27.4.15

Miss Sarajevo...

The Passengers



Σουρεαλιστική διακυβέρνηση…



Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στάθης Λεουτσάκος έλυσε μια χαρά το πρόβλημα με το δεκαπενθήμερο «συμβάν» στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Φέρνοντας αντιρρήσεις στην επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων για την εκκένωση του χώρου, αποφάνθηκε ότι αυτό που γινόταν «δεν ήταν κατάληψη». Μπορεί όλοι να το βλέπαμε σαν κατάληψη, μπορεί όσοι εισήλθαν στον χώρο να ισχυρίζονταν ότι έκαναν κατάληψη, αλλά τι σημασία έχει;




Κατά την άποψη του κ. Λεουτσάκου «αυτό ήταν μια τσίγκινη κατάληψη, που δεν είχε ούτε την κάλυψη του αντιεξουσιαστικού χώρου».
Συνεπώς... δεν ήταν κατάληψη.
Οπως ακριβώς η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είδε καμιά εισβολή στη Βουλή, όταν χωρίς άδεια καμιά δεκαριά αναρχοαυτόνομοι μπήκαν στο προαύλιο και οι φύλακες έντρομοι κλείδωσαν τις πόρτες για να μπουν παραμέσα.
«Ουδεμία “εισβολή” σημειώθηκε στη Βουλή.
Ας μην ανησυχούν, επομένως, όσοι εμφανίζονται ως Κασσάνδρες για να αναγγείλουν κινδύνους για το Κοινοβούλιο»…

Κακότεχνος πεντοζάλης πριν τον γκρεμό…



Οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει ή αδρανήσει εδώ και καιρό.
Στέλνουμε κάποια email. Κάποια τα πληροφορούμαστε από τον ξένο Τύπο.
Τα περισσότερα όχι.
Μισόλογα απ’ όλες τις πλευρές.




Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μόλις που συγκρατούν την απογοήτευσή τους.
Από καιρού εις καιρόν συγκατανεύουν σε κάποιες λεκτικές παραχωρήσεις ως προς τη δήθεν πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Και, φυσικά, εμείς διατηρούμε ή και ανεβάζουμε πολεμικούς τόνους ως προς τη χάραξη «κόκκινων γραμμών» χωρίς, όμως, να διευκρινίζουμε ποιο είναι το πεδίο στο οποίο διαπραγματευόμαστε…


Εμείς… οι πολίτες!



Έχω αδελφικό φίλο γιατρό, σκληρά εργαζόμενο στο ΕΣΥ, άτομο εκ φύσεως ιδιαίτερα ευσυνείδητο.
Έχω κι άλλο αδελφικό φίλο, τραπεζικό, σε σημαντικό πόστο, εξίσου δουλευταρά και αφοσιωμένο στον φορέα όπου εργάζεται.
Και οι δύο με μεταπτυχιακά, διδακτορικά κλπ κλπ κλπ.




Και οι δύο τους ιδιαίτερα φιλότιμοι, που συχνά ξεπερνούν τον μέσο όρο παραγωγικότητας των συναδέλφων τους αγόγγυστα, επειδή απλά θεωρούν πως έτσι κάνουν το σωστό.
Ιδανικά στελέχη…

Μια πρόβλεψη για την πορεία της Ελλάδας.



Όσοι έχουν ασχοληθεί με την επικοινωνία, γνωρίζουν ότι η λέξη θόρυβος (noise) σημαίνει στρέβλωση του μηνύματος που εκπέμπει μια πηγή πληροφορίας.
Η έννοια αυτή κυριάρχησε από την εποχή που άρχισαν οι τηλεπικοινωνίες και διαπιστώθηκε ότι, μαζί με το μήνυμα και για διάφορους λόγους, μεταφέρονται –δικτυακά ή εναέρια- και συχνότητες που δεν έχουν σχέση με αυτό.
Το αλλοιώνουν και το παραμορφώνουν.




Θυμάμαι ως νέος, πως οι προσπάθειες της επικοινωνίας εστίαζαν στην μείωση του θορύβου. Αργότερα, και με την βοήθεια της Κυβερνητικής (Cybernetics) και του πατέρα της Νόμπερτ Βίνερ (Norbert Wiener), η έννοια επεκτάθηκε και σε πεδίο εκτός τεχνικής. Όπως στην κοινωνική ή πολιτική πληροφορία...


Το χάος του Τσίπρα έχει δομή;



Η εικόνα της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα είναι τέτοια που θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει χαοτική.
Όπως λέει η σχετική θεωρία μια ανεξέλεγκτη, απειροελάχιστη μεταβολή στις αρχικές συνθήκες εκδηλώνεται ως χάος-αταξία και αδυναμία πρόβλεψης.
Η κυβερνητική μεταβολή της 25ης Ιανουαρίου και η εξελισσόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, έβαλε την Ελλάδα αλλά κατ’ επέκταση και την Ευρώπη, σε μια περιδίνηση, για την έκβαση της οποίας κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει την οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη.




Παρ’ όλα αυτά, οι φυσικοί και οι μαθηματικοί που ασχολούνται με τη θεωρία του χάους επισημαίνουν πως ακόμη και στα πλέον χαοτικά συστήματα υπάρχει δομή κι έτσι οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στην έννοια των «φράκταλ», που δίνουν μορφή στο χάος…


Μια μούμια… μα τι μούμια!



Πώς να δείχνετε φρέσκοι ακόμη και στα … 145 χρόνια σας;
Αντικαταστήσετε κομμάτια της επιδερμίδας σας με πλαστικό.
Αυτό έκαναν οι ειδικοί που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση του «λείψανου» του Λένιν.




Ο μεγάλος αυτός επαναστάτης και ιδρυτής της ΕΣΣΔ, που πέθανε το 1924, σήμερα θα ήταν 145 ετών.
Το μαυσωλείο στο οποίο εκτίθεται η ταριχευμένη του σορός έκλεισε για λίγες ημέρες, προκειμένου οι συντηρητές να κάνουν κάποιες βελτιώσεις επάνω της.
Ο πρωταρχικός τους σκοπός, λένε, είναι να διατηρήσουν την αρχική εμφάνιση και υφή της σορού παρά το αρχικό της υλικό…