19.1.14

Περί «Αριστείας»…



Όταν τυχαίνει να ασχολείσαι με την έρευνα, πολλές φορές συναντάς την λέξη “Αριστεία”, και αυτό σε κάνει να την φιλοσοφήσεις αρκετά.
Τι σημαίνει Αριστεία;
Πρακτικά σημαίνει να προσπαθείς να είσαι ο καλύτερος – άριστος.
Και γιατί έχει σημασία αυτό;
Γιατί κάθε άνθρωπος είναι καλύτερος σε κάποια δεξιότητα από πολλούς άλλους και έτσι με το να ξεχωρίζει του δίνεται η δυνατότητα να πάρει μία ηθική και υλική επιβράβευση.




Και επειδή κανονικά το να ξεχωρίσει εκτός από ταλέντο θέλει και δουλειά και αυτή να συνοδεύεται από αποτέλεσμα, καταλαβαίνουμε ότι ο “άριστος” θα πρέπει να αποδεικνύει έμπρακτα ότι είναι ο καλύτερος, όχι απλά να έχει τα χαρακτηριστικά του.
Θα μου πει κάνεις, και γιατί τα λες αυτά;
Δεν είναι προφανή;
Μμμμ…. Όχι!


Η χαρά των αγαναΧτισμένων παπαγάλων…



Δημοσίευσε σήμερα η Καθημερινή (και πολύ καλά έκανε) ένα ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο κάποιοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, εισπράττουν υπερωριακή αμοιβή για υπερωρίες που δεν κάνουν!



Το δημοσίευμα στηρίζεται σε έκθεση των επιθεωρητών του ΣΕΕΔΔ (δημόσιοι υπάλληλοι κι αυτοί), που έκαναν έρευνα μέσα στο 2013.
Και μέχρις εδώ, όλα καλά κι’ ωραία…

Λυσάρι για αρχάριους.



Την αλήθεια, λένε, δεν την μαθαίνεις από βιβλία.
Εμένα την διαχρονική αλήθεια για την Ελληνική πολιτική μου την εκμυστηρεύτηκε ένας τοίχος.
Ήταν φρεσκοσοβαντισμένος, ίσα-ίσα για να αναδεικνύει το σύνθημα: «Θάνατος στους Κακούς!» και από κάτω την υπογραφή: «Καλοί».



Είχα, τότε, χάσει το ραντεβού με τη μεταπολίτευση, ως τρόφιμος Ιδρύματος όπου θεωρούν ‘Παιδεία’ να κλείνουν εικοσάχρονους σε μια αίθουσα ώρες μόνους με λευκή κόλλα χαρτί προκειμένου να απαντήσουν ερωτήσεις του είδους «"Είναι αυτή ερώτηση;" Σχολιάστε.».
Έτσι λοιπόν, ερμήνευσα και εγώ τον τοίχο όπως ήξερα και με είχαν μάθει, χρησιμοποιώντας την εκφώνηση: «"Θάνατος στους Κακούς! Καλοί" Σχολιάστε».
Και επομένως σχολιάζω:


Οι επαίτες της Θεσσαλονίκης…



Ολοένα και πληθαίνουν οι άνθρωποι που ζητιανεύουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα σε κεντρικά της σημεία.



Κάλλιστα μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως η μεγάλη πλειονότητα αυτών των ανθρώπων είναι θύματα οργανωμένων κυκλωμάτων που τους φέρνουν από γειτονικές χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως από τη Βουλγαρία και -λιγότερο- από τη Ρουμανία.
Δε γίνεται ουσιαστικά κανένας έλεγχος στα σύνορα, μπορούν να κινούνται ελεύθερα από και προς την Ελλάδα και αυτό αξιοποιούν οι οργανωτές των κυκλωμάτων και τους εκμεταλλεύονται, μιας και αυτοί είναι τα πρώτα θύματα.

Παραμύθι χωρίς όνομα.



Τον καιρό εκείνο ένα παιδί 27 ετών από τα Ψαχνά της ιστορικής Εύβοιας άκουσε μια προφητεία του σοφού γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου.
Μπορεί να τη διάβασε κιόλας στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας των προφητειών, διότι, ναι, στην ωραία χώρα υπάρχει και καθημερινό φύλλο που ενημερώνει τους αναγνώστες του για τις εξελίξεις στον τομέα, ανάμεσα σε άλλες επιστημονικές ειδήσεις.



Επειδή το παιδί αυτό έπληττε από την καθημερινή του εργασία, είχε δε και φιλοπαίγμονα διάθεση, μετονόμασε τον γέροντα Παΐσιο σε Παστίτσιο, από το πλούσιο σε χοληστερινούχα υλικά έδεσμα της καθ’ ημάς Ανατολής.



Πραγματισμός σημαίνει ανθελληνισμός.



Όπως γνωρίζει ο καθένας σε αυτό τον τόπο, υπό την προϋπόθεση ότι τιμά το ύψιστο προνόμιο της εθνικής καταγωγής του, τίποτε δεν είναι τυχαίο.
Κάθε τι που συμβαίνει και αναδεικνύεται στην επικαιρότητα σχεδιάζεται μέχρι την τελευταία λεπτομέρειά του από σκοτεινά κέντρα, με τον σκοπό να εκτρέψει την προσοχή του εξυπνότερου λαού του κόσμου από κάτι άλλο σημαντικότερο. (Βέβαια, αυτό δεν τιμά ιδιαιτέρως τον εξυπνότερο λαό του κόσμου, αλλά ούτε και επηρεάζει την ακλόνητη αυτοπεποίθησή του...).



Πάρτε το παράδειγμα της υπόθεσης του ανεψιού που κυκλοφορούσε το αυτοκίνητό του με πλαστές πινακίδες.
Δεν είναι προφανές ότι παρόμοιος συνδυασμός ευήθειας και γαϊδουριάς δεν είναι δυνατόν να συναντάται στη φύση και ότι, επομένως, κάποιος υστερόβουλος εξώθησε τον ανεψιό στην πράξη για την οποία τώρα τον λοιδορεί το πανελλήνιο;
Δεν αποδεικνύεται αυτό, το ξέρω. Αλλά είναι απαραίτητο;

Αναπολώντας την σοβιετία…



Τι μπορεί να νοσταλγεί κανείς από τη Σοβιετική Ένωση;
«Τίποτα», λένε αυτοί που ζουν δυτικά των παλιών σοβιετικών συνόρων.
«Η ημέρα που τελείωσε η ΕΣΣΔ, ήταν μια ημέρα απελευθέρωσης».



Έτσι εξηγείται και η βαρύτητα που δίδεται στις προειδοποιήσεις των Δυτικών πολιτικών ότι το project της Ευρασιατικής Ένωσης του Vladimir Putin, είναι μια νέα Σοβιετική Ένωση μεταμφιεσμένη.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hillary Clinton, έδωσε την τάση όταν σχολίασε το Δεκέμβριο του 2012, ότι η Ένωση ήταν μια «κίνηση για την εκ νέου σοβιετοποίηση της περιοχής».