15.10.18

Grinding Halt...

The Cure





Ο Προυστ, και η … Γιούλα Μπουρδόλη!


Ο Γάλλος λογοτέχνης Μαρσέλ Προυστ έγινε γνωστός εκτός από  συγγραφέας και για το «ερωτηματολόγιό» του, μια λίστα με 35 ερωτήσεις που απάντησε στα πρώτα εφηβικά του χρόνια στο λεύκωμα ενός φίλου του. Μια λίστα που χρησιμοποιείται πλέον διεθνώς για να εξερευνήσουμε καλύτερα τον ψυχισμό των ανθρώπων του πνεύματος.





Σήμερα, εδώ στον ΟΡΘΟΓΡΑΦΟ, ο Προυστ ανακρίνει την θρυλική Γιούλα Μπουρδόλη, η οποία αν και αυτοεξόριστη στη μακρινή Γουατεμάλα, ζει και αναπνέει Ελλάδα…



Μια άγνωστη εξέγερση…


Αυτές τις μέρες, πριν από επτά δεκαετίες, είχαμε ένα ενδιαφέρον ιστορικό συμβάν, που όμως αγνοούν οι περισσότεροι Έλληνες.
Πρόκειται για την εξέγερση Εβραίων κρατούμενων στο ναζιστικό στρατόπεδο Auschwitz-Birkenau, στην οποία συμμετείχαν και πολλοί συμπατριώτες μας, που έχασαν τη ζωή τους.




Αυτή η εξέγερση, που μάλλον είναι η μόνη που έγινε ποτέ στο εν λόγω στρατόπεδο συγκέντρωσης, ξεκίνησε από μέλη της ομάδας των  Sonderkommando, δηλαδή των Εβραίων κρατούμενων που οι ναζί τους είχαν αναθέσει τον βρώμικο ρόλο να ξεφορτώνονται τα πτώματα των νεκρών ομόθρησκών τους που δολοφονούνταν στους θαλάμους αερίων…


Ρεβιζιονιστές και λαθρεπιβάτες…


Μ​​ε αφορμή δύο πρόσφατα περιστατικά, αποφάσισα να παρέμβω στον δημόσιο διάλογο. Ανησυχώ γιατί το προοδευτικό μέτωπο δεν δίνει τις σωστές απαντήσεις στους δύο μεγάλους κινδύνους που απειλούν τη δημόσια παιδεία: την εμπορευματοποίηση και την αυστηροποίηση. Οι αγωνιστές της ΟΛΜΕ και του «Ρουβίκωνα», παρ’ όλες τις καλές προθέσεις τους, υπηρετούν αντικειμενικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και υπονομεύουν την προοπτική του λαϊκού κινήματος.





Πρώτο θέμα, η θέση της ΟΛΜΕ για τη δωρεά εξοπλισμού σε μερικά σχολεία της Μαγνησίας από ένα κοινωφελές ίδρυμα που φέρει το όνομα γνωστού βιομηχάνου: «Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ είναι αντίθετο με την οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματοποίησης της Παιδείας που επιτυγχάνεται μέσω της προβολής και διαφήμισης πολυεθνικών εταιρειών και των χορηγιών κοινωφελών ιδρυμάτων»...


Αερομαχίες στο … έδαφος!


Σκληρές και ελαφρώς κωμικοτραγικές εικόνες αεροπορικού πολέμου εκτυλίχτηκαν προχθές στην αεροπορική βάση της Florennes στο Βέλγιο, με πυραύλους, κανόνια, φωτιές, τραυματισμούς, και ολική καταστροφή πανάκριβων πολεμικών αεροσκαφών.





Και όλα αυτά στο … έδαφος! Και μάλιστα από φίλια πυρά!
Τι συνέβη; Διαβάστε και φρίξετε…