17.11.18

Nude As The News...

Cat Power





Ήρωες, ή απλά ψυχασθενείς εγκληματίες πολέμου;


Τη δεκαετία του 1970, με τη λήξη του πολέμου του Βιετνάμ, η αμερικανική κοινωνία, και ιδιαίτερα η νεολαία, ήταν σφόδρα αντιπολεμική, φανατικά υπέρ της ειρήνης, και μάλιστα η γενικευμένη εναντίωση στον στρατό είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε οι Αμερικανοί υποδέχονταν τους μπαρουτοκαπνισμένους στρατιώτες που επέστρεφαν από τα μέτωπα του Βιετνάμ με διαδηλώσεις, βρισιές, και χαρακτηρίζοντάς τους baby killers.
Στο μυαλό του μέσου Αμερικανού ο κάθε στρατιώτης, ασχέτως ευθυνών, είχε ταυτιστεί με τα όποια εγκλήματα πολέμου διαπράττονταν στο Βιετνάμ.





Όλη αυτή η αντιπολεμική ατμόσφαιρα και κουλτούρα, που εκφράστηκε και από το κίνημα των χίπις,  απεικονίστηκε με ακρίβεια στις ταινίες της εποχής, που σχεδόν όλες προσπαθούσαν να περάσουν αντιπολεμικά και αντιστρατιωτικά μηνύματα.
Στις επόμενες δεκαετίες όμως, όλα αυτά άλλαξαν, και από το 1991 και μετά, με όλες τις εμπλοκές των ΗΠΑ σε πολέμους στη Μ. Ανατολή και αλλού, η πλειονότητα των Αμερικανών ξανάγινε σφόδρα πατριωτική, ενώ τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης και θαυμασμού από σύμπασα την αμερικανική κοινωνία.
Και πιο πολύ απ’ όλους, η ελίτ των ελίτ,  τα μέλη των Navy Seals. Των κομάντο δηλαδή του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ή αλλιώς τους επίλεκτους ΟΥΚάδες των ΗΠΑ, τους οποίους προσπαθεί να μιμηθεί κι ο δικός μας υπ.ΕΘ.Α. ο οποίος αρέσκεται να ντύνεται σαν εκείνους.…


Η φαντασίωση του Brexit επιτέλους κατέρρευσε…


Επιτέλους, μετά από πολλούς μήνες και πολλές διαρροές, η συμφωνία του Brexit (585 σελίδες) δημοσιεύτηκε. Και μάλιστα μπορεί κανείς να την κατεβάσει από το διαδίκτυο. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ.




Για να το πούμε αλλιώς: Επιτέλους η Theresa May έκανε την επιλογή της ανάμεσα σε όλες τις κακές εναλλακτικές λύσεις που είχε στη διάθεσή της.
Διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία η οποία εγγυημένα θα αποδειχτεί αντιδημοφιλής, καθιστώντας αντιδημοφιλή και την ίδια.
Ήδη, μέλη του δικού της κόμματος ζητάνε ψήφο μη εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή της…



Σαμαράς: Θα κάτσω στο σκαμνί όλους τους σκευωρούς!


Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς ανοίγει τα χαρτιά του σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Παραπολιτικά», µιλώντας για το 6µηνο Βαρουφάκη, την υπόθεση της Novartis, το κλείσιµο της ΕΡΤ και την απόφαση να µην παραδώσει το Μαξίµου στον Τσίπρα, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο για συγκρότηση Ειδικού ∆ικαστηρίου µε απόφαση της επόµενης Βουλής.




Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι«οι δόλιοι της κυβέρνησης προαναγγέλλουν, στήνουν και σπιλώνουν» και διαμηνύει ότι «Τσίπρας, Καμμένος, Παπαγγελόπουλος και Πολάκης δεν θα γλιτώσουν». «Θα κάτσω στο σκαμνί όλους τους σκευωρούς» συμπληρώνει…


Οι χαμαιλέοντες της πολιτικής πανίδας και ο Τατσόπουλος…


Δεν θα μπω στον πειρασμό να αναφέρω ποιοι φέρουν επαξίως τον τίτλο του χαμαιλέοντα της πολιτικής πανίδας, ή πως αντιδρούν στα εξωτερικά ερεθίσματα κάποιοι όμοιοι τους έστω κι αν ανήκουν σε διαφορετικό ιδεολογικό χώρο.
Και δεν θα μπω στον πειρασμό, όχι γιατί θα ενοχληθούν όσοι συμπλεγματικά τους σιγοντάρουν, αλλά γιατί στην Ελλάδα αν και δημοφιλής ο χαμαιλέων στους υγρότοπους του λαϊκισμού, ως είδος έχει τα θέματά του.





Οπότε δεν χρειάζεται η συμβολή κανενός- πολλώ δε μάλλον η δική μου- σε κάτι που είναι θέμα χρόνου να συμβεί ως επακόλουθο των δικών του επιλογών. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε ποιος κινεί τα νήματα της πολιτικής πανίδας και ποιοι του επιτρέπουν με τη στάση τους να κυριαρχεί και πέραν του υγροτόπου του λαϊκισμού…