28.7.15

This Big Hush...

Shriekback





Τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ…



Τα παραμύθια που έχει επιστρατεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να γαντζωθεί στην εξουσία είναι πολλά, γνωστά και διασκεδαστικά. «Τουλάχιστον ο Αλέξης διαπραγματεύτηκε. Όχι σαν τους άλλους που έλεγαν ναι σε όλα» λένε οι συριζαίοι και ένα δάκρυ υπερηφάνειας κυλά από τα μάτια τους.
Το γεγονός πως τελικά ο Αλεξης είπε ένα εκκωφαντικό «Ναι σε όλα» (όπου η λέξη «όλα» αντιστοιχεί με κατάργηση εργατικών κεκτημένων αιώνων) αφού πρώτα είχε αδειάσει τα ταμεία του κράτους λίγη σημασία έχει.




Μετά, οι συριζαίοι μας μιλάνε για «πραξικόπημα» που είχε ως στόχο να ανατρέψει την πρώτη στην ιστορία «κυβερνηση της Αριστεράς».
Προσωπικά, δεν έχω ξαναματαδεί πραξικόπημα που να φέρει παντού φαρδιά-πλατιά την τζίφρα του «ανατραπέντος», ο οποίος «ανατραπείς» μάλιστα, όχι μόνο παραμένει στην εξουσία αλλά εισπράττει και λεφτά για την χώρα του!
Τώρα για την «κυβέρνηση της Αριστεράς» αν κάποιος θεωρεί «Αριστερά» τα τσάμικα στο Σύνταγμα, τις κολλεγιές με ακροδεξιούς (εντός και εκτός συνόρων) και τις γυναίκες στον στρατό, πάω πάσο...


Πρωθυπουργός από παρθενογένεση…



O Aλέξης Τσίπρας είναι αναμφίβολα ο λαοπρόβλητος Πρωθυπουργός της χώρας, ενώ όλοι συμφωνούν ότι είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Μάλλον είναι έτσι.
Μπορεί όμως κανείς να ισχυριστεί σοβαρά ότι γνωρίζει ποιος είναι αυτός ο πολιτικός;
Μπορεί να του δώσει ένα πρόσημο, να βρει μία ακέραιη πολιτική ρίζα, κάτι που να του δίνει καταγωγή;



Για όλους τους προκατόχους του ξέραμε μια πρότερη διαδρομή και πάνω κάτω μπορούσαμε να εκτιμήσουμε την ιδεολογικοπολιτική σκευή τους. Φυσικά σε πολλά διαψεύδονταν, αυτός όμως διαψεύστηκε σε όλα- απλή συνεπωνυμία έχει με τον άνθρωπο που ψηφίσαμε.
Είναι η πρώτη φορά που έχουμε Πρωθυπουργό παρθενογένεσης, που δεν τον γέννησε μια πολιτική μήτρα αλλά μία στιγμή. Και όχι στη χώρα μας αλλά μια νύχτα του Ιουλίου στο Βέλγιο...


Γιατί οι προηγούμενοι ήταν καλύτεροι;



Ε, ΝΑΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ!
Τον Ιούλιο του 2014:
-το Grexit ήταν εντελώς εκτός συζήτησης
-οι τράπεζες είχαν προ πολλού ανακεφαλαιοποιηθεί




-η χώρα είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από 6 χρόνια ύφεσης
-η ανεργία εμφάνιζε μικρή μείωση (-2%)
-οι φόροι (π.χ. εστίαση, εισφορά αλληλεγγύης) ξεκινούσαν να μειώνονταν
-δίδονταν σημαντικά ποσά για κοινωνική αλληλεγγύη λόγω πλεονασμάτων (500 εκ. ευρώ μέρισμα)
-ο τουρισμός κάλπαζε


Γυναίκες και εξουσία…



Κρίνουμε διαφορετικά τα δημόσια πρόσωπα ανάλογα με το φύλο τους; Και αν ναι, θα έπρεπε να συνεχίσουμε να το κάνουμε;
Έχει πραγματικά σημασία το φύλο ενός υπουργού ή βουλευτή, ή απλώς οφείλουμε να εστιάζουμε στις δηλώσεις και στις πράξεις του;




Στη χώρα μας οι γυναίκες που καταλαμβάνουν θέσεις εξουσίας είναι ακόμα κατά πολύ λιγότερες από τους άντρες.
Αυτό μας οδηγεί να τις προσέχουμε περισσότερο, να παρατηρούμε και να σχολιάζουμε πιο έντονα τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους και διαχειρίζονται την εξουσία τους.
Ο περιορισμένος όμως αριθμός των γυναικών σε υψηλά αξιώματα καθιστά την ανάγκη δημιουργίας θετικών γυναικείων προτύπων πιο επιτακτική…


Το "colpo grosso" της δραχμοπλατφόρμας…



Όταν και η οικογένεια της Βαλαβάνη μαζεύει τα λεφτά της από την Τράπεζα τρέμοντας την συμφορά, με Βαλαβάνη, Βαρουφάκη, Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ήσυχο στην κυβέρνηση και την Ζωή στην Βουλή οι 39 "συνεργοί" της δραχμοπλατφόρμας  αντιλαμβάνονται ότι αποκλείεται να δουν υπουργική καρέκλα.




Λύση, λοιπόν, η "ηρωική" έξοδος στο όνομα των ιθαγενών…
Αυτά γι’ αυτούς, τις καρέκλες τους και την εξουσία τους…