18.4.16

Svefn G Englar...

Sigur Ros




Ελλάς, Ελλήνων, αντιστασιακών...



 «Το να έχουμε έναν εχθρό είναι σημαντικό όχι μόνο για να ορίζουμε την ταυτότητά μας αλλά και για να διαμορφώνουμε ένα εμπόδιο με το οποίο να μετράμε το δικό μας σύστημα αξιών. Για αυτό όταν ο εχθρός δεν υπάρχει πρέπει να τον κατασκευάσουμε» έγραφε  πριν από μερικά χρόνια ο Ουμπέρτο Εκο. Μια διαπίστωση που βρίσκει πλήρη επιβεβαίωση στην ελληνική πραγματικότητα.



Ο μαέστρος στην κατασκευή εχθρών είναι βέβαια ο κ. Τσίπρας. Εφτασε στην εξουσία στοχοποιώντας όποιον και ό,τι έβρισκε μπροστά του. Αλλά και μετά την ανάληψή της τη διαχειρίζεται με το ίδιο σταθερό - και αποδοτικό για τον ίδιο - αφήγημα. Πέρα από τους πολιτικούς του αντιπάλους, που όποια κριτική κι αν κάνουν εκπροσωπούν τα συμφέροντα των ξένων, οι αγαπημένοι του εχθροί είναι φυσικά τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι.
Η επάρατη διαπλοκή που χρόνια τώρα αποτελεί τη μόνιμη επωδό κάθε εξουσίας διά πάσαν νόσον, για κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζει...

Ο Αλέξης και η συμφωνία του με τον διάβολο…



Ο Αλέξης Τσίπρας είναι παιδί της οργής των γεγονότων του 2008 και γέννημα θρέμμα της οικονομικής κρίσης. Βαθιά συγκρουσιακός, κρύβει κάτω από το ζεστό του χαμόγελο έναν σκληρό και αδίστακτο άνθρωπο. Κάνουν λάθος όσοι κοιτούν τις δημοσκοπήσεις και αντιμετωπίζουν τον Αλέξη ως παρελθόν. Η σύγκρουση τον ευνοεί, η συναίνεση τον αποθρασύνει.




Οι παλιοί κομμουνιστές έλεγαν ότι ήσαν διατεθειμένοι να κάνουν συμφωνία ακόμη και με τον διάβολο προκειμένου να πετύχει η επανάσταση. Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε ένα βήμα πιο πέρα και έκανε την συμφωνία. Είναι άγνωστο ποιο είναι το αντίτιμο. Γνωρίζουμε όμως ότι το αντικείμενο της συμφωνίας είναι η παραμονή του στην εξουσία…

Κοκό Σανέλ και Γ΄ Ράιχ…



Η ιστορία του πώς η Γκαμπριέλ Σανέλ, γνωστότερη ανά τον κόσμο ως «Κοκό», δημιούργησε την αυτοκρατορία του Οίκου μόδας Σανέλ έχει γραφεί πολλές φορές τον τελευταίο μισό αιώνα και η πορεία της από την απόλυτη φτώχεια στα αμύθητα πλούτη είναι τόσο γνωστή, όσο και το άρωμα Σανέλ Νο 5 στο τετράγωνο γυάλινο φιαλίδιο.




Αυτό που είναι άγνωστο σε σχέση με το παρελθόν της είναι η σκοτεινή περίοδος 1940-1944, περίοδος κατά την οποία η Σανέλ αποδεδειγμένα εργάστηκε για τη υπηρεσία κατασκοπίας του Γ’ Ράιχ (Άμπβερ) με τον κωδικό F7124 και την επωνυμία Γουέστμινστερ...


Πώς θα καταγραφούν στην ιστορία οι Συριζανέλ;



Συνηθίζουν οι ιστορικοί να προσδίδουν σε γεγονότα, πολιτικές πράξεις, στρατιωτικές αναμετρήσεις, μάχες, κυβερνήσεις, ενέργειες πολιτικών, ακόμη και σε ιστορικές περιόδους ή εποχές, διάφορα προσωνύμια. Μπορεί να είναι ένας χαρακτηρισμός από κάποια ιστορική πηγή, μία έκφραση που διατύπωσε ένας ερευνητής ή απλά λέξεις του συρμού και της καθομιλουμένης.




Έτσι έχουμε: το Κίνημα της Μπιραρίας, τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το Μαύρο ’97, το Βρώμικο ’89, τη Νύχτα των Κρυστάλλων, τη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών, τα Δεκεμβριανά, τον Σουλεϊμάν τον τρελό, τον Σουλεϊμάν τον μεγαλοπρεπή, τον Βασιλιά Ήλιο, την Κρίση του Κόλπου των Χοίρων, την Αραβική Άνοιξη, το Γουότεργκέιτ, το Θωρηκτό Τσέπης, τον Στρατηγό του Καναπέ, τον Χρυσό Αιώνα, το σιδηρούν παραπέτασμα κτλ κτλ.

Γράμμα στον Πολάκη από έναν γιατρό…



Ο 25χρονος γιατρός, που καθυβρίζεται από τον ίδιο του τον υπουργο  είναι αυτός που σηκώνει το βάρος ολόκληρου του συστήματος υγείας. Από την αμυχή ενός επισκέπτη μέχρι τον απαιτητικό τραυματισμό ενός κτηνοτρόφου, παλεύοντας με τις συνθήκες και τις ελλείψεις. Με την πρόσβαση σε παρακλινικές εξετάσεις πρακτικώς απούσα, ωθούμε την φαντασία και την ευρηματικότητα μας σε νέα σύνορα καθημερινά για να διαγνώσουμε και να θεραπεύουμε σωστά.

 
Γιδοβοσκός εν δράσει...

Εφημερεύουμε συνεχόμενα για εβδομάδες, αφήνοντας την έγκαιρη αμοιβή μας στην «διακριτική» ευχέρεια του υπουργού. Παράλληλα το τηλέφωνο μας είναι ΠΑΝΤΑ διαθέσιμο στην ανάγκη του οποιουδήποτε. Ο ρόλος του γιατρού σε αυτές τις περιοχές δε χωράει σε τοίχους και στενά ωράρια. Οι ντόπιοι σου προσφέρουν από το πιάτο και ποτήρι τους. Το χαμόγελο ανακούφισης και το ευχαριστώ τους, ο ανεκτίμητος θησαυρός μας...