28.7.14

Probation Blues...

The Strange Boys



Το καλοκαίρι, οι ειδήσεις, και … το ζεύγος Βουσμάνου.



Τα παλιά καλά χρόνια (προ κρίσης), καλοκαίρι σήμαινε εκτός από παγωτά, μπάνια, και ραστώνη, και μια παντελή απουσία ειδήσεων.
Οι πόλεις άδειαζαν κυριολεκτικά, και οι λίγοι άτυχοι που μένανε σε αυτές  σέρνονταν κάθιδροι και κατσούφηδες από σκιά σε σκιά, ή υποκρίνονταν ότι περνούν τέλεια χωρίς την συνήθη κοσμοσυρροή.
Στη δε πολιτική σκηνή όλα έμπαιναν σε «πάγο».
Ούτε θερινά τμήματα δεν λειτουργούσαν στη Βουλή.



Το μνημόνιο τα άλλαξε όλα αυτά, με αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη (για παράδειγμα) να είναι σχεδόν ίδια από πλευράς κίνησης με αυτό που ήταν και πριν από δυο-τρεις μήνες (ποιος πάει πλέον διακοπές);
Μείον βέβαια τις δεκάδες χιλιάδες των φοιτητών εξ επαρχίας, που ζουν το θερινό  όνειρο στα … χωριά τους.
Βέβαια, αν και υπάρχει οικονομική δυσπραγία, εν τούτοις όλες οι παραλίες και τα μπιτσόμπαρα τόσο πέριξ της πόλης όσο και της Χαλκιδικής είναι γεμάτα από λαδωμένα κορμιά με τατού!
Πως γίνεται αυτό, κανείς δεν ξέρει…


Το επερχόμενο παγκόσμιο χάος…



Σε γενικές γραμμές, τις τελευταίες δεκαετίες ο πλανήτης έζησε μια άνευ προηγουμένου περίοδο ευημερίας και ειρήνης.
Το άνοιγμα στη Κίνα και το τέλος του «ψυχρού πολέμου» είχαν σαν αποτέλεσμα μια μεγάλη περίοδο συνεργασίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, που ήταν πρωτοφανής στην ανθρώπινη ιστορία.
Σήμερα όμως, όλα αυτά αλλάζουν.



Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία και η πτώση του αεροσκάφους της ΜΗ17 έχουν προκαλέσει τεράστιες εντάσεις μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας, και πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως οι σημερινές σχέσεις των δυο κρατών είναι χειρότερες κι απ ότι επί ψυχρού πολέμου…

Γιατί φιμώνουν τους ήρωές μας;



Ένας ήρωας πάντα ξαγρυπνά για τη σωτηρία της πατρίδας, πάντα έτοιμος να αντισταθεί, έτοιμος να ξεσηκωθεί όταν ακούει τις οιμωγές της ταπείνωσης που βγάνει η μάνα γης.




Των εχθρών τα φουσάτα πέρασαν και περνούν, όμως ο Μανώλης Γλέζος, αν και έφτασε ακτοπλοϊκώς και οδικώς ώς το Ευρωκοινοβούλιο, φουσκώνει τα στήθια του και καταφέρνει ηχηρά ραπίσματα στους αλαζόνες των Βρυξελλών…

Η αβρότητα του Αβραμό…



Μια φορά κι έναν καιρό ήμουνα αρχισυντάκτης σε μια σατιρική εκπομπή, στην τηλεόραση.
Για λόγους ευκόλως κατανοητούς, όλους τους πολιτικούς τους είχαμε στο στόχαστρο.



Η περίπτωση Αβραμόπουλου ωστόσο, αυτό το στυλάκι το ατσαλάκωτο και σιδερωμένο, πάντοτε μας τσίγκλαγε να κάνουμε την έξτρα προσπάθεια.
Το extra mile που λένε και οι Αμερικάνοι.
Τον μιμείτο τέλεια κι ένας ευφάνταστος συντελεστής της εκπομπής, μπερεκέτι σας λέω.
Και δώσε Αβραμό, μέχρι τελικής πτώσεως…


Περί των Τελωνειακών υπαλλήλων...



«Μου έβαζαν λεφτά κρυφά στα χέρια»…
«Μην είσαι χαζή, πάρτα, όλοι τα παίρνουν».
Πόσες φορές έχει ακούσει αυτή τη φράση, ούτε μπορεί να θυμηθεί.
Ηξερε για το «γρηγορόσημο», αλλά πριν πιάσει δουλειά στο τελωνείο (σ.σ.: ένα από τα μεγαλύτερα τελωνεία της χώρας), δεν φανταζόταν την έκταση του φαινομένου.



Δεν είχε ούτε μία εβδομάδα στη νέα δουλειά, όταν έγινε το πρώτο περιστατικό: «Με πλησίασαν εκτελωνιστές και μου έβαλαν λεφτά κρυφά στα χέρια. Δεν είχα κάνει κάτι σημαντικό, διεκπεραίωνα έγγραφα.
Ηθελαν απλώς να τσεκάρουν αν θα μπω στο κόλπο. Αν τα έπαιρνα, θα έπεφτε σύρμα στους υπόλοιπους ότι ήμουν “δικιά τους”».
Η Μ. επέστρεψε αμέσως τα χρήματα.
«Τότε κατάλαβαν ότι θα έχουν πρόβλημα μαζί μου».
Είχαν, όπως είχε τελικά και η ίδια μαζί τους…

Κεφίρ: Ελιξίριο ζωής;



Η προέλευση του κεφίρ, επισημαίνεται στα Καυκάσια βουνά, πολλούς αιώνες πριν, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη στην υγεία. Τα
o κεφίρ είναι ένα σύνθετο συμβιωτικό μίγμα μικροοργανισμών που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα.




Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν συνεχώς τους μηχανισμούς που δίνουν στο κεφίρ, το ιστορικό αυτό γαλακτοκομικό ποτό τις υγιεινές ιδιότητές του.

Οι πλαστογράφοι του δημοσίου...



«Η Αθήνα θέλει να ξεφορτωθεί τους υπαλλήλους με πλαστά πιστοποιητικά» είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο αναφέρεται στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και στη μείωση του αριθμού τους.



«Ακόμα και χωρίς απολυτήριο λυκείου είναι δυνατή στην Ελλάδα μία καριέρα στο Δημόσιο», επισημαίνει ο αρθρογράφος και αναφέρεται στα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι οποίοι έδειξαν ότι σε σύνολο 5.000 δημοσίων υπαλλήλων οι 266 είχαν υποβάλει παραποιημένα πιστοποιητικά.