11.4.15

Κανένα ρωσικό δώρο για τους Έλληνες…



Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που επισκέφτηκε τελευταία φορά τη Μόσχα ένας Έλληνας πρωθυπουργός για να ζητιανέψει.
Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev είχε πει ωμά στον Γ. Παπανδρέου να απευθυνθεί στο ΔΝΤ αν θέλει βοήθεια, πράγμα που ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε.




Πριν ξεκινήσει το δικό του ταξίδι την 8η Απριλίου, ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε πως δεν πρόκειται να ζητήσει χρηματική βοήθεια από τον Πούτιν, αν και η οικονομική κατάσταση της χώρας του σήμερα είναι πολύ πιο δυσχερής απ ότι το 2010.
Στο τέλος, η συνάντηση των δυο ηγετών δεν πρόσφερε τίποτα παραπάνω από μια θερμή ατμόσφαιρα, και κάποιες δεσμεύσεις για αναζωογόνηση και ανάνηψη των σχέσεων των δυο χωρών…


Ο Τσίπρας δέχθηκε την πρόταση για έναν ρωσικό αγωγό αερίου που να περνάει από την Ελλάδα, και άσκησε κριτική στις κυρώσεις της ΕΕ, όπως είχε κάνει και παλιότερα.
Από την πλευρά του ο Πούτιν υποσχέθηκε (όχι με μεγάλη αξιοπιστία) να μην εκμεταλλευτεί τις σχέσεις του με την Ελλάδα για να διασπάσει την ΕΕ.
Για τους παρατηρητές στην Αθήνα, το ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα ήταν το πιο ενδεικτικό παράδειγμα της πολιτικής χειρονομιών που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ, για να κρατάει ψηλά την αποδοχή της στις δημοσκοπήσεις, την ώρα που η ανεργία αυξάνεται και πάλι, οι τράπεζες δεν δανείζουν, και η Ελλάδα διολισθαίνει ξανά σε ύφεση.
Η συνάντηση έγινε σε μια περίοδο που οι Έλληνες και οι Ρώσοι γιορτάζουν την Μεγάλη Εβδομάδα του ορθόδοξου Πάσχα, μια εποχή δηλαδή όπου αντηχούν οι πολιτισμικές και θρησκευτικές τους συγγένειες. Συγγένειες που θα συσφιχθούν περαιτέρω το 2016, με μια σειρά από εορταστικές εκδηλώσεις οργανωμένες από ρωσικές και ελληνικές πολιτιστικές οργανώσεις.
Για τον Πούτιν, η επαναπροσέγγιση με την Ελλάδα έχει κυρίως να κάνει με το αέριο. Όπως αναφέρει ένας Έλληνας πρώην υπουργός Ενέργειας, ενθυμούμενος την υπόσχεση του Ρώσου ηγέτη να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε ενεργειακό κέντρο φυσικού αερίου, αν συμμετείχε στον αγωγό South Stream της ρωσικής κρατικής Gazprom, «τίποτα δεν άλλαξε από τα μέσα της δεκαετίας του 2000».
Εκείνος ο αγωγός θα έστελνε αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα, μέσω των Βαλκανίων, στη κεντρική Ευρώπη.
Τελικά ο South Stream εγκαταλείφθηκε πέρσι μετά από πιέσεις που άσκησε η ΕΕ στην Βουλγαρία. Τώρα, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στον διάδοχό του, τον  Turkish Stream, που θα διασχίζει την δυτική Τουρκία πριν περάσει από την Ελλάδα, την FYROM (σημ.του μτφ.-Μακεδονία στο άρθρο), την Σερβία και την Ουγγαρία.
Οι ρωσικές κρατικές εταιρίες μεταφορών θέλουν να αποκτήσουν τον ελληνικό ΟΣΕ, σε μια συμφωνία πακέτο μαζί με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η πρότασή τους όμως απορρίφθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, επί της προηγούμενης κυβέρνησης.
Το ίδιο ενδιαφέρον επιδεικνύουν και κινεζικές εταιρίες, όπως η Cosco, ένας κολοσσός της ναυτιλίας που ήδη ελέγχει έναν σταθμό κοντέινερ στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, τον Πειραιά, μέσω του οποίου μεταφέρει προϊόντα στη κεντρική Ευρώπη με ειδικό σιδηρόδρομο.



Το ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα μπορεί να μαλακώσει κάπως την ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματός του, που συμπεριλαμβάνει και πρώην μέλη του ΚΚΕ που δεν συμφωνούν με  τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση του όμως έχει βάλει ως προτεραιότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας έτσι ώστε να ξεκλειδώσουν 7.2 δισ δανεικών, μήπως και αποφευχθεί τελικά η πτώχευση της χώρας.
Η Αθήνα κατάφερε και συγκέντρωσε από δω κι από κει τη δόση πληρωμής προς το ΔΝΤ την 9/4 ύψους 458 εκατομμυρίων ευρώ, όμως έχει να αντιμετωπίσει μια ακόμη τον Μάιο, αυτή τη φορά  950 εκατομμυρίων ευρώ!
Για δεύτερο κατά σειρά μήνα, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών τρέχει να βρει λεφτά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Ήδη έβαλε χέρι σε επιδοτήσεις της ΕΕ που δεν ξοδεύτηκαν, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των ελληνικών επιχειρήσεων που κατασκευάζουν δρόμους, έργα τα οποία υπάρχει πια κίνδυνος να διακοπούν.
Μέσα σε αυτή την κρίση χρηματοδότησης, τα όνειρα του Τσίπρα για ρωσικές επενδύσεις σύντομα θα ξεθωριάσουν…

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου