17.7.14

Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του ΥΜΑ-Θ…



Δύο στοιχεία από την επικαιρότητα με “κέντρισαν” για να ασχοληθώ σήμερα με το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης (κατά τον κ. Θ. Καράογλου) ή Μακεδονίας - Θράκης (κατά τους προγενέστερους).



Η ονομασία, κατά τον πρώην υπουργό Θεόδωρο Καράογλου θα πρέπει να είναι Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, να υπάρχει δηλαδή ο σύνδεσμος “και” αντί της παύλας (-), ενώ οι προηγούμενοι θεωρούσαν την παύλα ως συνδετικό στοιχείο της Μακεδονίας και της Θράκης.
Τι είναι σωστό Ελένη Παπαδοπούλου - Νικολαΐδου ή Ελένη Παπαδοπούλου και Νικολαΐδου;
Άντε… και τα δύο σωστά είναι, ας μη μαλώνουμε και γι’ αυτό.





Το ένα στοιχείο λοιπόν, είναι ο σύντομος απολογισμός του έργου του κ. Καράογλου, που τον διάβασα σε ένα επίσημο δελτίο Τύπου. Αναφέρει συγκεκριμένα: “Εργαστήκαμε σκληρά για την επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο σήμερα έχει τις περισσότερες και σημαντικότερες αρμοδιότητες, που είχε ποτέ στην ιστορία του…”
Και σε άλλο σημείο: “Μεταφέρθηκαν πραγματικές αρμοδιότητες στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα σήμερα να αξιολογούνται 314 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ…”.
Και πιο κάτω, στην παρουσίαση του έργου συγκαταλέγονται: “Ο έλεγχος της αγοράς βιομηχανικών προϊόντων, η νομοθετική ενίσχυση - επανεκκίνηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, η επιτυχημένη συγχώνευση των ΔΕΘ και Helexpo, η διοργάνωση επιχειρηματικών και τουριστικών forum, η συμμετοχή του ΥΜΑΘ σε όλες τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις των Βαλκανίων και όχι μόνο, οι εκατοντάδες παρεμβάσεις σε υπουργεία για επίλυση προβλημάτων εις βάρος δήμων, φορέων και πολιτών της περιοχής…” (η διατύπωση δική τους).
Το άλλο στοιχείο από την επικαιρότητα είναι “η συμμαχία των τριών”, δηλαδή, ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της “Μακεδονίας” την περασμένη Κυριακή, που αναφερόταν στην τριανδρία Μπουτάρη, Τζιτζικώστα, Ορφανού και στο άτυπο κοινό μέτωπο, που δημιουργούν για τη διεκδίκηση αναπτυξιακών έργων και λύσεων στα προβλήματα της περιοχής.
Δηλαδή: Ή αρμοδιότητες για Ζώνη Καινοτομίας, εκθέσεις Βαλκανίων και ΔΕΘ ή μέτωπο κατά της Αθήνας.
Αυτοί οι δύο δρόμοι υπάρχουν… Ήτοι: ή μένουμε στα ίδια ή κάνουμε “μέτωπο”. Μέτωπο εναντίον ποίου; Κατά των συγκυβερνώντων θεσσαλονικέων αντιπροέδρου Ε. Βενιζέλου και υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη (δεξί χέρι του κ. Σαμαρά) ή κατά του ιδίου του πρωθυπουργού;
Δεν λέω, καλή είναι η πρωτοβουλία. Πολύ καλή, διότι η φοβέρα ποτέ δεν πάει χαμένη…
Αλλά πρέπει να φτάσουμε ως εκεί; Να ανοίγουμε μέτωπα και να ετοιμάζουμε συγκρούσεις;
Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν στην Αθήνα αυτό, που τόσα χρόνια συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες με τα δίπολα των μεγάλων πόλεων;
Ρώμη - Μιλάνο, Βόννη- Βερολίνο, Μαδρίτη - Βαρκελόνη, Άγκυρα - Κωνσταντινούπολη κ.λ.π..
Για λόγους αναπτυξιακούς, οικονομικούς και εθνικούς οι πρωθυπουργοί και τα υπουργικά συμβούλια βρίσκονται εναλλάξ στη μια ή την άλλη πόλη ή έστω συνεδριάζουν μικρές κυβερνητικές επιτροπές.
Εδώ, ούτε μια ΝΕΡΙΤ 2, μετά το ανόητο γκρέμισμα της ΕΡΤ 3, δεν μπορούν να στήσουν…
Τι να λέμε τώρα; 
Α, ναι… Να λέμε ΥΜΑ-Θ ή ΥΜΑκΘ; 
  
Νίκος Δημαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου