15.10.18

Μια άγνωστη εξέγερση…


Αυτές τις μέρες, πριν από επτά δεκαετίες, είχαμε ένα ενδιαφέρον ιστορικό συμβάν, που όμως αγνοούν οι περισσότεροι Έλληνες.
Πρόκειται για την εξέγερση Εβραίων κρατούμενων στο ναζιστικό στρατόπεδο Auschwitz-Birkenau, στην οποία συμμετείχαν και πολλοί συμπατριώτες μας, που έχασαν τη ζωή τους.




Αυτή η εξέγερση, που μάλλον είναι η μόνη που έγινε ποτέ στο εν λόγω στρατόπεδο συγκέντρωσης, ξεκίνησε από μέλη της ομάδας των  Sonderkommando, δηλαδή των Εβραίων κρατούμενων που οι ναζί τους είχαν αναθέσει τον βρώμικο ρόλο να ξεφορτώνονται τα πτώματα των νεκρών ομόθρησκών τους που δολοφονούνταν στους θαλάμους αερίων…



Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι απολάμβαναν ειδικά προνόμια ως αντάλλαγμα της βρώμικης δουλειάς που έκαναν.
Ως άμεσα εμπλεκόμενοι με την γενοκτονία, η οποία τότε δεν ήταν ευρύτερα γνωστή, οι Sonderkommando είχαν πλήρη γνώση του τι ακριβώς συνέβαινε, και ήξεραν ότι και οι ίδιοι θα έπεφταν θύματα των SS, αφού οι Γερμανοί είχαν πολιτική να τους «ανανεώνουν» κάθε τέσσερις μήνες, αντικαθιστώντας τους με νεοαφιχθέντες Εβραίους κρατούμενους.
Έτσι στις 7/10/44, λίγο μετά τη δολοφονία 200 μελών της ομάδας, οι εναπομείναντες αποφάσισαν να εξεγερθούν.
Σχεδίαζαν να εισάγουν πυρίτιδα στο στρατόπεδο από ένα εργοστάσιο των SS στην περιοχή, με σκοπό να ανατινάξουν τα κρεματόρια, να ξεσηκώσουν τους υπόλοιπους κρατούμενους, και να αποδράσουν προς περιοχές όπου επέλαυνε ο σοβιετικός στρατός.
Το σχέδιο απέτυχε, με τους Γερμανούς να σκοτώνουν περίπου 450 από τους εξεγερθέντες, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν από το στρατόπεδο.
Παρ’ όλα αυτά οι Εβραίοι κατάφεραν να καταστρέψουν έναν από τους «φούρνους», που οι ναζί χρησιμοποιούσαν για να καίνε τα πτώματα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το 2009 το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, στην εξέγερση αυτή συμμετείχαν και 300 Έλληνες πολίτες (Εβραίοι), 26 από τους οποίους επέζησαν του ολοκαυτώματος.
Για την μοναδική αυτή ιστορική περίπτωση έχει γυριστεί ντοκιμαντέρ ( εδώ) με τίτλο «Η Εξέγερση των Ελληνοεβραίων».
Να σημειωθεί ότι 67.000 Ελληνοεβραίοι , 86% δηλαδή του συνολικού πληθυσμού της προπολεμικής Ελλάδας, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του ναζιστικού ολοκαυτώματος, οι περισσότεροι εκ των οποίων χάθηκαν στο Auschwitz

S.A.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου