17.7.14

Οι Ανάσες των Λύκων...

Γιάννης Αγγελάκας



Οι δέκα φυλές του ΠΑΣΟΚ.



Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ιδεολογία, δεν είναι κόμμα, δεν είναι καν παράταξη.
Το ΠΑΣΟΚ είναι γονίδιο!!!
Άπαξ και πέρασες από το ΠΑΣΟΚ δεν μπορείς ποτέ να γυρίσεις πίσω.
Πάντα θα μένει μέσα στο DNA σου, το Πασοκογονίδιο.




Οι Πασόκοι όμως, δεν είναι όλοι ίδιοι..
Με το πέρασμα του χρόνου έχουν υποστεί γενετικές τροποποιήσεις, και έχουν εξελιχθεί σε διαφορετικές φυλές.
Σήμερα, σας παρουσιάζουμε με χαρά, τις 10 φυλές των Πασόκων….


Το δικαίωμα στην καταστροφή, το δικαίωμα στη δημιουργία…



Πριν λίγο καιρό βρέθηκα στην Στοκχόλμη και περνώντας ένα βράδυ έξω από τη σχολή Καλών Τεχνών στο κέντρο της πόλης διαπίστωσα ότι στα σκαλιά της εισόδου της σχολής, λειτουργούσε ένα πολύ δημοφιλές μπαρ.
Οι αρχές του ιδρύματος, προφανώς, σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν τα έσοδα από τη νυχτερινή λειτουργία του χώρου, χρηματοδοτώντας δράσεις για το καλό της σχολής και των φοιτητών.



Η σκέψη, που πέρασε αμέσως από το μυαλό μου, ήταν τι θα γινόταν αν στην Ελλάδα επιχειρούσε κάποια σχολή να αξιοποιήσει τον χώρο της με ανάλογο τρόπο.
Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα υπήρχαν τεράστιες αντιδράσεις, θα γινόταν λόγος για ιεροσυλία, για εμπορευματοποίηση, για υποταγή του ναού της γνώσης στα ιδιωτικά συμφέροντα.


Μας παίρνουν τον Καραγκιόζη μας…




Το 1969, στη φάση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η ποδοσφαιρική ομάδα του Ελ Σαλβαδόρ πέτυχε γκολ εις βάρος της Ονδούρας στο τελευταίο λεπτό του αγώνα.
Μέσα σε λίγες ώρες, είχε ξεσπάσει κανονικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος διήρκεσε τέσσερις ημέρες.



Οι απώλειες και από τις δύο πλευρές ήταν περίπου 3.000 νεκροί και 6.000 τραυματίες.
Το γεγονός είναι ακραίο, αλλά ενδεικτικό της αντίληψης που επικρατεί στη Λατινική Αμερική για το ποδόσφαιρο.
Το παίρνουν ως κάτι πολύ σοβαρότερο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή παιχνίδι.
Οι Γερμανοί το παίρνουν και εκείνοι πολύ σοβαρά, αλλά ως παιχνίδι ― δεν συγχέουν τον πόλεμο με το ποδόσφαιρο. (Ευτυχώς, διαφορετικά αλίμονό μας...) Γι’ αυτό και τους άξιζε η νίκη που κέρδισαν την Κυριακή στο ματς με την Αργεντινή.


Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του ΥΜΑ-Θ…



Δύο στοιχεία από την επικαιρότητα με “κέντρισαν” για να ασχοληθώ σήμερα με το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης (κατά τον κ. Θ. Καράογλου) ή Μακεδονίας - Θράκης (κατά τους προγενέστερους).



Η ονομασία, κατά τον πρώην υπουργό Θεόδωρο Καράογλου θα πρέπει να είναι Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, να υπάρχει δηλαδή ο σύνδεσμος “και” αντί της παύλας (-), ενώ οι προηγούμενοι θεωρούσαν την παύλα ως συνδετικό στοιχείο της Μακεδονίας και της Θράκης.
Τι είναι σωστό Ελένη Παπαδοπούλου - Νικολαΐδου ή Ελένη Παπαδοπούλου και Νικολαΐδου;
Άντε… και τα δύο σωστά είναι, ας μη μαλώνουμε και γι’ αυτό.



Οι μετρόπληκτοι της Θεσσαλονίκης…



Το δικό τους δράμα ζουν τα τελευταία χρόνια οι μετρόπληκτοι της Θεσσαλονίκης. Και αναφερόμαστε κυρίως στους επιχειρηματίες που τα εμπορικά τους καταστήματα βρίσκονται στους σταθμούς του μετρό, κυρίως στο κέντρο της πόλης, όπως για παράδειγμα στην πλατεία Δημοκρατίας, στη Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, αλλά τώρα και στη Δελφών.



Οι έμποροι αυτοί, μεσολαβούσης και της οικονομικής κρίσης, είδαν τον τζίρο των καταστημάτων τους να μειώνεται κατακόρυφα, αφού η πρόσβαση από τους πολίτες σε αρκετές περιπτώσεις έγινε αδύνατη και επικίνδυνη, με κλοπές και ληστείες, ενώ πολλοί από αυτούς δεν άντεξαν και έκλεισαν τα καταστήματά τους, οδηγούμενοι οι ίδιοι και το προσωπικό τους σε ανεργία.