12.2.15

Grexit ή Grexodus; (Περί ζουρλομανδύα)…



Τα τελευταία χρόνια ο όρος Grexit έχει καθιερωθεί στην οικονομική ορολογία.
Αναφέρεται στη πιθανότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη και να εγκαταλείψει το ευρώ ως νόμισμα.




Αν και δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε την υψηλή πιθανότητα ότι η χώρα όντως θα βγει από την ευρωζώνη ως το τέλος του χρόνου, αξίζει να αναρωτηθούμε αν το Grexit είναι και η πιο κατάλληλη λέξη για να περιγραφεί αυτό το ενδεχόμενο.
Ειδικά όταν υπάρχει και ο όρος Grexodus, που ίσως περιγράφει καλύτερα την κατάσταση…


Το πατριωτικό καθήκον…



«Πληρώστε φόρους και ρυθμίστε οφειλές, είναι πατριωτικό καθήκον»!
Αν αυτό το έλεγε ο Γ.Στουρνάρας, ο Γκ. Χαρδούβελης, ο Αντ. Σαμαράς ή ο Ευ. Βενιζέλος πριν από δυο μήνες, θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν…




Όλοι θα ήταν στα κάγκελα για την υπερφορολόγησή μας…
Το περίφημα κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ήδη θα διαδήλωνε στις πλατείες…
Διάφοροι τζάμπα μάγκες θα έτρεχαν στα κανάλια και θα μοίραζαν συμβουλές για το πώς… θα γλιτώσεις την εφορία της… κατάπτυστης κυβέρνησης.
Τώρα όμως;
Τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς…

Μακάρι τα “γλειψίματα” να πιάσουν τόπο…



Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο που μέσα σε λίγες μέρες σχεδόν όλοι σ' αυτόν τον τόπο έγιναν... φιλοκυβερνητικοί!
Το δείχνουν άλλωστε ακόμα και οι έρευνες που διαπιστώνουν ότι οκτώ στους δέκα Έλληνες στηρίζουν την κυβερνητική προσπάθεια στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.


 
Tο διαπιστώνουμε  φυσικά και μέσα από την επαφή με τον κόσμο που ανεξάρτητα τι ψήφισε πριν από λίγες μέρες, τώρα  εμφανίζεται αλληλέγγυος  στη μάχη με τους δανειστές και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρόκειται περί εθνικής προσπάθειας…

«Με τον μεγάλο μίλησες;»



Το ρεπορτάζ των ξένων ΜΜΕ για το παρασκήνιο του Eurogroup ήταν αποκαλυπτικό.
Η ουσία είναι, πως τόσο ο κ. Δραγασάκης όσο κι ο κ. Βαρουφάκης φέρονται να συμφώνησαν στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος και μετά από επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, να ξεσυμφώνησαν και να μπλόκαραν την έκδοσή του! Αυτά λένε οι ανταποκρίσεις (Financial Times, Die Welt) μολονότι στην Αθήνα έγιναν κάποιες προσπάθειες να διασκεδαστούν.




Συγκεκριμένα, ο άμεσα θιγόμενος, Γ. Βαρουφάκης τα χαράματα έστειλε ένα tweet στον ανταποκριτή των «Financial Times», όπου περίπου τον εγκαλεί για έλλειψη τακτ - «θα μπορούσατε να αποφύγετε τους αμφίβολους ισχυρισμούς, που βασίζονται σε αμφίβολες διαρροές; Είναι τελείως απρεπές», σημειώνει…

Δύσκολα τα πράγματα Αλέξη…



Μπορεί η ευφορία να είναι διάχυτη σε πολλά κυβερνητικά στελέχη και σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, εξ αιτίας κυρίως της μεταβολής στο σχήμα διακυβέρνησης του τόπου, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτή δεν θα κρατήσει πολύ.
Καθημερινά γίνονται όλο και πιο ορατά τα προβλήματα της νέας κυβέρνησης.
Τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό.



Στο εξωτερικό και στις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές, αφού προηγήθηκε ένα μπαράζ δηλώσεων, παραδηλώσεων, ταξιδιών, επαφών, απειλών κι ωραίων εκφράσεων περί της εθνικής κυριαρχίας, της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας, από σήμερα όλα δείχνουν να εισέρχονται στην τελική ευθεία.
Ακόμη και μ’ ενδεχόμενο ρήξης, όπως δήλωσε ο πολύς υπουργός Οικονομικών!
Χωρίς, όμως, να μπει στον κόπο να μας εξηγήσει τι θα συμβεί σ’ αυτό το ενδεχόμενο…

Αρκεί με την αυταρέσκεια…



Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Την ώρα που η κ. Κωνσταντοπούλου ανακοίνωνε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μας πληροφορούσε ότι ζούσαμε μία ιστορική στιγμή.



Ας πει κάποιος στη νέα Πρόεδρο της Βουλής ότι τις στιγμές της τις αποτιμά η ιστορία εκ των υστέρων και αυτό που ζήσαμε χτες ήταν ένα ακόμα επεισόδιο της δημοκρατικής κανονικότητας, από αυτά που ευτυχώς έχουμε ζήσει πάρα πολλές φορές…

Πέτρα-ψαλίδι-χαρτί…



Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Η καινούργια μας κυβέρνηση παρουσιάζει μία ποικιλία πανίδας που έχει ενθουσιάσει τους καθ’ ημάς ανθρωπο-ζωολόγους.



Η κλίμακα στις ηλικίες πιάνει περίπου σαράντα χρόνια, στο ύψος και το βάρος δεκάδες πόντους και κιλά.
Όσο για την νοητική ουσία, είναι και αυτή άνισα μοιρασμένη…