13.3.14

Πτήση 370: Πέραν της φαντασίας…



Καθώς η εξαφάνιση της πτήσης 370 της Malaysia Airlines συνεχίζει να μας απασχολεί χωρίς κανένα νέο στοιχείο, αυτό που ξεκίνησε ως ένα παράξενο περιστατικό εξελίσσεται σε κάτι το ιδιαίτερα περίεργο.
Κι άλλες φορές έχουν εξαφανιστεί επιβατικά αεροσκάφη, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που τόσες μέρες δεν έχουν βρεθεί συντρίμμια.



Η πτήση ΜΗ 370 μοιάζει να εξαφανίστηκε στο πουθενά.
Πως μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο;
Τι μπορεί να έγινε;

Ave Maria...

Alessandro Moreschi sings Ave Maria....




Ηθικολογία και αριστερά…



Ένα από τα χαρακτηριστικά της αριστεράς, σε όλο της το φάσμα –δηλαδή μέχρι τα «άκρα» της αριστερής τρομοκρατίας και του μηδενισμού– ήταν και παραμένει η ηθικολογία: πρόκειται για μια ακόμη ομοιότητα με την παραδοσιακή, θρησκευτική δεξιά.
Η αριστερά πιστεύει στην ηθική της υπεροχή, στο ότι οι προθέσεις, οι αποφάσεις και οι πράξεις της είναι, εξ ορισμού, «καλές»· αντιθέτως, όσοι βρίσκονται στην επιλεγόμενη «άλλη πλευρά», εκτός του ότι πλανώνται, αμαρτάνουν.



Στην πραγματικότητα, η αριστερά είναι αμοραλιστική: πιστεύει ότι οι καλοί σκοποί δικαιολογούν τις μεθόδους, ότι δηλαδή υπάρχουν αναγκαία κακά.
Κατά καιρούς, ξανά και ξανά, αυτά τα αναγκαία κακά ήταν μαζικές εκτελέσεις, γενοκτονίες, δολοφονίες, εξευτελισμοί και διασυρμοί…

Τα ψηφαλάκια και το ισοζύγιό τους…



Όσοι παρακολουθούν τακτικά τον Ορθογράφο γενικώς αλλά και εμένα ειδικότερα, ξέρουν ότι δεν κολλάμε υπερβολικά σε έννοιες όπως πολιτική «ηθική», «καθωσπρεπισμό» και τα ανάλογα.




Προσωπικά εγώ τυγχάνω, και το έχω γράψει επανειλημμένα, θαυμαστής του Μακιαβέλι, αυτού του τόσο άδικα (και συνήθως καθόλου αθώα) δυσφημισμένου μεγάλου στοχαστή και θεμελιωτή της πολιτικής επιστήμης.
Έγραφε λοιπόν αυτός ο σοφός άνθρωπος, ότι οφείλει κανείς να κυβερνά χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την ηθική παρά μόνο το επιδιωκόμενο καλό για το σύνολο αποτέλεσμα…


Ο ταλαντούχος κ. Βενιζέλος…



 Αδίκως προβληματίζονται διάφοροι σχολιαστές για το γεγονός ότι ενώ Κεντροαριστεροί υποψήφιοι κερδίζουν μαζικούς φορείς (ΤΕΕ, δικηγορικούς συλλόγους, δήμους κ.λπ.), το ΠΑΣΟΚ πατώνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις.




Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι κουβαλά πολλά βαρίδια· το βαρύτερο όλων δε είναι ο αρχηγός του ο οποίος συναγωνίζεται πλέον σε δημοφιλία τον κ. Νίκο Μιχαλολιάκο στον πάτο της λίστας των πολιτικών αρχηγών.

Η αλήθεια και η αυθεντία…



Δεν είναι δελφικός χρησμός η φράση «Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης».
Εύκολα διαβάζουμε το νόημά της: Τα πράγματα έχουν φτάσει σε κρίσιμο όριο και χρειάζεται και για τη γλώσσα μας να μεριμνούμε (να λέμε την αλήθεια κι ας πονάει) και για την πράξη μας να νοιαζόμαστε· να φερόμαστε υπεύθυνα.




Ολα είναι απλά στον κόσμο των «απλών ανθρώπων», όπως τον λένε οι πολιτικοί, για να τον διακρίνουν από τον πολύπλοκο δικό τους.

Μπορεί ένα αεροπλάνο να εξαφανιστεί;



Η εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines γεννά πολλά ερωτήματα, πέραν του αυτονόητου «μα που στο καλό είναι»;



Για παράδειγμα, πως είναι δυνατόν στην εποχή όπου όλα μα όλα παρακολουθούνται, να εξαφανισθεί ως δια μαγείας ένα εμπορικό αεροσκάφος;
Μπορεί έτσι απλά να πέσει από τον ουρανό;
Ιδού μερικές απαντήσεις στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα…

Ο κίνδυνος από το φυσικό αέριο…



Ο τελευταίος απολογισμός της φονικής έκρηξης του Χάρλεμ είναι τρεις νεκροί, πάνω από πενήντα τραυματίες, και δέκα αγνοούμενοι!
Πολλοί εξ αυτών είναι ελαφρά τραυματίες, αλλά κάποιοι έχουν σπασμένα χέρια και πόδια.
Μια γυναίκα που χτυπήθηκε στο κεφάλι παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.




Δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση, λέει ο δήμαρχος Bill de Blasio, μιλώντας για την τραγωδία που έπληξε την περιοχή.
Υποσχέθηκε να ερευνήσει τις καταγγελίες των κατοίκων ότι πριν από την έκρηξη μύριζε παντού αέριο, και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.