσα, «κάποιοι θα κάθονταν πιο ψηλά από τους άλλους», ενώ αυτός τους ήθελε, προφανώς, στο ίδιο επίπεδο όλους.
Ισως «για να μην έχουν το άγχος της αριστείας», όπως θα μπορούσε να έχει πει ο Προκρούστης του υπουργείου Παιδείας, που φέρει μάλιστα και το παρεμφερές επώνυμο Μπαλτάς...